Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa

UUSIMAA / NUMMI-PUSULA – Kauppias Ahjonsuuta ei näy. Ei myöskään hänen vaimoaan ja tytärtään. Silti tunnelma Ahjonsuun kyläkaupassa on lähes samanlainen kuin kauppiaan eläessä. Pusula-Seura sai testamenttilahjoituksena todellisen helmen 1999. Yrjö ja Aino Ahjonsuun ainoa tytär Salme testamenttasi isänsä kaupan paikalliselle kotiseutuyhdistykselle. Kauppamuseo avasi ovensa 2004.

Yrjö Ahjonsuu syntyi kauppiasperheeseen. Hänen isänsä piti kauppaa Somerolla. Kauppakoulun jälkeen poika halusi samalle alalle. Sopiva paikka löytyi Pusulan Hauhulasta. Nykyinen kaupparakennus valmistui 1930. Siinä oli puodin lisäksi tilat kauppiaan asunnolle. 1950-luvun lopussa valmistui lisäosa. Vanhasta osasta tehtiin varasto, minne asiakkaille ei ollut asiaa.

Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa: myytävänä kaikkea mahdollista naisten alusvaatteista rautanauloihin. Yhä edelleen kaupan hyllyillä on vanhoja kahvi- ja keksipakkauksia, Nokian kumisaappaita, tulitukkurasioita, karkkiaskeja jne. Tilaamalla sai vaikka tapetit salin seiniin. Kylmätilat olivat alkeelliset, ei niitä osattu kaivatakaan.

1960-luvulla hankittiin jääkaappi. Maitoa ei myyty, mutta kananmunia ja voita saatiin myyntiin paikallisilta maatiloilta. Monet muistavat rouva Ahjonsuun makoisat kotitekoiset leivonnaiset. Näyteikkunakin somistettiin sesongin mukaan.

Ahjonsuu piti puotiaan lähes aina avoinna. Kirkonmenojen aikana kauppa oli suljettu. Yrjön liike ei ollut ainoastaan kauppapaikka. Ostosten ohella istuskeltiin kaikessa rauhassa, kuultiin kylän uutiset ja haettiin päivän posti. Kenelläkään ei ollut kiire.

Yrjö Ahjonsuu hoiti kauppaansa korkeaan ikään asti. Ovet sulkeutuivat 1978. Hänen tyttärensä Salme oli apuna pikkutytöstä lähtien. Perheetön Salme asui vanhempien kodissaan vielä kaupan jo suljettua ovensa.

AHJONSUUN KAUPPAMUSEO

Osoite: Hauhulantie 119, Nummi-Pusula (Lohja).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aira Samulinin Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille

LUE MYÖS: Kasvihuoneilmiö on Suomen erikoisin taukopaikka – hallittua kaaosta, mutta hillittyä hulluutta

LUE MYÖS: Nummen kotiseutumuseo koristaa Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva

LUE MYÖS: Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä kartanomuseo

LUE MYÖS: Meijerimuseo toi mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta

LUE MYÖS: Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.