Raisioon on tulossa kauden ennätysyleisö – Mestaruusliigassa pelataan poikkeuksellisen lyhyitä ottelusarjoja

Loimu ja Akaa-Volley kohtaavat toisensa toistamiseen välierissä. Seuraavaksi pelipaikkana on Raision Kerttula.

Raision Loimu teki tärkeän ryöstöretken voittamalla välierien ensimmäisessä ottelussa Akaa-Volleyn vieraissa. Ottelusarja jatkuu jo huomenna lauantaina (1.4.) Kerttulassa Loimun toimiessa isäntänä. Finaaliin menijä voi olla selvillä jo ensi maanantaina (3.4.), sillä Mestaruusliigan finaaliin pääsemiseksi tarvitaan vain kolme voittoa.

Kuulostaa erikoiselta. Verrataanpa muihin lajeihin.

Jos TUTO Hockey voittaisi kauden päätteeksi Mestiksen mestaruuden, se saattaisi pelata runkosarjan jälkeen peräti 24 pudotuspeliä. Se on moni verroin enemmän kuin osalla lentopallon Mestaruusliigajoukkueella. Salibandyn F-liigassakin jo puolivälieristä lähtien vaaditaan jatkoon neljä voittoa.

Kysytään Loimun toiminnanjohtaja Jani Niemisen mielipidettä.

Pelataanko lentopallossa liian lyhyitä pudotuspelien ottelusarjoja?

– Seurana emme ole kannattaneet nykyistä järjestelmää. Nyt puolivälierät ja välierät pelataan nopeasti pois, mutta finaaleja pelataan pitkään. Pudotusottelut ovat kuitenkin niitä, mitkä olisivat seuroille taloudellisesti tärkeitä. Nykyinen järjestelmä vahvistaa vahvoja. Keskikastin joukkueet putoavat nopeasti pois. Loimullakin on saattanut olla aikaisemmin kotona vain yksi pudotuspeli.

On syntynyt myös vaikutelma, että lentopallossa on valtava kiire pelata kevään pudotuspelit.

– Nyt treenataan pitkä kesä, jonka jälkeen pelataan kolminkertainen runkosarja ja lopuksi kauden huipentuma on nopeasti ohi. Voisi olla jopa niin, että finaalisarja olisi lyhyempi, mutta muut pudotuspelit pelattaisiin pitkinä. Silloin useampi joukkue saisi useamman hyvän ottelutapahtuman kotipaikkakunnilleen. Esimerkiksi Loimulle on iso taloudellinen ero, pelataanko runkosarjan ottelua vai pudotuspeliä.

Akaa-Volleyn ja Raision Loimun välieräsarjan ensimmäisessä ottelussa kotijoukkueen kokoonpanosta puuttui useita pelaajia. Valmentaja Olli Kunnari oli sonnustautunut kymppipaitaan. Loimulla libero Esko Vuorinen oli vielä osin toipilaana, mutta vastaavasti puolivälierävaiheessa Loimullakin oli isoja haasteita. Flunssaa ja koronaa oli liikkeellä.

Onko mahdollista, että yhden viikonlopun flunssa-aalto voi kaataa joukkueen koko kauden?

– Onhan se pitkälti näin. Sen selityksen taakse ei saisi kuitenkaan mennä, sillä joukkueet kootaan niin, että tämä ongelma tiedostetaan etukäteen. Joukkuetta peluutetaan pitkin kautta siten, että mahdollinen tuleva tilanne on tiedossa. Pitää valmistautua siihen, että pudotuspelivaiheessa voi tapahtua mitä tahansa. Kokoonpanossa pitää olla leveyttä.

Lentopallossa voi nähdä, miten vähemmän peliaikaa saanut pelaaja voi päästessään kentälle olla ratkaisevassa roolissa.

– Esimerkiksi eilen Ali Fazlin tilalle tullut Akaan nuori hakkuri Joel Itänen pelasi todella hyvän ottelun. Meilläkin runkosarjassa vaihdosta tullut Aapeli Kouki ratkaisi kerran ottelun Loimulle.

Ottelun kokoonpano pitää ilmoittaa tunti ennen ottelun alkua. Aloituskuusikko paljastuu vain hetki ennen peliä.

Kun vastustaja tulee peliin oudolla kokoonpanolla, vaikeuttaako se myös toisen joukkueen peliä?

– Otteluun valmistaudutaan jo muutamaa päivää etukäteen. Apuna käytetään paljon videotallenteita, joiden avulla analysoidaan vastustajan tekemisiä. Valmistautuminen ja valmentaminen on nykyään hyvin datapohjaista. Esimerkiksi eilen Akaata vastaan, Loimun peli oli alussa ihan sekaisin. Aloimme pelaamaan liikaa vastustajan kautta. Mietimme sitä, että toisella puolella ei ollutkaan niitä pelaajia, mihin olimme valmistautuneet.

Välieräsarjan toinen osaottelu alkaa Kerttulassa poikkeukselliseen aikaan lauantaina kello 18.00. Koska kyseessä on toistaiseksi Loimun kauden tärkein ottelu, siihen on valmistauduttu taustojenkin osalta perusteellisesti.

– Tuhannen katsojan raja menee varmasti rikki. Niinpä halliin tuodaan lisää katsomotilaa. Kentän päätyyn on varattu tilat Loimun omille oranssipaitaisille junnuille. Kahvipisteitä on lisätty eli palvelu pelaa, vaikka yleisöä on enemmän. Saamme otteluun myös erikoisvieraita, kun raisiolaiset ringetten RNK:n Suomen mestarit tulevat esittelemään voittopokaaliaan. Lisäksi saame lisävahvistuksia tekemällä yhteistyötä Samba Cariocan kanssa. Tarjolla on vähän jykevämpiä rumpuja.

LA 1.4. 18:00 Raision Loimu – Akaa-Volley

MA 3.4. 18:30 Akaa-Volley – Raision Loimu

Tarvittaessa

KE 5.4. 18:30 Raision Loimu – Akaa-Volley

PE 7.4. 17:00 Akaa-Volley – Raision Loimu

Kerttulaan on tulossa kauden ennätysyleisö.
Saas nähdä, nähdääkö hänet kentällä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!