Nummen kotiseutumuseo koristaa Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva

UUSIMAA / NUMMI-PUSULA – Nummi oli aikoinaan Lohjan kappeliseurakunta. Ero emäpitäjästä tapahtui vuonna 1843. Seuraava kuntaliitos toteutui 1981. Tällä kertaa Pusulan kanssa. Ympyrä sulkeutui 2013, kun entisestä Nummen kunnan alueesta tuli osa Lohjaa. Samalla päättyi Nummen kunnan vaakunan elinkaari.

Se sai aiheensa kirkonkylällä, vanhan hautausmaan vieressä, sijaitsevista pitäjänmakasiineista. Nummen vaakunassa on kuvattu putkilukko, jolla lainajyvästön jyhkeä ovi lukittiin.

Nummen pitäjänmakasiini tuli tunnetuksi koko valtakunnassa. Se oli tarkoitettu viljavarastoksi katovuosia varten. Huonoina aikoina viljaa jaettiin sitä tarvitseville. Viljaa myös lainattiin korkoa vastaan siemenviljaksi maanviljelijöille. Toiminta saatiin erittäin kannattavaksi. Tästä on kiittäminen silloista lukkaria, kirkonisäntää Johan Ilmoniusta ja hänen poikaansa Kristian Ilmoniusta.

Molemmat hoitivat peräjälkeen ansiokkaasti lainajyvästön toimintaa. Johan Ilmonius aloitti viljamakasiinin hoitamisen 1750-luvulla. Poika Kristian valittiin isänsä jatkajaksi 1792. Nummen 1754 ja 1850 rakennetut pitäjänmakasiinit ovat yhä pystyssä. Toisessa makasiinissa on esinenäyttely metsästyksestä ja maataloudesta. Museon toiminnasta vastaa Nummi-Seura.

Lyhyen kävelymatkan päässä makasiineilta sijaitsee pikkupappila eli kanttorin asunto. Rakennus oli pitkään Ilmonius-suvun käytössä. Kanttorien jälkeen rakennus oli vuokralla, kunnes se muutettiin museoksi. Kanttori Ilmonius oli vaikutusvaltainen henkilö. Tilavassa kaksikerroksisessa rakennuksessa on tuvan lisäksi useita huoneita.

Kaksi huonetta on sisustettu 1920-1930 -lukujen tyyliin. Huonekaluja ja vanhoja esineitä on saatu lahjoituksina. Näkyvällä paikalla on Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva. Se löytyi asunnon viltiltä. Tiettävästi Lönnrot on yöpynyt talossa.

NUMMEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Ilmonintie 5, Nummi-Pusula (Lohja).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa

LUE MYÖS: Aira Samulinin Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille

LUE MYÖS: Kasvihuoneilmiö on Suomen erikoisin taukopaikka – hallittua kaaosta, mutta hillittyä hulluutta

LUE MYÖS: Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä kartanomuseo

LUE MYÖS: Meijerimuseo toi mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta

LUE MYÖS: Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.