TUTO Hockey tarjosi kauden päätteeksi kaupungin värikkäintä lätkää – intohimoa on tarjolla ensi kaudellakin

Kaupungin värikkäintä lätkää, lupaa TUTO Hockey jatkossakin.

Uutisia pukkaa TUTO Hockeyn toimistolta nyt tiuhaan. Osin varsin odotettujakin. Kupittaan jäähallin käytäväpuheissa päävalmentajapestiä sovitettiin Jonne Virtaselle jo talven aikana.

Seura kaipasi myös uutta toimitusjohtajaa. Sekin löytyi varsin läheltä. Kimmo Hollmén. Tuttu mies hänkin monelle TUTO:n seuratoimintaa seuraaville.

Vaikka pelaajille koitti kesäloma, TUTO:n toimistolla työt jatkuvat. Urheilukoordinaattorin titteliä kantava Jouni Virpiön pikkutakki on vaihtunut haalareihin. Edessä on kiireinen kevät, sillä ensi kauden joukkueen kokoaminen alkaa heti, kun edellinen kausi päättyy. Todellisuudessa tulevaisuutta mietitään tietysti jo ennen kauden päättymistäkin.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, vaan palataan vielä juuri päättyneen kauden tunnelmiin.

TUTO Hockeyn runkosarjan lopullinen sijoitus, kymmenes, ei tyydyttänyt ketään. Ei valmennusta, ei pelaajia, eikä joukkueen kannattajia. Epätasaisesta kaudesta olisi jäänyt viime vuoden tapaan valju muisto – ellei turkulaisjoukkue olisi intoutunut pelaamaan jännittäviä pudotuspelejä. Jo villi kortti -kierroksella KeuPa HT:n hävitessä suoraan kahdessa ottelussa oli aistittavissa isoa tasonnostoa.

TUTO Hockey ryhtyi pelaamaan kauden parasta kiekkoa juuri oikealla hetkellä. Sen aistivat myös turkulaiskatsojat. Kupittaan lehterit alkoivat täyttyä. Samalla, kun panokset kasvoivat ja peliesitykset paranivat kohisten, tunnelma nousi hallissa.

TUTO haastoi puolivälierissä Mestiksen tämän kauden selvästi kovimman joukkueen Kiekko-Espoon. Ennakkoasetelmat keikahtivat nurin TUTO:n pelatessa ajoittain hurmiossa. Ei olisi ollut vääryys, vaikka turkulaisjoukkue olisi edennyt välieriin.

Kausi päättyi tappioon. Nyt kun muutama päivä on kulunut kauden päättymisestä, voiko kevään jännittävistä pudotuspeleistä nähdä kuitenkin jotain positiivista. Ehkä jotain sellaista, mikä helpottaa töitä toimistolla ja urheilukoordinaattorin lähitulevaisuuden suunnitelmia.

– Kausi päättyi pettymykseen, mutta loppukaudessa oli paljon positiivista. On paljon, mistä voi ammentaa ensi kauteen. Minusta turkulaisyleisö osti sen tyylin, taisteleva ja intohimoinen, millä joukkue pelasi pudotuspelit. Se tarttui Kupittaan yleisöönkin. Tämä pyritään saamaan jatkumaan heti ensi kauden alusta, vakuuttaa Virpiö.

Kaupungin värikkäintä lätkää. Tuttu Kupittaan hokema, jolle löytyy myös katetta. Parhaimmillaan TUTO pelaa tunteita herättävää ja rohkeaa lätkää, kuten Mestiksessä on muutenkin tapana. Jätetään viivelähdöt ja keskialueen träpit muille. Itselleni on syntynyt vahva vaikutelma, miten Mestispelaaja pelaa isommalla tunteella kuin taalakaukaloihin hamuava liigapelaaja. Se näkyy kaikessa, ilmeissä, eleissä, jopa vastustajalle sopivasti pelin aikana naljailuna.

Mihin tämä ilmiö oikein perustuu?

– Jääkiekko perustuu ylipäätään tunteisiin ja intohimoon. Mestis on raaka sarja, kun siinä pelataan melkein sama määrä otteluita kuin Liigassa. Korvaukset ovat kuitenkin Mestiksessä murto-osia. Osa pelaajista käy töissä tai koulussa. Ei voi kuin ihailla, miten Mestispelaajat sitoutuvat harjoitteluun ja pelaamiseen. Kyse on siis enemmänkin rakkaudesta lajiin, kun korvaukset ovat pieniä.

Mestiksessä pelataan pitkä kausi. Pudotuspelisarjakin on tiivis. Huollolla riittää töitä, kun varusteet pitää saada pestyä ja kuiviksi jo seuraavaa päivää varten. Kevään pudotuspeleissä pelaajien lepoaika jää lyhyeksi. Miten Mestiksen amatööri- ja puoliammattilaisjoukkue voi ylipäätään suoriutua tästä?

– Huoltajat ovat joukkueen tärkeimmät henkilöt. He tekevät kaikkea mahdollista. Välillä huoltajat kuuntelevat pelaajien murheita, pesevät pyykkiä ja pitävät varusteet kunnossa. Ommellaan hanskoja ja teroitellaan luistimia. Huoltajat mahdollistavat sen, että jätkät voivat tulla joka päivä hallille, kun kaikki on kunnossa. Voimme harjoitella ja pelata ammattimaisesti. Pelaajien kohdalla laadukkaalla kesäharjoittelulla on iso merkitys, jotta palautuminen olisi tiiviissä ottelusarjassa mahdollisimman tehokasta.

TUTO Hockeyn uusi valmentaja Jonne Virtanen ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Otteet kaukalossa ja joskus kaukalon ulkopuolellakin ovat yltäneet lehtien otsikoihin. Värikkään ”monsterimonnin” valmennushistoria on kuitenkin lyhyt. Epäilijöitä riittää jonoksi.

Joukkueen uuteen käskijään liittyy vahvasti sana intohimo. Oliko tämä Virtasen ominaisuus juuri sitä, mitä joukkueen valmentajalta halutaankin?

– Ehdottomasti. Kun lähdimme kartoittamaan uutta valmentajaa, Jonnen nimi tuli aika nopeasti esiin. Intressimme kohtasivat. Intohimo ja tunne ovat niitä, mitä haluamme viedä eteenpäin. Haluamme tarjota kaupungin värikkäintä lätkää. Ensi kaudellakin olemme vahvasti tämän sloganin takana ja taistelemme sijoista 1-4.

Tuttu mies TUTO:n peräsimessä. Jonne Virtanen on ehtinyt pelata myös muutaman ottelun Kupittaalla.
Viime kauden valmentaja Hermanni Vidman (vas.) siirtyy uusiin haasteisiin, mutta urheilukoordinaattori Jouni Virpiö jatkaa tutussa seurassa.

ETUSIVU