Roope Paltta ja kiekkoseuran toimitusjohtajan karu arki

– Kun tutut ja intohimoisimmat yhteistyökumppanit on löydetty, sen jälkeen pitää kääntää kivet ja kannot löytääkseen uusia. Tämä ei ole todellakaan mediaseksikästä hommaa. Suurimmaksi osaksi tämä on raadollista työtä.

Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Roope Paltalla on takana puolitoista vuotta kiekkoseuran pomona. Hänellä oli vahva ennakkokäsitys siitä, mitä olisi edessä lupautuessaan Mestis-seuran toimitusjohtajaksi.

Puolitoista vuotta myöskin jäi uran pituudeksi, sillä Paltta irtisanoutui työstään – vain pari päivää tämän haastattelun jälkeen.

– Tiesin kyllä, mitä on odotettavissa, mutta työ on ollut silti vieläkin raadollisempaa. Tässä huomaa, miten kiekkoseuran toimitusjohtajan päivät voivat olla erilaisia ja mitä hänen työtehtäviinsä loppujen lopuksi oikeasti kuuluu. Talous edellä kuljetaan ihan kaikessa. Kun johdat kiekko-organisaatiota, niin numerot pitää kohdata. Kassavirran mukaan mennään joka päivä.

Kun Mestis-seuraa pyöritetään pienellä organisaatiolla, ajankäytön hallinta on tärkeää. Viikossa ja vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja ja yhteistyökumppaneita on useita.

– Tutolla on noin 350 yhteistyökumppania. Suurimmalla osalla on vain vuoden sopimuksia. Kun kausi päättyy, niin kesän aikana pitää ehtiä uusimaan sopimukset. On haaste saada pidempiä sopimuksia, mutta se antaisi turvaa tulevaisuuteen. Se antaisi myös aikaa uuden asiakkaan hankintaan.

Kaikilla jääkiekkoseuroilla on sama ongelma: kuluja on tasaisesti läpi vuoden, mutta tuloja kertyy epätasaiseen tahtiin.

– Tulee ongelma, jos myynti loppuu kauden alkaessa. Pitää siis olla myytävää myös marraskuun jälkeen, ja se on todella haastavaa. Seuralla pitää olla tuotteita, mitä myydä keskellä kauttakin. Mutta esimerkiksi jäämainokset pitää olla myytynä jo heinäkuussa, samoin laitamainokset.

Paltta tietää, että Mestiksessä urheilumarkkinointi ei ole enää laitamainoksen myyntiä. Kupittaan Marli Areena on puitteiltaan Mestiksen paras. Se mahdollistaa monipuolisen markkinoinnin. Tuto on myös brändinä tunnettu ja arvostettu.

– Ensimmäinen kohderyhmä ovat ne yritykset, joille tarjotaan elämystä ja viihdettä. Heidän asiakkaitaan tai työntekijöitään varten voidaan varata päätyravintola, vip-tilat tai aitio.

– Toinen kohderyhmä ovat ne, jotka saavat kauttamme näkyvyyttä, ei pelkästään hallissa ja peliasuissa, vaan yritykset näkyvät muutenkin seuran arjessa. Sosiaalisen median avulla saamme kontakteja moninkertaisen määrän ottelutapahtumaan verrattuna.

– Kolmas kohderyhmä ovat henkilöt, joille tarjoamme ison yhteistyökumppaneiden verkoston. Järjestämme yhteistyökumppaneille muun muassa suosittuja verkostoitumistilaisuuksia. Tarjoamme mahdollisuuden, miten yritykset pystyvät hyödyntämään omia intressejä meidän verkostojemme kautta.

– Neljäs pienen, mutta tärkeän ryhmän muodostavat yritykset ja henkilöt, jotka ovat mukana, koska kokevat urheiluseuratoiminnan tukemisen jo sellaisenaan tärkeänä.

Mestis-seuran toimitusjohtajaksi ei sovellu henkilö, joka tekee töitä kellokortin kanssa. Päivät saattavat venyä pitkiksi. Usein eteen tulee odottamattomiakin asioita.

– Työssäni tulee yllättäviä asioita, jotka pitää hoitaa nopeasti. Hyvällä laadukkaalla toiminnalla pitäisi pyrkiä siihen, että ei tulisi yllättäviä asioita hoidettavaksi. Yksittäisten arjen asioiden ratkaisemiseen menee joskus kohtuuttomasti aikaa. Ja jossain vaiheessa pitää vaan uskaltaa laittaa kone ja puhelin kiinni. Kokemuksen myötä siinä onnistuu, mutta kyllä tämä työ on koko ajan jollain tavalla mielessä.

Tuto mainostaa otteluitaan sloganilla ”Kaupungin värikkäintä lätkää”.

– Mestis on äärimmäisen viihdyttävää. Yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Päästä päähän hyökätään rohkeasti. Mestiksessä peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Pelissä tapahtuu enemmän. Pelaajat ovat nuorempia. Heille sallitaan virheiden tekeminen. Pitää uskaltaa kokeilla, koska sen kautta pelaaja kehittyy.

Paltta tietää, että kiekkoseuran toimitusjohtajan pesti ei ole koskaan eläkevirka, mutta se tarjoaa mahdollisuuden olla ponnahduslautana uralla eteenpäin.

Roopen vinkki seuraajalleen on osuva.

– ”Kiekkoleijonan” sanoin, tässä työssä toimitusjohtaja voi nakkikioskin liikevaihdolla saada enemmän julkisuutta kuin pörssiyhtiön johtaja.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!