TPS 100 vuotta – Seuran näkyvyyteen pitää tehdä töitä, asioita ei saa pitää itsestäänselvyyksinä – HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Eero Tuominen

– Vaikka Turkuhalli on täynnä mestaruusviirejä ja jäädytettyjä pelipaitoja, se ei yksinomaan riitä kantamaan tässä hetkessä. Nykyisyydestä tulee tehdä tarinaa tuleville sukupolville. Ei saa pitää asioita itsestäänselvyyksinä, ei yritysmaailmaa eikä yleisöä kohtaan. Vaikka Turun Palloseura on liki 100-vuotias, tulee huolehtia, että seura näkyy koko ajan ulospäin ja on olemassa silloinkin, kun aurinko laskee. Sen eteen pitää tehdä joka päivä töitä.

Näin tiivistää ajatuksensa omasta työtehtävästään Eero Tuominen, viralliselta titteliltään HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö.

Tuominen tietää, mistä puhuu, sillä hän on tullut TPS:n organisaatioon Turun ulkopuolelta. Monella pitkään Turussa asuvalla mustavalkoisten ikikannattajalla voi olla harhakäsitys, että TPS on ja pysyy, tapahtuisi ympärillä, mitä tahansa.

– Seurahistoria on tärkeä, mutta samalla pitää tehdä myös koko ajan tulevaisuutta. Meidän pitää tuoda esiin joka päivä talon sisältä mielenkiintoisia asioita, mitkä kiinnostavat yhteistyökumppaneitamme ja ”tavallista” katsojaa. Tarinat ovat täällä talon sisällä, ne pitää vain tuoda ulos. Esimerkiksi tekemällä pelaajia tutuiksi yleisölle, rakentamalla pelaajien ja yhteistyökumppanien välille kaupallista synergiaa sekä tuottaa myös medialle mielenkiintoisia aiheita.

Kun eletään poikkeuksellisia korona-aikoja, Tuomisen viestintä- ja markkinointitehtävä korostuu. Yleisön mielenkiintoa täytyy pitää yllä, jotta yleisö palaisi takaisin katsomoon.

– Kun lupa katsomoiden avaamiseen jälleen kevään aikana tulee, se tulee olemaan suuri juhlapäivä koko meidän organisaatiolle ja seurayhteisölle. Sitä voisi verrata aikaistettuun juhannusjuhlaan. Koko ajan valmistaudumme siihen päivään, sillä haluamme olla valmiina. Silloin ei enää suunnitella, vaan työ tehdään nyt. Teemme kaiken voitavamme, jotta yleisö palaa takaisin.

Ennen Turkuun muuttamista Tuominen oli muun muassa Mikkelin Jukurien viestintäpäällikkö sekä Iltasanomien jääkiekkotoimittaja. Vaikka hänen lätkätaustansa on vahva, on Eero alun perin jalkapallomiehiä.

– Pelasin Mikkelin Palloilijoissa maalivahtina kaikki juniori-ikäluokat läpi. Lukion jälkeen sain stipendin floridalaiseen yliopistoon. Tarkoitukseni oli olla siellä neljä vuotta, mutta visiittini kesti vain vuoden. Palasin Suomeen. Kun tiesin, että en saa jalkapallosta elantoani, lähdin Rovaniemelle opiskelemaan Lapin yliopistoon kuntoutustieteitä sekä liikuntalääketiedettä.

Jo Mikkeli-aikoina Tuominen oli kirjoittanut urheilujuttuja Länsi-Savoon. Rovaniemellä oli mahdollisuus jatkaa opiskelun ohessa kirjoittamista.

– Paikallinen kaupunkilehti pyysi kirjoittamaan kiekkojuttuja RoKista, joka pelasi silloin Suomisarjassa. Kai Suikkanen oli valmentajana. Seuran tavoite oli nousta Mestikseen. Myös Lapin Kansasta soitettiin ja pyydettiin kirjoittamaan jalkapallojuttuja RoPS:sta.

Näin Tuominen pääsi hyvin sisälle paikallisen urheilun sisäpiiriin. Siitä seurasikin mielenkiintoinen työtehtävä.

– Olin Helsingissä Iltasanomissa kesätöissä, kun kaverini soitti Rovaniemeltä. Siellä tapahtui jotain erikoista, sillä RoPS:n bingotalon edessä oli kymmenen poliisiautoa. Pelaajia vietiin maijakyytiin. Lähdin nopeasti paikalle. Minulla oli tuttujen sambialaisten pelaajien puhelinnumerotkin. Se oli silloin kuumaa kamaa iltapäivälehdelle.

Kyse ei ollutkaan ihan pikkujutusta.

– Paikan päällä ilmapiiri muuttui uhkaavaksi. Sambialaiset kieltäytyvät haastatteluistakin. Kyse oli ottelutulosten manipuloimisesta.

Tuomisen siirtyminen Turun Palloseuran organisaatioon ei ollut sattumaa. Hän otti itse yhteyttä silloiseen toimitusjohtaja Mika Eskolaan.

– Mikkelistä otettiin yhteyttä ja esiteltiin suunnitelma tulevan Liiga-joukkueen kokonaisuuden suhteen. Sen puhelun jälkeen muuttofirman auto oli minuutissa Helsingin asuntoni edessä. Oli hienoa nähdä, miten Mikkeli heräsi mestisajasta liiga-aikaan. Teimme sellaisia asioita, mitä Mikkelissä ei ollut koskaan aikaisemmin tehty. Tuli kuitenkin aika suunnitella itselleni uusia haasteita. Kerroin Eskolalle ideoistani, miten Tepsin merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyttä pitäisi rakentaa ja miten digitaalisuudella pystyttäisiin hyödyntämään markkinointia. Olen saamastani mahdollisuudesta Mikalle lopun elämääni kiitollisuuden velassa.

Eskola kiinnostui. Niinpä Tuomisen oli aika pakata jälleen perheensä autoon ja muuttaa Aurajoen maisemiin.

– HC TPS:n viestintäpäällikkönä vastaan kaikesta siitä viestinnästä, mitä seura tekee ulospäin, liittyen sosiaalisen median päivityksiin, ulkomainoskampanjan teksteihin, lehdistötiedotteisiin, pelaajahaastatteluihin, uutiskirjeisiin tai seuran kotisivujen ylläpitoon.

– Markkinointipäällikkönä vastaan esimerkiksi ottelumainonnasta, ulko- ja radiomainoksista tai lipunmyyntikampanjoiden näkyvyydestä. Voin auttaa varsinaisia myyjiä olemalla keskusteluissa mukana, mutta myynti ei ole sellaisenaan vastuullani, sillä sitä työtä varten meillä on ihan oikeat ammattilaiset töissä.

Vaikka korona-aika ilman yleisöä on hieman muuttanut Tuomisen arjen tekemistä, on ulospäin suuntautuva viestintä entistä tärkeämpää.

– Viestintää ei voida poikkeusoloissakaan lopettaa, jotta ihmiset eivät unohtaisi meitä. Pitää olla aina tarjolla tuorein tieto, eikä julkaista seuraavana päivänä eilisen päivän tietoa. Jos majakka sammuu myrskyssä, niin peli on pelattu.

Tähän tarpeeseen on tullut muun muassa HC TPS:n tarjoama Hunajacast, Turun Palloseuran jääkiekko-organisaation virallinen äänitorvi.

– Mietimme, että seuralla on oltava joku kanava, kiinteä media-alusta, minkä kautta saadaan kiinnostavaa tarinaa ulos. Pitää olla tarjolla sellaista tietoa, mitä ei saa mistään muualta. Hunajacast on saanut hyvän vastaanoton. Ohjelmaa on myös kiva tehdä, eikä se tunnu edes työltä.

Näkyvä toiminta urheiluseurassa on toisinaan haasteellista.

– Tämä on kova maailma, sillä TPS on suurennuslasin alla joka päivä. Medianäkyvyys on suurta, koska urheilu herättää intohimoja. Mutta se on vain bensaa arjen tekemiseen. Ei pidä pelätä bunkkerissa sormi suussa, että mitähän media meistä tänään kirjoittaa. Kun tulee lunta tupaan, se pitää tässä työssä vain kestää. Muuten on täysin väärässä paikassa töissä.

(Korona väistyi, mutta liigaorganisaatiossa haasteita riittää jatkossakin.)

Eero Tuomisen iso toive on, että hän saisi mahdollisimman pian seuraa Turkuhallin punaisille istuimille. Se tulee olemaan suuri juhlapäivä, kun katsomot taas avataan.

ETUSIVU