Salibandyssä on edessä isojen päätösten aika – mikä joukkue nousee, mikä putoaa

Yksikään joukkue ei halua voittaa mestaruuksia kabinettipäätöksillä. Vaikeampi kysymys onkin, mikä joukkue nousee, mikä putoaa. Vai tapahtuuko mitään? Eli jatketaanko ensi kaudella samoilla joukkueilla samoilla sarjatasoilla?

Kesken jäänyt kausi kouraisee pahasti myös salibandyseurojen taloutta. Taloudellisesti arvokkaat pudotuspelit jäivät kesken. Poikkeustilanne vaikuttaa ensi kauden joukkueen rakentamiseen, mutta ennen kaikkea myös seuran tulevaisuuden suunnitelmiin.

Niin ja se mielenkiintoisin kysymys: Mitä mieltä seurat ovat nousijoista ja putoajista?

Salibandyliitto on luvannut antaa vastauksen vielä maaliskuun aikana. Tätä tietoa odotetaan nyt divariseuroissa. Ennakko-odotukset ovat varmasti erilaisia. Visainen päätös ei kohdistu ainoastaan pääsarjoihin (liiga, divari), vaan ongelma kohdistuu kaikille sarjatasoille.

Pääkallo kysyi jo Liigan pudotuspelijoukkueilta mielipiteitä. Jälkipeli kysyi samaa divarijoukkueilta, Nurmon Jymyltä ja FBC Turulta. Molemmat joukkueet etenivät välierävaiheeseen. Runkosarjassa Nurmo oli ykkönen, FBC Turku oli kolmas.

FBC Turku Antti Vääri

1. Miten kauden aikainen päättyminen vaikuttaa edustusjoukkueen toimintaan taloudellisessa mielessä?

Ei varsinaisesti oltu pudotuspeleihin budjetoitu sen enempää. Kotipelien tuotto olisi mennyt käytännössä vieraspelireissujen kattamiseen. Tietysti harmittaa siinäkin mielessä kauden päättyminen kesken, kun oli havaittavissa, että yleisömäärät olivat selvästi kasvussa. Tästä osoituksena neljä viimeistä kotipeliämme, jotka eivät olleet mitenkään ihanteellisissa ajankohdissa. Silti yllettiin jo lähes 400 katsojan keskiarvoon näissä.

2. Miten kauden aikainen päättyminen vaikuttaa ensi kauden edustusjoukkueen rakentamiseen?

Amatöörilajissa vaikuttimia on aina useita. Työ sekä opiskeluasiat aina määrittävät paljon. Meillä joukkueen rakentaminen on aika samanlaisessa vaiheessa kuin aiempinakin kausina eli noin puolella sopimus jatkuu myös tulevaan kauteen.

Jotenkin “tarina” loppui tämän kauden osalta kesken. Toivon, että päästään melko samalla joukkueella nyt jatkamaan siitä mihin nyt jäätiin. Täytyy myös muistaa, että meillä on koko kauden loukkaantumisten vuoksi sivussa olleita tulossa takaisin ensi kauteen, joten siinäkin mielessä joukkue hieman uudistuu.

3. Mitä toimenpiteitä seurassa on tehty edustusjoukkueen tulevaisuuden turvaamiseksi?

Meillä ei ole pikavoittoja aiemminkaan haettu. Riskinhallinta on ollut hyvin realistisella tasolla, joten ei ehkä meihin nyt osu niin kovaa korona-case kuin isoilla pelaajapalkkioilla operoivilla. Totta kai meidänkin täytyy sopeutua, kun yhteistyökumppaneilta eurot tulevat olemaan entistäkin tiukemmassa. Nyt pitää olla nöyrän luova ja mennä eteenpäin.

4. Miten nousijat ja putoajat pitäisi valita ja millä perusteella, jos näin tehtäisiin?

Ne joukkueet, jotka ovat nousunsa tai putoamisensa nyt pelaamalla varmistaneet siirtäisin uudelle sarjatasolle. Esimerkiksi Divarissa, jos aletaan nyt runkosarjan sijoitusten perusteella nousuja jakamaan, niin aika hulluksi menee, kun tämä mahdollisuus ei kauden aikana ole ollut tiedossa. Ainakin meillä ja Kooveessa runkosarjaa pelattiin ajatuksella, että nyt kehitetään pelin eri osa-alueita pudotuspelejä kohden. Tämä varmasti söi yksittäisistä peleistä saatua pistepottia ja näin sijoitusta.

Kyllä me Turussa ainakin halutaan sitten joskus nousta ihan pelaamalla Salibandyliigaan. Kabinetin kautta saatu paikka tuntuisi aika valjulta. Näkisin, että nyt kannattaisi tuleva kausi pelata Salibandyliigaa kolmellatoista joukkueella. Divarista nostettaisiin sitten tulevan kauden päätteeksi kaksi joukkueetta varmuudella ylöspäin

 

Nurmon Jymy Jarmo Eteläaho

1. Miten kauden aikainen päättyminen vaikuttaa edustusjoukkueen toimintaan taloudellisessa mielessä?

Meidän peleissä kävi jo runkosarjassa mukavasti yleisöä. Molemmissa pelatuissa kotipudotuspeleissä yleisöä oli lähes 500 per ottelu. Jymy teki kauden keskeytymisestä huolimatta plus -merkkisen tuloksen. Tietysti playoffien kassamenetykset saattoivat olla jopa kymmeniätuhansia. Sillä olisi saanut hyvän pohjan tulevaan.

2. Miten kauden aikainen päättyminen vaikuttaa ensi kauden edustusjoukkueen rakentamiseen?

Totta kai tämä hankaloittaa joukkueen kasaamista. Meillä oli kuitenkin erittäin hyvä joukkue divariin. Meillä on tämän kauden runkopelaajista muutamalla jo allekirjoitettu jatkosopimus ja muutaman kanssa suullisesti tehty sopimus. Joukkueen runko on siis jo nyt kasassa. Toimintaa ja joukkuetta on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti eli ensi kaudeksi on tarkoitus saada parempi joukkue kuin nyt oli.

3. Mitä toimenpiteitä seurassa on tehty edustusjoukkueen tulevaisuuden turvaamiseksi?

Kausikorttikampanja lähtee käyntiin heti, kun tiedämme sarjatason. Ollaan tarkoituksella vedetty nyt viikko happea ja sulateltu pettymystä meistä riippumattomasta tilanteesta, joka maailmalla vallitsee. Uskotaan ja toivotaan, että mahdollisimman monella yhteistyökumppanilla on mahdollisuus lähteä tukemaan meitä myös ensi kaudella tilanteesta huolimatta.

4. Miten nousijat ja putoajat pitäisi valita ja millä perusteella, jos näin tehtäisiin?

Liigan runkosarjan viimeinen on määritelty säännöissä tippumaan. Divarin voittaja on puolestaan määritelty nousemaan salibandyliigaan. Toivon, että Jymy nousee Salibandyliigaan.

En usko, että tämä on kenellekään ongelmaksi tai heiltä itseltään pois. Voitimme reippaalla marginaalilla runkosarjan, jokaisella muullakin joukkueella oli sama mahdollisuus voittaa se.

Pudotuspelit jäivät nyt ymmärrettävästi pelaamatta. En näe, että millään muulla perusteella kuin runkosarjan tilanteella, toinen divarijoukkue voisi meitä ennen liigaan nousta. En myöskään usko, että muutaman vuoden päästä kukaan muistaa, miten liigaan on noustu. Enemmän keskittyisin siihen, että jos liigapaikka aukeaa, me todistamme urheilullisesti ja organisaatiotasolla kuuluvamme sinne.

Harmissaan ollaan myös TPS:n puolella. Edessä olisi ollut mahdollisesti kiihkeät Salibandyliigan finaaliottelut. Jo pudotuspelien alkukierroksilla yleisöä saapui Kupittaalle runsaasti.

ETUSIVU