Tehohyökkääjä Tero Forsell on TuTon seurahistorian kovin pisterohmu

Pisterohmu ja seuralegenda Tero Forsellin paita on nyt Kupittaan jäähallin katossa.

Kun syksyllä 2014 TUTO Hockey jäädytti seurahistoriansa ensimmäiset pelinumerot, olivat Seppo Lindström ja Urpo Ylönen selvä valinta. Arvokas perinne tuleekin aloittaa aina seuran vanhimmista kiekkolegendoista.

Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin TUTO Hockey nosti jo neljännen kerran seuraikonin paidan Kupittaan hallin orsille. Tällä kertaa valituksi tulivat samanaikaisesti Markku Vuorisalo, Atte Saunamäki ja Tero Forsell.

Heistä jälkimmäisen pelinumeron, “kolmeysi, useat vähän nuoremmat TuTo-kiekon seuraajat olisivat jäädyttäneet jo aiemmin. Monihan muistaa vielä hyvin Forsellin, TuTon monivuotisen kipparin, merkityksen turkulaiselle Mestis-seuralle. Yksi todiste siitä on Kupittaan hallin katossa: Mestiksen mestaruusviiri vuodelta 2008.

Forsellin tilastomerkinnät ovat häkellyttävät. Vaikka ennätykset ovat aina lyötävissä, näitä lukemia Mestis-tasolla on vaikea nykyisin ylittää: 445 ottelua tehoin 157+358=515.

Forsell voitti Mestiksen pistepörssin urallaan neljästi. Vuonna 2000 perustetun Mestiksen yhden kauden piste-ennätys (71) on Forsellin ja Oula Palven nimissä. Joukkueen sisäisen pistepörssin paras Forsell oli uransa aikana kuusi kertaa. Ei siis kahta sanaa etteikö Forsell olisi, ei pelkästään TuTon seurahistorian, vaan koko Mestiksen ja sen edeltäjän 1. divisioonan parhaimpia pelaajia.

Pari kautta lukuun ottamatta vuodesta 1996 alkaen Forsell pelasi ainoastaan TuTo:ssa. Eräs poikkeus oli, kun turkulainen pistelinko pelasi kauden 2003-2004 Ranskan pääsarjassa. Tehoja syntyi Ranskanmaallakin siihen malliin, että Forsellin joukkue ylsi aina fiinaaleihin asti. Ura olisi jatkunut Grenoblessa, jos Turusta päin ei olisi tullut mielenkiintoinen puhelinsoitto.

TuTo oli saanut uuden valmentajan, Ismo Lehkosen. Nimekäs päävalmentaja sai monen kokeneen pelimiehen, kuten Vuorisalon, Saunamäen ja Forsellin, palaamaan takaisin tuttuun joukkueeseen.

”Ikan” ensimmäinen kausi TuTo:ssa ei tuonut mestaruutta. Tuli pronssi, tosin viimeisestä mitalistakin oli kulunut jo pitkä aika. Kausi 2004-2005 oli myös TuTon viimeinen Kupittaan jäähallissa, sillä halli purettiin nykyisen Marli Areenan tieltä. TuTo aloittikin seuraavan kauden Artukaisissa, TPS:n kotihallissa.

Elysee Areenalla pelattu TuTon kausi 2005-2006 päättyi sekin pronssimitalien myötä pettymykseen. Vaikka mestaruutta ei tullut, oli kausi Forsellille mainio. Hänet palkittiin Mestiksen parhaana pelaajana, parhaana pistemiehenä ja parhaana hyökkääjänä. Vuorisalo palkittiin runkosarjan parhaana maalintekijänä sekä valittiin Forsellin ohella Mestiksen All Stars -joukkueeseen.

TuTo aloitti kauden 2006-2007 vielä evakossa, mutta pääsi muuttamaan Kupittaalle jo marraskuussa. Runkosarjassa TuTo sijoittui toiseksi jääden Sportista pisteen. Pistepörssin kärjessä oli jälleen tuttu mies Turusta. Vaikka Forsell sai tukun erilaisia muitakin palkintoja, joukkueen pudotuspeleistä tuli täydellinen pannukakku. Nyt ei tullut edes pronssimitalia.

Kaudesta 2007-2008 tuli vihdoin usean pettymyksen jälkeen täysosuma. Lehkosen neljännellä ja viimeisellä kaudella tuli ensin ylivoimainen runkosarjan voitto ja lopulta Mestiksen mestaruus.  Turkulainen keskushyökkääjä voitti pistepörssin vielä kerran urallaan.

Mestaruuteen päättyi myös Forsellin peliura. Tai ei sittenkään, sillä ketjukaveri Vuorisalo sai työelämään vahvasti siirtyneen insinöörin ja tuoreen perheenisän innostumaan vielä kerran palamaan kaukaloon. Forsell teki viimeisellä tynkäkaudellaan 22 ottelussa 28 pistettä. Samalla hän rikkoi viimeisellä kaudellaan myös 500 tehopisteen rajan.

Mestiksen mestaruuden lisäksi Forsell on voittanut myös Suomen mestaruuden. Moni onkin ihmetellyt eikö tehohyökkääjän taidoilla olisi pärjännyt liigatasolla. Kaudella 1999-2000 Forsell edusti Hannu Jortikan valmentamaa Turun Palloseuraa. Kausi päättyi Suomen mestaruuteen, mutta Forsellin rooli, osin loukkaantumisen takia, jäi nelosketjussa pieneksi. Olihan sen aikainen TPS myös eräs liigahistorian kovimmista joukkueista.

Markku Vuorisalon (vas.), Tero Forsellin ja Atte Saunamäen juhlahetki.

ETUSIVU