Tärkeä keskikentän palanen jatkaa Interissä – Petteri Forsellin värikäs peliura

– Aivan mahtavaa! Hemmetin hyvältä tuntuu, kun saamme pidettyä Turussa sellaisen pelaajan, joka on Veikkausliigassa sarjan seuratuin persoona. Petteri on väriläiskä, joka herättää tunteita. Heitä ei ole montaakaan Suomen kentillä.

FC Interin urheilutoimenjohtaja Jani Meriläinen on yhtä hymyä. Oletettavasti myös joukkueen päävalmentaja Miguel Graun, vaikka Petteri Forsell on hänelle vielä melko tuore tuttavuus. Yksi asia on ainakin varma, Interin kannattajat ovat tyytyväisiä.

– Petteri ei ole jäähdyttelijä, vaan haluaa yhä urallaan eteenpäin. Kun hän tuli meille viime kaudella, hän halusi heti näyttää, että ei kuulu Veikkausliigaan. Hän tuo kentälle taitoa, pelinäkemystä ja ison määrän erikoistilanneosaamista.

Forsell on pelaaja, joka erottuu muusta porukasta. Pelaa hän missä tahansa joukkueessa, hän on aina kannattajien lemmikki. Eikä kyse ole pelkästään Petterin taidoista viheriöillä.

Kaikkien osapuolten tiedossa oli, että Forsellin ensisijainen tavoite oli pelaaminen vielä ulkomailla. Yli kolmikymppinen suomalaispelaaja ei kuitenkaan ehkä ole enää kotimaansa ulkopuolella valmentajien hankintalistalla kovinkaan korkealla. Ilmeisesti talven aikana tuli tarjouksia, mutta ei riittävän kiinnostavia.

Forsellin viimenäytöt Huuhkajissa jäivät vähiin, vaikka hinku kentälle olisi ollut varmasti kova. Uran jatkon kannalta esiintyminen Veikkausliigan joukkueessa ei ole suuren suuri meriitti. Sen sijaan pelaaminen arvokisoissa olisi ollut korvaamaton näyttö Suomea isommille kentille.

Tähdätessään kansainvälisille kentille Forsell on joutunut lähtemään aina takamatkalta. Kuka suurseuran valmentaja haluaisi palkata kolmekymppisen kaverin, joka habitukseltaan muistuttaa enemmän pohjanmaalaista patukkamaista painijaa kuin huippujalkapalloilijaa. Etenkin, kun samalle pelipaikalle on Euroopassa tarjolla tuhat muutakin kelpo vaihtoehtoa.

Mutta, jos vaivautuu katsomaan koosteita Forsellin urallaan tekemistä upeista maaleista, tulee nopeasti toisenlaisiin ajatuksiin. Ja, jos epäilee 168 senttiä pitkän ”pullukan” kestävyyttä, voi Forsellin aina laittaa juoksutestiin. Joillekin on ollut yllätys, että alkoholin suhteen absolutistina tunnettu Forsell on usein joukkueensa eräs kovakuntoisimmista pelaajista.

Siitä vaan laihat pojat kokeilemaan pelaamista tällä tasolla, on keskikentän taituri todennut epäilijöilleen.

Vaikka Forsell mätti maaleja solkenaan Puolassa, riitti sielläkin epäilijöitä. Hän sai arvokkaan kolmivuotisen sopimuksen maan pääsarjassa pelaavaan Cracoviaan. Ennen kuin ensimmäistäkään harjoitusta oli ehditty pitää, Forsell sai tiedon, että hän ei ole läpäissyt lääkärintarkastusta, jonka hän oli jo kertaalleen läpäissyt. Vedottiin ylipainoon.

Harmillinen syy, miksi tuore sopimus tungettiin seuran puolesta silppuriin, oli Forsellille perin tuttu. Valmentajan vaihto. Petteri oli kokenut saman jo aikaisemmin Turkissa ja tuli kokemaan saman vielä uudestaankin. Tällä kertaa Örebrossa Ruotsissa.

Forsellin Veikkausliigaura alkoi Vaasan Palloseurassa kaudella 2009. Nousukiito alkoi IFK Mariehamnista. Valmentaja Pekka Lyyski antoi ykköspelaajalleen runsaasti vapauksia. Forsellin syöttötaito, laukaisuvoima ja erikoistilanneosaaminen ihastutti Veikkausliigaa seuraavia.

Tämän jälkeen Forsellin meriittilistalle tuli yhden kauden mittainen epäonninen visiitti Turkin liigan Bursasporissa ja paluu takaisin Ahvenanmaalle.

Forsell teki talvella 2016 sopimuksen Puolan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Miedź Legnican kanssa. Seitsemällätoista osumallaan hän oli joukkueensa paras maalintekijä. Myöhemmin syntyi Miedz Legnicalle kolmetoista maalia Puolan pääsarjassa. Suomalaisen maaleista huolimatta seura putosi sarjaporrasta alemmas.

Kun sopimus Cracoviaan epämääräisesti purkautui eikä Örebrossä tahtonut tulla riittävästi peliaikaa, oli Forsellilla edessään pohdinnanpaikka. Takana oli epäonnisia seurasiirtoja ja kokenut keskikenttämies kaipasi yhä kansainvälisille kentille. Forsell palasi vielä toviksi Puolaan tuttuun seuraan Miedź Legnicaniin.

Omatoimisesti seuraavaa siirtoa Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin Forsellin ei tarvinnut tehdä. Siinä auttoi Suomen valtio. Puolustusvoimat hätyytteli kutsukirjeellään maailmalla matkannutta jalkapalloilijaa. Varusmiespalvelu on suorittamatta. Armeija on suoritettava viimeistään sinä vuonna, kun asevelvollinen täyttää 29 vuotta.

Elokuussa 2021 Forsell siirtyi turkulaiseen FC Interiin. Ensiesiintyminen Kupittaalla ja sinimustissa oli heti mainio. Forsell syötti molemmat maalit, kun Inter kaatoi Ilveksen lukemin 2–0.

Petteri Forsell

Syntynyt: 16. lokakuuta 1990 Kokkolassa.

Pelipaikka: hyökkäävä keskikenttä.

Ammattilaisura: 2007–08 KPV (Ykkönen), 2009 VPS (Veikkausliiga), 2010–12 IFK Mariehamn (Veikkausliiga), 2012–13 Bursaspor (Turkin liiga), 2013–15 IFK M, 2016–19 Miedz Legnica (Puolan 1. divisioona, Puolan liiga), 2017 Örebro SK (Allsvenskan), 2019 HJK (Veikkausliiga), 2020 Korona Kielce (Puolan liiga), 2020–21 Stal Mielec, 2021 FC Inter (Veikkausliiga).

A-maajoukkue: 10 ottelua (1 maali).

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!