Radanvarren ylpeys, kyröläinen kyläseura KyPS, tekee tärkeää ruohonjuuritason lajityötä

– Tulevaisuuden tavoitteemme on nousta salibandyssä kakkosdivariin.

Siis valtakunnan neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle. Eipä kuulosta järin kovalta tavoitteelta.

Mutta ei se olekaan tämän sählytarinan oleellisin yksityiskohta. Kyröläisten nuorten miesten, paikallisten salibandyharrastajien oma joukkue FC KyPS ry., Kyrön Palloseura, on aivan muista syistä tarinan arvoinen. Ihan niin kuin olisivat lukemattomat muutkin parrasvalojen ja isojen medioiden ulkopuolelle jäävät kotimaiset salibandyseurat.

Puhutaan ruohojuuritason lajitoiminnasta. Ilman näitä valtakunnallisesti tuntemattomia pikkuseuroja ei olisi edes Suomen Salibandyliittoa eikä pelattaisi ainuttakaan F-liigan ottelua.

Kun Pöytyän Kisariihen palloiluhallin massalattialla ja mahdollisesti lievästi alamittaisessa kaukalossa pelataan alasarjojen paikallisottelu, se on kuntalaisille monin verroin tärkeämpi ja kiinnostavampi asia kuin F-liigan loppuottelu, jossa pelataan sentään Suomen mestaruudesta. Kun Pöytyän Urheilijat ja Kyrön Palloseura kohtaavat toisensa, siitä puhutaan pitkään ennen ja jälkeen paikallisottelun.

Kyrö on pieni varsinaissuomalainen keskustaajama Pöytyän kunnassa. Vielä vajaa parikymmentä vuotta sitten se oli osa myöhemmin kuopattua Karinaisten kuntaa.

Taajama sai alkunsa vuonna 1876 perustetusta Kyrön rautatieasemasta. Vaikka junat eivät ole pysähtyneet ottamaan matkustajia enää vuosikymmeniin, on Turku-Toijala -rata iskostunut paikkakuntalaisten mieliin. Ei siis ole sattumaa, että sanonta Radanvarren ylpeys on ikuistettu Kyrön Palloseuran kannattajien kaulahuiviin. Siinä ei ole tarvittu mainostoimiston englanninkielistä ideointia, vaan seuran suomenkielinen tunnuslause on syntynyt ihan itsestään, aidosti.

KyPS on monilajiseura, jossa salibandyn lisäksi harrastetaan jalkapalloa ja futsalia. Jouni Savonen, pitkänlinjan salibandypelaaja, on yksi kyläjoukkueen innokkaista puuhamiehistä. Hän on myös eräs niistä harvoista joukkueen pelaajista, jotka ovat pelanneet salibandyä korkeammallakin tasolla. Savosen joukkue oli pidempään FBC Turku. Kunnes tuli aika kerätä lapsuus- ja nuoruusajan kaverit uudestaan yhteen. Syntyi ajatus perustaa entisten kyröläispoikien oma salibandyjoukkue.

– Olin ajatellut pitää lopettamisen jälkeen taukoa, mutta sitten vanhojen kavereiden kanssa syntyi ajatus perustaa vielä kerran oma joukkue. Aikoinaan pelasimme parikymppisinä salibandyä Pöytyän Urheilijoissa nelos- ja vitosdivaria. Soittokierroksen jälkeen moni ilmoitti lähtevänsä jälleen mukaan.

Savosen porukka pääsi mukaan valmiiseen seuraan, Kyrön Palloseuran organisaatioon omana salibandyjaostona. Sarjapaikka löytyi vitosdivarista.

– Pääsimme hyvään seuraan. On ollut hienoa laittaa salibandytoiminta heidän kanssaan käyntiin. Vaikka olemme saaneet vapaat kädet oman toiminnan kehittämiseen, haluamme kunnioittaa seuran arvoja, logoa ja värejä. Vihreämusta on meidänkin värimme ja haluamme näyttää laadukkaalta joukkueelta ulospäin.

Millainen side pelaajilla on ollut ja on Auranmaalle, kotiseudulleen?

– Emme halua olla ”kootut teokset”, eli pelaajia ei ole haalittu sieltä sun täältä. Halusimme olla paikallinen joukkue. Pöytyällä kaikki tuntevat kaikki ja jokaisella pelaajalla on vahva side Auranmaalle. Moni asuukin yhä kotiseudullaan.

Missä harjoittelette?

– Harjoittelemme pari kertaa viikossa, kerran Elisevaaran koululla ja kerran Pöytyän Kisariihessä. Emme siis harjoittele lainkaan Turussa, missä salivuorotkin ovat huomattavasti kalliimpia. Samalla, kun perjantaina on Pöytyällä harjoitukset, siihen voi yhdistää esimerkiksi vierailun isovanhempiensa luokse.

Mikä on tulevaisuuden tavoitteenne?

– Olemme tavoitteellisia, mutta toimintaa tehdään kuitenkin kaveriporukassa pilke silmäkulmassa. Joukkueen poikkeuksellinen yhteishenki on ollut se, mihin toiminta on perustunut. Pöytyällä on paljon salibandyn harrastajia ja minusta kakkosdivari olisi meille ihan realistinen sarjataso. Pöytyällä paikalliset yrityksetkin tukevat mielellään paikallista urheilua.

Tämän kauden päätteeksi KyPS nousi sarjaporrasta ylemmäksi Nelosesta Kolmoseen. Se tarkoittaa myös ensikaudella paikallisotteluita KyPS vastaan tuttu seura Pöytyän Urheilijat.

Millainen merkitys paikallisottelulla on paikallisille?

– Paikallisotteluja olemme itsekin odottaneet heti joukkueen perustamisesta lähtien. Aikataulussa olemme. On hienoa päästä pelaamaan ensi kaudella paikallisvääntöjä. Derby tulee kiinnostamaan paljon myös pöytyäläisyleisöä.

Sarjanousun myötä taso nousee ja haasteet kovenevat. Se tiedostetaan myös Kyrössä.

– Tulevalle kolmosdivarin kaudelle haetaan muutamia pelaajia lisää. Joukkueemme kokoonpano on hieman elänyt, kun pelaajien työkuviot määräävät aika paljon. On pakko hieman haravoida pelaajia ulkopuoleltakin. Ei kuitenkaan mitään kentällisiä.

Radanvarren ylpeys, Kyrön Palloseura, KyPS Salibandy.
Oman kylän oma joukkue kiinnostaa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!