Sepänmäen käsityömuseo kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään

UUSIMAA / MÄNTSÄLÄ – Kulissit ovat täydelliset. Ja ennen kaikkea aidot. Sepänmäen maalaismarkkinat pidetään Mäntsälän kunnan Hirvihaaran kylässä käsityömuseon alueella. Väkeä saapuu aina paikalle runsaasti, aivan samalla tavoin kuin sata vuotta sitten. Paikka oli 1900-luvun alkupuolella vilkas, sillä täällä asuneet käsityöläiset tarjosivat monipuolisesti palveluitaan.

Kaikki sai alkunsa, kun mäki luovutettiin kyläseppien käyttöön 1700-luvulla. Heidän jälkeensä tuli muitakin käsityön ammattilaisia. Tänne tultiin kauempaankin. Täällä työskenteleviä ammattilaisia arvostettiin ja heidän tekemiään tarve-esineitä tarvittiin päivittäin.

1920-luvulle tultaessa Sepänmäen merkitys väheni, kun siirryttiin käyttämään teollisesti tuotettuja tarve-esineitä. Viimeinen asukas, kylän seppä, kuoli 1950-luvulla. Hänen jälkeensä mäki hiljentyi väliaikaisesti vuosikymmenien ajaksi.

Museoksi muuttunut mäki kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään. Rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Osa on muualta Mäntsälän alueelta siirrettyjä mökkejä. Tunnelman täydentävät asumusten välissä kulkevat polut sekä perinteiset pihakasvit ja -pensaat. Rakennuksia on yhteensä parisenkymmentä.

Seppä oli kyläyhteisön arvostetuin käsityöläinen. Seuraavana tuli kylän räätäli, jotka olivat suutarien tavoin yleensä myös oppineita: 1800-luvun alussa luku- ja kirjoitustaitoisia. Puusepät olivat myös arvostettuja, koska heidän valmistamiaan esineitä tarvittiin joka päivä.

Muita Sepänmäen ammattilaisia olivat kankaankutoja, pitsinnyplääjät, ompelijat, kehrääjät, köydenpunoja ja täkintikkaajat. Kiertäviä käsityöläisiä olivat maalarit, kirvesmiehet ja muurarit. Sepänmäellä asui myös kansanparantaja, joka osasi kupata, iskeä suonta ja valmistaa rohtoja luonnonkasveista.

SEPÄNMÄEN KÄSITYÖMUSEO

Osoite: Sepänmäki 10, Mäntsälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Alikartano tunnetaan kuuluisasta tutkimusmatkailijasta

LUE MYÖS: Mäntsälän kirkkomuseon erikoisuus on arvokas Tuskien mies

LUE MYÖS: Kirvun pitäjämuseo esittelee rajan taakse jääneen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.