Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa

UUSIMAA / NUMMI-PUSULA – Pusulan Kärkölän kylän Myllymäen torppa sijaitsee korvessa, niin kuin 1800-luvun korvenraivaajan asunnon olettaa sopiikin. Historiallisesti arvokasta Myllymäen torppaa on vaikea löytää metsän keskeltä, sillä sitä ei ole merkitty maastoon mitenkään. Ajovinkkejä voi kysellä valtatien Kakkosen varrella sijaitsevasta lounasravintola Loukusta.

Auto jätetään metsätien varteen. Loppumatka, muutama sata metriä, kuljetaan kävellen perille. Pian eteen avautuu näkymä, joka alkuperäisasuisena kertoo, miten Kärkölän korvessa asuttiin 1800-luvun lopulla.

Myllymäen torpparit tekivät taksvärkkiä Högforsin ruukille 1800-luvulta aina vuoteen 1922, jonka jälkeen tila lunastettiin itsenäiseksi.

Myllymäen torpan viimeinen asuja vuodesta 1926 oli Kaarle Nummela. Hän eleli täällä vaatimattomasti koko ikänsä. Kallen kuoltua 1970-luvulla perikunta lahjoitti vainajan toivomuksen mukaisesti rakennukset irtaimistoineen museotoimintaa varten. Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa.

Kaarle kunnosti rakennuksia vanhojen työtapojen mukaan. Uudetkin rakennukset tehtiin purettujen tilalle alkuperäisen näköisiksi ja perinteisiä työtapoja vaalien. Kaikki rakennukset ovat hirsirakenteisia. Monet katot on päällystetty päreillä ja lämmöneristeenä käytettiin turvetta.

Liki parikymmentä harmaahirsistä rakennusta muodostaa umpipihamaisen näkymän. Isännän kuoltua ja maanviljelyksen loputtua avonainen pihapiiri metsittyy nopeasti, mutta nyt se on pidetty avonaisena niittämällä.

MYLLYMÄEN TORPPA

Osoite: Kouvoonholmantie 234, Nummi-Pusula (Lohja).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa

LUE MYÖS: Aira Samulinin Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille

LUE MYÖS: Kasvihuoneilmiö on Suomen erikoisin taukopaikka – hallittua kaaosta, mutta hillittyä hulluutta

LUE MYÖS: Nummen kotiseutumuseo koristaa Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva

LUE MYÖS: Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä kartanomuseo

LUE MYÖS: Meijerimuseo toi mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.