TUTO Hockeyn juhlaottelussa jäädytetään kolme pelinumeroa – paikalla on kymmeniä entisaikojen pelimiehiä

Pelipäivä on aina juhlapäivä, mutta ensi lauantaina Kupittaalla vietetään tavallista suurempaa juhlapäivää. Kotijoukkue TUTO Hockey pelaa Kiekko-Espoota vastaan. Samalla hallin orsille ikuistetaan kolme uutta pelipaitaa. Urpo Ylönen, Seppo Lindström, Kari Johansson ja Jouni Tuominen saavat seuraa.

TuTon 2000-luvun tehoketjun Markku Vuorisalon (10), Atte Saunamäen (17) ja Tero Forsellin (39) pelinumerot jäädytetään samanaikaisesti. Ja todellakin ansaitusti. Kolmikon yhteen lasketettujen TuTo-otteluiden määrä, 1278, on niin komea, että vastaaviin lukemiin on Mestiksessä nykyään vaikea yltää.

TUTO Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen on ollut viime aikoina kiireinen mies. Juhlapäivä vaatii paljon järjestelyjä, tosin homma hoituu Aaviselta jo rutiinilla.

– Kun tulin vuonna 2014 seuran toimitusjohtajaksi, kysyin kannattajilta toiveita. Seuralla on pitkä historia, mutta hallin katossa ei ollut ainuttakaan pelipaitaa, alkoi kannattajien vastaus. Niinpä aloin tutustua TuTo-jääkiekon historiaan. Oli itsellekin yllätys, että TuTo on ollut aikoinaan maajoukkuepelaajia vilisevä suurseura, joka pelasi vuosina 1965-1975 korkeimmalla sarjatasolla Mestaruussarjassa. Harva tietää, että yhden kauden ajan TuTo oli ainut turkulaisseura pääsarjassa. Niinpä syksyllä 2014 kauden avausottelussa jäädytettiin ensimmäiset pelinumerot, Lindströmin ja Ylösen.

Moni Kupittaan hallissa käynyt on huomannut myös käytävän varteen rakennetun TUTO Hockey Hall of Legends -näyttelyn.

– Samalla, kun jäädytettiin ensimmäiset pelinumerot, avattiin seuran oma legendanäyttely. Sen valintakriteerit ovat laveammat kuin paidan nostossa. Legendanäyttelyyn voi yltää, jos pelaaja on edustanut pitkään Tutoa tai on jäänyt poikkeuksellisella tavalla kannattajien mieleen. Lisäksi valinta voi kohdistua pelaajaan, joka tehnyt merkittävän uran muualla, mutta TuTo on ollut hänelle tärkeä vaihe uran alkuvaiheessa.

Aavisen apuna on asiantuntijaryhmä, joka tuntee hyvin seurahistorian. Asiantuntijaryhmän kanssa kartoitetaan vaihtoehdot, joiden pohjalta toimitusjohtaja tekee esityksen seuran hallitukselle, joka tekee lopullisen päätöksen.

TuTon 70-vuotisjuhlavuonna 2016 kunnian sai Kari Johansson ja reilu pari vuotta sitten hallin kattoon ripustettiin Jouni Tuomisen pelipaita.

– 1960- ja 1970 -luvuilta olisi ollut Lindströmin ja Ylösen ohella useita muitakin vaihtoehtoja. Päätettiin kuitenkin, että siltä aikakaudelta ei enää jäädytetä muita pelinumeroita. 1970- ja 1980 -luvuilla TuTo otti vauhtia alasarjoista, mutta nousi takaisin. Siltä ajalta on pelaajia, jotka ovat olleet silloin tärkeitä nousun kannalta, mutta heidän pelinumeroitaan on mahdotonta enää jäädyttää. Niihin aikoihin peleissä ei juurikaan käynyt yleisöä, joiden mieliin sen ajan pelurit olisivat voineet jäädä.

– 1980- ja 1990 -luvuilla 1. divisioonassa ja SM-Liigasssa TuTo:ssa pelasi isoja pelaajia, mutta vain lyhyen aikaa. Kun meriitit eivät riitä pelinumeron jäädyttämiseen, katseet siirrettiin lähemmäksi 2000-lukua.

Vuorisalon, Saunamäen ja Forsellin valinta oli selviö.

– Reilu pari vuotta sitten, kun Tuominen aateloitiin, tehtiin samalla suunnitelma tulevien aatelointien suhteen. Päätimme jo silloin, kenen tai keiden paidat nousevat seuraavaksi. Haluamme nyt nostaa koko ketjun samalla kertaa. Pelinumeron jäädyttämiseen vaaditaan tiukat kriteerit. Vieläkö löytyy uusia seuralegendoja?

– Seuraavien vuosien aikana nousee vielä jokunen paita Kupittaan hallin kattoon, mutta sen jälkeen alkaa pajatso olla tyhjä. Entisaikojen seurauskollisuutta näkee enää harvoin.

Lauantain juhlaottelun yhteydessä päivitetään tavan mukaisesti myös TUTO Hockey Hall of Legends -näyttelyä. Ennen juhlapäivää kerrotaan ketkä kolme uutta sinne yltävät tällä kertaa. Yksi onkin jo tiedossa. Yksi onkin jo tiedossa, toimistopäällikkö Janne Ollilla on paikkansa ansainnut.

Yksi miellyttävä ongelma toimitusjohtaja Aavisella on edessään, kun juhlaottelu alkaa. On arvoitus, kuinka paljon katsojia saapuu Kupittaan hallin lehtereille. Koronarajoitukset ovat väistyneet ja lippuja myydään oveltakin, mutta yleisöennusteen tekeminen vaikeaa.

– Edellisissä juhlaotteluissa on ollut yli 2000 katsojaa. En uskalla edes haaveilla sellaisesta määrästä. Nyt 1500 tuntuisi jo valtavalta määrältä.

Yksi asia on kuitenkin varma. Paikalle kannattaa tulla, sillä vastaavia tilaisuuksia järjestetään perin harvakseltaan. Samalla kun voi nautti juhlatunnelmasta, voi hallin käytäviltä bongata kymmeniä seuralegendoja. Vanhat sotaratsut ovat ilmoittautuneet sankoin joukoin mukaan lauantai-illan tapahtumaan.

 

Kari Johanssonin juhlahetki.
Jouni Tuomisen juhlahetki.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!