Salibandyliiton kuvapalvelu on poikkeuksellisen laadukas – muutkin lajiliitot voisivat ottaa mallia

Suomen Salibandyliitto tarjoaa seuroille ja medialle poikkeuksellisen hyvän kuvapalvelun. Salibandyliitolla on käytössään kymmenkunta kuvaajaa eri puolilta Suomea, jotka kuvaavat otteluita.

”Ensimmäisiä kuvia ladataan Salibandyliiton kuvat.fi-palveluun heti ensimmäisellä erätauolla ja lisää heti otteluiden jälkeen”

Yllä oleva teksti on Suomen Salibandyliiton tiedotteesta medialle. Palvelu pelaa. Valittu käytäntö on ollut voimassa jo vuosien ajan. Salibandyliiton poikkeuksellisesta palvelusta kannattaisi ottaa mallia moni muukin kotimainen lajiliitto.

Palataan tähän Salibandyliiton palveluun hetken päästä…

Urheiluvalokuvaus on kokenut melkoisen murroksen. Toimeen tuleminen pelkästään urheilua kuvaamalla on nykyisin liki mahdotonta. Vain isommat lehtitalot ja Yleisradion tapaiset mediatalot pystyvät tarjoamaan vakituista työtä valokuvaajilleen.

Suurin osa nykyurheilukuvaajista ovat freelancereita, jotka käyvät normaalissa päivätyössä. Kuvaaminen on lähinnä mielenkiintoinen harrastus, mutta sitä pyritään tekemään mahdollisimman ammattimaisesti. Kuvaaja hankkii oman kalustonsa, tekee kaiken työn, maksaa matkansa ja vastaa ylipäätään kaikista kustannuksista.

Kuvata voi kuka tahansa, mutta esimerkiksi salibandyn, jalkapallon, pesäpallon, lentopallon tai koripallon kuvauslaitteistoon on investoitava vähintään yli toistakymmentä tuhatta euroa. Enemmänkin saa helposti menemään. Sivutoimiselle kuvaajalle kaluston kuolettaminen on liki mahdotonta. Nuorelle vastavalmistuneelle riittävän valokuvauskaluston hankkiminen on jo itsessään varsin iso haaste.

Kuvamateriaalin, niin still-kuvan kuin liikkuvankin kuvan, tarve on tänä päivänä eri seuroille tärkeä asia. Pidetään itsestään selvyytenä, että ottelun jälkeen on tarjolla laadukkaita valokuvia ja maalikimaroita. Useimmille joukkueille tämä on kuitenkin iso haaste, jos joutuu itse hoitamaan kotiotteluihinsa kuvaajan. Ja vain harvalla joukkueella on oma kuvaaja mukana vierasotteluissakin.

Salibandyssä on toimittu toisin.

– Salibandyliitolla on käytössään kymmenkunta kuvaajaa eri puolilta Suomea. Valtaosa liiton kuvakannan kuvista käsittelee pääsarjoja F-liigaa ja Divaria, mutta mukana on myös muita salibandyyn liittyviä kuvia. Alun perin liitto vastasi kaikista kustannuksista, mutta nykyään myös F-liiga hoitaa omien kuviensa kustannukset, kertoo Suomen Salibandyliiton tiedotuspäällikkö Markku Huoponen.

Kyse on liiton isosta kädenojennuksesta seuroja ja mediaa kohtaan.

– Etenkin alkuaikoina joukkueilla ei ollut omia valokuvaajia, niin tällä tavoin liitto halusi auttaa seuroja. Järjestelmän etuna on se, kun seurojen ohella myös Salibandyliitto saa käyttöönsä laadukkaita kuvia. Kuvat ovat myös median käytettävissä. Kun mediat eivät aina lähetä omia kuvaajia otteluihin, niin tällä tavalla he saavat kuitenkin kuvia käyttöönsä.

Onko järjestelmä kallis?

– Lähtökohtaisesti kuvaajille maksetaan jotain, mutta palkkiot eivät ole olleet suuren suuria. Kuvaajat ovat silti ammattilaisia, joilla on nykyään ammattimainen kalustokin. Kuvaajille pitääkin antaa kiitosta, että käytössä oleva järjestelmä on ollut ylipäätään mahdollista.

Salibandyliiton käyttämä järjestelmä on sellainen, mistä muidenkin lajiliittojen kannattaisi ottaa mallia. Ei muuta kuin soitto Salibandyliiton toimistolle Helsingin Alakiventielle ja kysymään neuvoa.

Turkulainen Anssi Koskinen on kuvannut salibandyä jo vuosikymmenien ajan. Nykyään myös oma tytär Iines on mukana. Parivaljakko tuottaa Salibandyliitolle laadukasta kuvamateriaalia muiden liiton kuvaajien tavoin.
Urheilukuvaus vaatii kunnon laitteet. Nuorelle vasta-alkajalle se on jo iso haaste.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!