Meijerimuseo toi mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta

UUSIMAA / NUMMI-PUSULA – Moni muistaa, miten 1960-luvun lopulla kauppoihin ilmestyivät Valion maitopussit. Kauppakassin pohjalle maidot valuttanut eriskummallisuus hyödynnettiin uudestaan virkkaamalla pussin suikaleista mattoja. 1970-luvun puolivälissä muovitettu kartonkipakkaus syrjäytti muovipussit.

Nummi-Pusulan vanhan Ykköstien varressa sijaitseva Meijerimuseo palauttaa mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta. Valio osti vanhan 100-vuotisen meijerirakennuksen museota varten. Museo esittelee meijeritoiminnan kehitystä Suomessa 1800-luvun puolivälistä 1970-luvulle.

Maidontuotannolla on ollut tärkeä merkitys suomalaisille vuosisatojen ajan. Meijereitä perustettiin 1800-luvun lopulla suurten kartanoiden yhteyteen. Suomen ensimmäiset osuusmeijerit perustettiin 1900-luvun alussa.

Saukkolan meijerimuseon ympäristö on aito ja tunnelma vahva. Sisätiloissa syntyy vaikutelma ikään kuin meijerin toiminta olisi vain hetkeksi keskeytetty. Lattiat on pesty ja koneet kiiltävät seuraavan aamun työvuoroa varten.

Meijerimuseossa on esillä runsaasti esineistöä vuosien keräilytyön tuloksena. Museossa on nähtävänä meijereissä käytettyjä koneita. Voin valmistus helpottui, kun separaattorin avulla rasva erotettiin maidosta. Museossa havainnollistetaan myös maidon vastaanottoa ja käsittelyä sekä maidon pakkaamista.

Museo kertoo myös Suomen meijeritoiminnan merkkihenkilöistä ja heidän kansainvälisistä saavutuksistaan. Esimerkiksi nobelisti Artturi Virtasen elämäntyö on vahvasti esillä. Nähtävänä on muun muassa kemian Nobel-palkinnon 1945 saaneen Virtasen laboratorion esineistöä.

Meijerimuseon perusti 1990-luvulla Suomen Meijerimuseoyhdistys. Nykyisin Valio vastaa meijerimuseon toiminnasta. Museo on avoinna yleisölle vain kesäisin ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden.

MEIJERIMUSEO (lopetettu)

Osoite: Hyvelänraitti 6, Saukkola, Nummi-Pusula, vanhan Ykköstien varrella.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa

LUE MYÖS: Aira Samulinin Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille

LUE MYÖS: Kasvihuoneilmiö on Suomen erikoisin taukopaikka – hallittua kaaosta, mutta hillittyä hulluutta

LUE MYÖS: Nummen kotiseutumuseo koristaa Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva

LUE MYÖS: Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä kartanomuseo

LUE MYÖS: Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.