Raision Loimu puolimatkan krouvissa – joukkueen ulkomaalaisvahvistuksissa onnistuttiin

Ali Fazli on eräs sarjan kärkipelaajista. Iranilainen iskee korkealta ja kovaa.

Kerrotaan ensin tämän tarinan lähtökohdat.

Raision Kerttulan liikuntahallin seinälle on ripustettu useita mestaruusviirejä. Niitä on peräti kuusi kappaletta. Viimeisimmästä mestaruudesta on kuitenkin vierähtänyt jo tovi. Joukkueen ikikannattajien mielestä liiankin kauan. Loimu on kuitenkin pelannut Suomen ylimmällä sarjatasolla yhtäjaksoisesti vuodesta 1977, pidempään kuin yksikään toinen seura.

Raision Loimun tarina yli 60 vuotta sitten perustetusta pienestä kyläseurasta lentopallon pääsarjan vakiojoukkueeksi on ollut värikäs. Seurahistoriaan on mahtunut ongelmiakin. Historiasta on myös opittu. Pienen budjetin seura ei hanki pelaajia rahalla, vaan muilla syillä, kuten hyvällä valmennuksella ja hyvillä puitteilla.

Ulkomaalaisvahvistuksia on tullut ja mennyt. Toisinaan on tullut hutilaukaus, toisinaan on tullut täysosuma. Mennyt syksy on todistanut, että tälle kaudelle hankitut vahvistukset ovat todellakin vahvistuksia. Sen todistaa jo sarjataulukko. Viime vuosien taulukon peräpäässä viihtynyt joukkue pelaa nyt hyvää kautta. Nykyinen Raision Loimu voi Mestaruusliigassa voittaa minkä joukkueen tahansa.

Kysytään Loimun managerilta Jukka Rajakankaalta, missä Kerttulassa mennään puolimatkan krouvissa.

Mitkä ovat päällimmäiset ajatukset Loimun liigakaudesta tähän mennessä?

– Urheilullisesti olemme löytäneet hyvän valmennuksen ja hyvät pelaajat. Kilpailullisesti on tehty hyvin aikaisemminkin, mutta nyt palat ovat loksahtaneet hyvin yhteen. Pelaajilta on tullut valmennuksesta hyvää palautetta. Hankinnoissa kyse on aina myös tuurista. Pienen budjetin seurana on katsottava, mikä on meille mahdollista. Tässä on aina riskinsä. Kyse on myös ulkomaalaisvahvistusten sopeutumisesta. Suomi on ihan erilainen maa, mistä pelaajat tulevat tänne. Nyt näyttää sekin puoli onnistuneen.

Mitä positiivista ja mitä negatiivista haluat nostaa esiin?

– Nyt on Joukkue, jossa jokainen vaatii myös toinen toisiltaan. Treeneissäkin vaatimustaso on korkea. Vanhan koulukunnan miehenä uskon, että kaikki lähtee harjoittelusta. Vaatimustason lisäksi myös treenien sisältö on onnistunut. Haemme joukkueeseen persoonia ja siinäkin olemme onnistuneet. Lentopallohan on tunneurheilua.

– Me teemme tätä yleisölle ja yhteistyökumppaneille. Esimerkiksi konsertti, missä ei ole paikalla yleisöä, ei ole sama juttu kuin oikea konsertti. Urheilussa on aivan sama tilanne. Läsnä oleva porukka eli yleisö on kaikkein tärkein. Sen puuttuminen on tällä hetkellä suurin haaste.

– Urheilullisesti joukkueelta on puuttunut tasaisuus. Se on toki kehittynyt kauden mittaan. Aloitimmehan uudella tosi nuorella joukkueella.

Loimulla on ollut vuosia, kun menestys on ollut vaatimatonta. Miltä nyt tuntuu, kun oma joukkueesi voi voittaa minkä joukkueen tahansa? Kuinka paljon se antaa virtaa itsellesi?

– Kun olen tehnyt tätä parikymmentä vuotta talkootyönä, ei voittaminen ole aina tärkeintä, vaan ilme ja tunne, miten pelataan. Siihen vaikuttavat kaikki, jotka ovat tässä mukana. Hyvä Loimuhenki pitää ainakin omaa jaksamistani yllä. Olen kuitenkin realisti, eli joukkueet, joiden budjetti on kolminkertainen, ovat vaikeasti voitettavissa. Joskus sekin on mahdollista. Meilläkin on nyt eväät mennä pitkälle.

Ali Fazli on eräs sarjan kärkipelaajista. Oliko jo etukäteen tiedossa miehen vahvuus?

– Olin nähnyt Alista paljon videoita ja tilastoja. Lopultahan sen näkee vasta paikan päällä, esimerkiksi miten sopeutuu Suomeen. Tilastojen perusteella Alin maanmies Tayeb Einisamareinin kohdalla olisi ollut kovemmat odotukset hänen rooliinsa. Alista tiedettiin, että hänessä on potentiaalia, mutta olemme saaneet ripaus lisää. Hän on kuitenkin vielä nuori (24 v) ja aloittanut lentopallon pelaamisen vasta 17-vuotiaana. Ali ei ole paras, mutta on eräs Loimun parhaimmista kaikkien aikojen hankinnoista.

Onko pelkona, että Fazlin tasoinen pelaaja lähtee pian muualle?

– Tällä hetkellä on molemmin puolinen kiinnostus jatkaa sopimusta, mutta aika näyttää toteutuuko se. Ali on kuitenkin niin hyvä ja Suomi on seurattu liiga, että tulee tarjouksia ulkomailtakin. Aina kannattaa kuitenkin tarkasti miettiä oman kehityksen kannalta mihin lähtee. Suomessa on kuitenkin tasokas liiga ja täällä on hyvä valmennus.

Entä muut Loimun ulkomaalaiset vahvistukset?

– Einisamarein on ollut myös hyvä hankinta meille. Hänellä oli ennen joulua selkävaivoja, mutta on taas palannut joukkueeseen. Einisamarein on luonteeltaan voittaja, vahva persoona, joka kannustaa omaa joukkuettaan. Hän asuu kimpassa Alin kanssa.

Kristaps Smits on myös ”äijä” eli hyvä hankinta. Hän tuli suoraan MM-kisoista ja vaati pienen ajan sopeutua tänne ja meidän pelitapaamme. Smits on parantunut koko ajan.

Kyle Dagostino tuli vahvistuksista viimeisenä, mutta on yksi takakentän johtajista. Hän on myös paljon opastanut seuran omaa kasvattia Aatu Kulmalaa, josta Kyle on saanut myös kiitosta. Vaikka molemmat kilpailevat samasta pelipaikasta, he tukevat toinen toisiaan.

Millä mielin loppukauteen?

– Tyhjille katsomoille pelaamisella ei ole välttämättä mitään järkeä. Tilalle pitää kehittää joku toinen vaihtoehto, mutta palataan tähän myöhemmin. Urheilullisesti Loimun tavoite on ja on yhä edelleen olla pudotuspeleissä vähintään neljän parhaan joukossa eli edetä välieriin. Se on ihan realistinen tavoite tälle joukkueelle. Loppu on plussaa.

Tayeb Einisamarein
Kristaps Smits
Kyle Dagostino

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!