Shamaani Teemu Aho on napapiirin kovin kiekkosankari

Asetelma on erikoinen. Yli tuhat turkulaista Tuton kannattajaa vastaan yksi innokas kaveri Rovaniemeltä. Satojen kilometrien päästä Turkuun matkustanut Teemu Aho on tuttu, mutta yksinäinen näky värikkäine lippuineen Kupittaan takakaarteessa silloin, kun RoKi, Rovaniemen Kiekko, pelaa Mestis-ottelua Tutoa vastaan.

Eräs Suomen kovimmista kiekkomiehistä on lähtenyt matkaan jo edellisenä iltana. Matka on taittunut bussilla Rovaniemeltä Ouluun ja sieltä yötä myöten Etelä-Suomeen. Aikaisin pelipäivän aamuna Aho on Turun linja-autoasemalla. Kun aikaa on riittävästi, Mestiksen väriläiskä asettuu omalle paikalleen Kupittaan lehtereille jo tuntia ennen ottelun alkua. Matsilippukin on ostettu etukäteen netin kautta.

Rovaniemen ylpeys, RoKi, on ollut Suomisarjan kestomenestyjä. Nousu valtakunnan toiseksi korkeimmalle tasolle, Mestikseen, on kariutunut usein nousukarsintoihin. Keväällä 2009 nousu kuitenkin onnistui. Mestis-odotukset olivat napapiirillä korkealla, mutta kaudesta ei tullutkaan menestys. Päinvastoin, sillä RoKi putosi takaisin Suomi-sarjaan.

Paluu Mestikseen onnistui kaudelle 2015-2016 Jääkiekkoliiton ”villikortilla”, kun sarjaa täydennettiin. Tällä kaudella RoKi taistelee pääsystä pudotuspeleihin.

Rovaniemi on kummajainen kotimaisella urheilukartalla, sillä jalkapallon suosio on siellä suurempi kuin jääkiekon.

– Rovaniemellä jalkapallo on ollut ykköslajina jo 1980-luvulta lähtien. Halusin ottaa siitä mallia, joten miksi ei jääkiekkokin voisi olla suosittua Rovaniemellä. Olen ollut mukana RoKin kannatusjoukoissa vuodesta 2010, kun joukkue pelasi ensimmäistä kertaa Mestiksessä. Vaikka putosimme välillä Suomi-sarjaan, olen pysynyt joukkueen kannattajana, kertoo Aho.

RoKin kannattajaryhmän, Shamaanien, innokkain kannattaja tunnetaan kotikaupungissaan. Ahon rytmikäs rumpujen kumina kuuluu hallissa ja se rytmittää kannustusjoukon huutoa.

– Rovaniemellä on ringissä mukana muitakin. Minut tunnetaan siellä rumpumiehenä, koska pidän hallissa meteliä. Vieraspeleissä rumpu ei ole mukana. Elän pelissä mukana aina täysillä, alusta loppuun. Joukkue on ikään osa minun perhettäni.

Aho tekee päivätöitä autoasentajana omassa perheyrityksessä, jossa hän on osaomistajana.

– Arkipäivinä en voi lähteä työssäkäyvänä pitkille vieraspelimatkoille, mutta perjantaisin otan tarvittaessa palkatonta vapaata.

Kun vieraspeli sijaitsee lähempänä, Aho matkustaa pelipaikalle omalla autollaan. Vertailun vuoksi: 404 kilometriä suuntaansa Rovaniemeltä Kokkolaan on Aholle ”paikallispeli”.

Aho erottuu värikkäine pelipaitoineen ja lippuineen vieraspelimatkoilla. Yksinäinen takakaarteen äänekäs kannattaja kaukana kotona herättää kummastusta, mutta Aho on siihen tottunut.

– Ihmiset ovat suhtautuneet minuun positiivisesti. Ei minua häiritse, vaikka vieraspaikkakunnilla usein kannustan RoKia yksinäni. Pelaajat käyvät aina ottelun jälkeen tervehtimässä. Tuton kannattajatkin tuntevat minun hyvin, olemme tovereita.

Aho kannustaa vain oman kotikaupunkinsa joukkuetta. Pohjoisen liigajoukkue, Oulun Kärpät, ei saa kiekkomieheltä sympatiaa.

– Ei Rovaniemellä oikein tykätä Kärpistä. Meillä on oma Lapin identiteetti, jota Kärpät on yrittänyt varastaa mainostamalla olevansa koko Pohjois-Suomen joukkue. Vasta Rovaniemi sijaitsee Lapin portilla.

Tuton ja RoKin ottelut ovat olleet tällä kaudella tasaväkisiä. Vierasjoukkueet ovat olleet keskinäisissä otteluissa vahvoilla. Niin tälläkin kertaa. Napapiirin kovimman kiekkosankarin riemuksi RoKi voittaa turkulaiset. Ahon viikonlopun eteläkiertue RoKin perässä sujuu mukavissa tunnelmissa.

– Seuraavana päivänä matkustan bussilla Helsinkiin, josta jatkan lähijunalla Vantaalle katsomaan seuraavaa RoKin Mestis-ottelua. Pelin jälkeen matkustan yöjunalla takaisin kotiin Rovaniemelle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!