TPS on valmiina Ykkösen kauteen – toimitusjohtaja Janne Kytölä avaa, mitä kulisseissa on talven aikana tapahtunut

Harjoitusottelu TPS – Atlantis FC on alkamassa Kupittaan viileässä kevätsäässä. Ottelu pelataan koronan vuoksi ilman yleisöä. Pelialue on rajattu keltaisin muovinauhoin. Järjestysmiehet varmistavat, että AVI:n määräykset toteutuvat.

Yhdessä kentän kulmassa väijyy tutun näköinen vartija. FC TPS:n Oy:n toimitusjohtaja Janne Kytölä tekee työtä, joka harvemmin kuuluu ison seuran pomolle. Kytölältä se kuitenkin sujuu, sillä hänelle seuratyössä ovat kaikki tehtävät tuttuja, aina makkaran myynnistä alkaen. Urheiluseuran toimitusjohtajan työstä glamour on kaukana. Puku ja kravatti löytyy tarvittaessa, mutta arkisempi asu on duunarin haalarit.

Tunnetun seuran toimitusjohtajan palli on useille pukumiehille näyteikkuna uusiin haasteisiin. Yleensä tehtävään valitaan liike-elämän huipulta henkilö, jolla on yhteiskunnalliset verkostot valmiina. Kytölä on poikkeus. Hänet on opittu tuntemaan urheilun monitoimimiehenä, ruohonjuuritason toteuttajana ja Kaarinan Palloseuran luotettavana maalivahtina.

Kytölän etu on se, että jo ennen ryhtymistä FC TPS:n toimitusjohtajaksi, hän tiesi seuran tilanteen tarkkaan. Hän tuli mukaan seuran toimintaan talvella 2016, ensin yritysmyyjäksi ja myöhemmin myös seuran tapahtumapäälliköksi.

Kytölän työ seurapomona alkoi pahimmalla mahdollisella hetkellä. Seuran vakavimmat talousongelmat olivat väistymässä, mutta koronakurimus iski voimalla. Viime keväänä ei aluksi edes tiedetty, pelataanko sillä kaudella lainkaan Veikkausliigaa.

Viime syksy oli tepsiläisittäin karmea. TPS putosi pääsarjatasolta.

– Sarjataulukko ei valehtele. Ja, jos teet 90 minuutin aikana vain yhden maalin KTP:tä vastaan, pitää katsoa itseään peilistä. Mutta jäihän kaudesta myös jossiteltavaa, muistelee Kytölä.

Totta, jossiteltavaa turkulaisittain jäi. Syynä oli koronan tuomat seuraukset sarjajärjestelmään.

– TPS oli ensimmäinen Veikkausliigajoukkue, joka joutui karanteeniin. Tilanne oli kaikille täysin uusi. Piti itse ottaa selvää, mitä tehdä. Veikkausliigalta ei tullut apua, mutta joukkuelääkärin ja paikallisten terveysasiantuntijoiden kanssa sovimme toimintaohjeet. Olin pettynyt siihen, kun kahden viikon karanteenin jälkeen meillä ehti olla vain kahdet harjoitukset ennen seuraavaa ottelua. Jouduimme pelaamaan otteluruuhkassa kolme tärkeää peliä muutamassa päivässä. Tilanne oli joukkueelle äärimmäisen vaikea.

Lisää tummia pilviä ilmestyi turkulaisittain taivaalle, kun aivan viime metreillä loppusarjat jätettiin pelaamatta. Putoamisuhan alla olleelta TPS:ltä katosi tärkeä oljenkorsi.

– Seurat saivat äänestää, pelataanko vai eikö pelata loppusarjoja. Ei ollut yllätys, että äänestystulos meni sarjataulukon mukaan. Jos olet varmistanut jo sarjapaikan, et halua jatkaa kautta. Viranomaiset eivät siis lopettaneet viime kautta, vaan päätöksen tekivät Veikkausliigaseurat äänestämällä.

Nyt on vuosi mennyt ja korona kurittaa yhä edelleen. Tilanne on kuitenkin parempi. Jälkeen päin voi jopa todeta, että viime kesän jalkapallokausi meni hyvin verrattuna talvilajeihin. Iso osahan talven palloilulajeista jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä.

– Paluu kentille kevään koronajan jälkeen tapahtui ajallisesti juuri oikeaan aikaan. Isossa kuvassa kaikki meni loistavasti. Pelaajat pääsivät pelaamaan, vieläpä yleisölle. Yhteistyösopimukset ja kausikortitkin saimme kaikki hoidettua. Tippa linssissä seurasin koripallon kevään finaaleja miettimällä, miltähän seuran toimitusjohtajalta tuntuu, kun katsomot ovat tyhjiä.

On eletty aikoja, kun TPS on joutunut pelaamaan kotiotteluitaan milloin missäkin. Urheilupuiston Yläkenttä, Paavo Nurmen stadion, Kaarinan Keskuskenttä, kerran jopa Valkeakoskella SJK:ta vastaan, kun Turussa ei ollut asianmukaisia olosuhteita kauden alkaessa. Nyt TPS:n edustusjoukkue pelaa kotiottelunsa tutulla Kupittaan nurmella. Yhteistyö stadionyhtiön kanssa on aikoinaan kangerrellut, mutta viime aikoina homma on sujunut.

– FC Interin kanssa sovimme paljon asioita yhdessä, toinen toistamme auttaen. Esimerkiksi käytämme ottelujärjestelyissä samaa turvallisuusyhtiötä. Yhteistyö kaikkien osapuolien, myös stadionyhtiön, kanssa toimii loistavasti. Korona ja sen tuomat ongelmat ovat lähentäneet meitä paljon.

TPS lähtee Ykkösen kauteen suurin odotuksin. Selvää on, että liki 100-vuotinen seura haluaa pelata tulevana juhlavuonna pääsarjatasolla. Paljon on kuitenkin muuttunut viime vuodesta. Valmennus on mennyt kokonaan uusiksi ja pelaajistossakin on tapahtunut vaihtumista. Pelaajarekrytointi myöhästyi hieman, sillä TPS halusi vielä syksyllä katsoa liigakortin HIFK:n epäselvyyksien takia.

Sami Rähmönen, Jonni Peräaho, Mika Ääritalo sekä Juho Lähde lopettivat liigatasolla tai jopa kokonaan. Muun muassa Santeri Haaralan, Aldayr Hernandézin, Niklas Pyyhtiän ja Tatu Varmasen poistumiset uusiin maisemiin tekivät muutoksia kokoonpanoon. Onneksi uusia on saatu tilalle.

TPS:n budjetti on pudonnut viime vuodesta sarjatason muuttuessa. Kyse on normaalista vaihtelusta. Kytölä tietää, miten on haastavampaa myydä Ykkösen joukkuetta kuin liigajoukkuetta.

– Meidän etu on se, että seuran tarinalla on ikää 100 vuotta. Mukana on noin 450 yritystä, suurta ja pientä. Usean kesken on myös toimintaa, mikä ei liity mitenkään sarjatasoon, eikä sillä ole edes aina tekemistä jalkapallonkaan kanssa. Järjestämme heille verkostoitumistapahtumia, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan. Uusia kumppaneita on tietysti vaikeampi saada, jos tarjolla on vain Ykkösen näkyvyyttä.

Veikkausliigassa olisi tarjolla mielenkiintoisempia joukkueita.

– Pelaamalla Ykkösessä menetämme derbytulot sekä HJK-ottelusta saadut pääsylipputulot. Niistä tulee iso lovi. Mahdolliset europelit ovatkin jo ihan oma lukunsa.

Ykkösen kauden aloitusta myöhennettiin koronatilanteen takia. Ensimmäiset ottelut pelataan vielä ilman yleisöä. Valoa on kuitenkin näkyvissä tunnelin päässä. Eiköhän kannattajat pääse pian katsomoihin.

– Valoa näkyy ei päivien, mutta viikkojen päästä. Meidän etu on se, että jalkapallo on kesälaji ja pelaamme ulkona.

Vaikka Kytölä on jalkapallomiehiä, hänet tunnetaan hyvin myös salibandyn puolelta. Selkosanainen kaveri on nähty TPS Salibandyn liigaotteluiden kuuluttajana. Kun vastuullinen pesti jalkapallopuolen toimitusjohtajana alkoi, Kytölä ennakoi, että hauska harrastus saa jäädä. Vielä mitä, tuttu kuuluttaja on nähty yhä TPS:n kotiotteluissa.

– Salibandy kiinnostaa lajina, tosin viime kaudella oli tylsää, kun en voinut kuuluttaa yleisölle. Nyt en osaa sanoa, jatkanko ensi kaudella kuuluttajana.

Ennen kauden alkua TPS pelaa vielä yhden harjoitusottelun, kun Klubi-04 saapuu Turkuun raitapaitojen vieraaksi. Sekin ottelu pelataan Kupittaalla ilman yleisöä. Siitä pitänee huolen kokenut ”järkkäri” Kytölä, seuran toimitusjohtaja, joka asettunee jälleen jämerästi asemapaikalleen kentän reunalle.

TPS:n kauden kotiavaus on 5.5. keskiviikkona Vaasan Palloseuraa vastaan. Siinä ottelussa seurapomo Kytölää tuskin tarvitaan enää yhtenä järjestysmiehenä, vaikka kyseiseenkään otteluun ei vielä pääse yleisöä.

Janne Kytölällä on takana ensimmäinen vuosi FC TPS:n toimitusjohtajana. Aika on ollut perin värikäs. Paljon on sattunut ja tapahtunut.

ETUSIVU