Sauna lämpiää Ispoisissa uintikiellosta huolimatta

Kelit olisivat mitä parhaimmat talviuinnille. Perisuomalainen tapa karaista kehoa olisi pulahtaa avantoon. Takuuvarmasti lähes nolla-asteisessa vedessä veri lähtee kiertämään ja mieli virkistyy. Talviuintia pidetään hoitokeinona stressiin, uniongelmiin ja nivelkipuihin.

Mutta, minkäs teet! Ispoisten suositulle uimarannalle ilmestynyt kyltti kehottaa välttämään uimaan menemistä. Näytteiden mukaan uimavedessä on liian paljon suolistoperäisiä bakteereita.

Pitkään jatkunut ongelma kismittää Turun Avantouimareiden puheenjohtajaa Esa Rosmania. Mitä kylmempi ilma ja talvisemmat olosuhteet, sitä enemmän olisi talviuimareita. Moni on oivaltanut, miten avannossa elimistö erittää stressi- ja mielihyvähormoneja. Joillakin avantouimareilla nivelsäryt vähentyvät selvästi. Niinpä pulahtamiseen kylmään veteen koukuttaa nopeasti.

– Sauna lämpiää nyt puoleen hintaan. Kun iltaisin kävijöitä on tähän aikaan vuodesta kolmisen sataa, niin nyt vain muutama kymmenkunta. Yhdistyksen talous kestää, mutta harmittaa avantouimareiden puolesta. Vanhat parrat löytävät kyllä korvaavia paikkoja, mutta talviuinnin juuri aloittaneet tai sitä harkitsevat jäävät helposti kotiin. Meille on tullut parin viime vuoden aikana paljon nuoria talviuinnin harrastajia, kertoo Esa Rosman.

Ispoisten uimarannalla on ollut ennenkin vastaavanlaisia ongelmia, mutta tällä kertaa uintikielto on kestänyt tavallista pidempään. Useimmat ymmärtävät, että ongelma ei johdu yhdistyksen uimarannasta. Ongelma on alueellisesti laajempi.

– Halisten koskien läpi on alkutalven aikana tullut vettä moninkertainen määrä. Taivaalta on tullut lisää. Valumavedet ovat kulkeutuneet lähivesiin. Syksy on ollut poikkeuksellinen, kun joet ovat ylikuormittuneet. Näytteitä on otettu muualtakin. Ongelma on laaja. Kaupunkilaisten pitäisi olla ylipäätään huolissaan lähialueiden vesien laadusta. Tämä ei ole pelkästään talviuimareiden ongelma, vaan meneekö Turun kaupungin läpi likaviemäri.

Uintikiellosta huolimatta Turun Avantouimarit pitävät Ispoisten uimarannan kioskia, saunaa ja pukuhuoneita auki. Yhdistyksen puhelin soi tiuhaan, kun halukkaat kyselevät uintimahdollisuutta. Täällä toimitaan viranomaisten määräysten mukaan kertomalla tosiasiat ja kehotetaan noudattamaan kaupungin ilmoitusta. Jokainen toimii kuitenkin omalla vastuullaan.

– Emme me ole täällä poliiseja. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi katsoo. Itsekin käyn saunassa ja uimassa, niin kuin olen tehnyt viimeiset parikymmentä vuotta. Olen terve enkä hörpi vettä suuhuni.

Avantoon pääsee Turun alueella muuallakin, mutta monelle Ispoisten uimaranta on liikenteellisesti paras. Rannalle on lyhyt matka.

– Ispoisten ranta on monelle pyrähdyspaikka. Osa tulee tänne toviksi ennen työpäivää tai työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Ruissaloon pitää aina mennä.

Aktiiviuimareille talviuinti on myös sosiaalinen elämys. Juttuseuraa saa helposti. Talviuinti ei ole enää senioriväen harrastus. Nuorimmat Turun Avantouimareiden jäsenistä ovat alakouluikäisiä. Kylmän ja kuuman vaihtelusta syntyvä vaikutus on nykyisin myös trendikäs urheilijoiden palauttava harjoitus.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!