TPS:n Jere Niemelä on noussut raketin lailla maajoukkueeseen

Piti oikein pariin kertaa lukea, kun TPS:n Jere Niemelän nimi ilmestyi päävalmentaja Petteri Nykyn listalle. Tosin kyse oli enemmänkin pääsystä maajoukkuekuvioihin näyttämään mitä osaa. Moni on saanut kutsun Eerikkilään ja harjoitusotteluihin, mutta sieltä on vielä pitkä matka miesten maajoukkueen vakiokokoonpanoon ja arvoturnauksiin.

Mutta kuinkas kävikään.

– Olihan se iso yllätys, kun Nykky soitti ja kysyi, kiinnostaako lähteä mukaan Latviaan MM-karsintaotteluihin. Kevään pudotuspeleissä Classicia vastaan onnistuin hyvin ja ehkä Nykky oli paikalla seuraamassa otteluita. Pelit menivät Latviassakin sen verran hyvin, että sain kutsun myös Sveitsissä pelattuun EFT-turnaukseen. Siellä sain hyvin peliaikaa. Ruotsia vastaan pelasin parhaan pelini. Nyt jännitetään, mahdunko syksyllä MM-kisajoukkueeseen, kertoo viime kauden liigakomeetta Niemelä.

Kun ikää on vasta 21 vuotta ja kokemusta on pääasiassa Divarista, voidaan Niemelän nopeaa nousua maajoukkuekuvioihin pitää rakettimaisena.

– Ei minulla ole junnumaajoukkuetaustaakaan. Kerran aikaisemmin olen päässyt pelaamaan U23-joukkueessa harjoitusottelun Eerikkilässä.

Niinpä Niemelä ei nähnyt vielä pari kautta sitten edes unta pelaavansa miesten maajoukkueessa. Jere pelasi ennen Turkuun siirtymistä Divarissa, ensin NST:ssä ja seurafuusion myötä Lappeenrannan SaiPassa.

Siirto liigatasolle ei ollut yllätys, sillä puolustajan paikalla pelaava Niemelä teki divaritasolla isoja pistemääriä. Ottajia olisi ollut muitakin, mutta siirto kirkkaimpiin valoihin Turun Kupittaalle sujui mainiosti. Viime kaudella syntyi 25 (14+11) tehopistettä, joka on puolustajalta kelpo tulos.

Niemelä on hyvä esimerkki, miten nuoren pelaajan on hyvä kehittyä Divarissa isolla vastuulla.

– Olisin voinut siirtyä liigaan aikaisemminkin, mutta halusin kehittyä vielä yhden kauden Divarissa. Isossa roolissa pelaaminen oli järkevä päätös.

Niemelän siirron taustalla Kymenlaaksosta Aurajoen rannalle on, kuinkas muuten, TPS Salibandyn urheilujohtaja Perttu Kytöhonka, joka aitiopaikalta pääsee seuraamaan pelaajien kehitystä eri puolella Suomea.

– Tiesin Niemelän jo NST-ajaltani. Tuolloin ensimmäisellä kaudellani 2016-2017 hän oli vasta 16-vuotias ja meillä oli Divariin varsin kova pakisto. Hän ei silloin ollut edustusjoukkueen mukana, mutta seurasin kyllä Jeren edesottamuksia. Enemmän omalle tutkalle hän tuli kaudella 2018-2019, jolloin valmensin FBC Turkua ja Jere oli noussut NST:n divariryhmään mukaan. Olen seurannut Divaria säännöllisesti tuon jälkeenkin ja kaudella 2019-2020 NST:ssä ja viimeistään seuraavalla kaudella SaiPassa Jere oli jo sarjan parhaimpia pelaajia. Tiesin myös Jeren luonteeltaan sellaiseksi, joka voisi meillä Tepsissä pärjätä, kertoo Kytöhonka.

Turkulaisseuran urheilujohtaja näki Niemelässä poikkeuksellista potentiaalia.

– Jere on erinomaisesti liikkuva, taitava ja rohkea rightin puolustaja. Hän kykenee rikkomaan kaavaa, murtaa karvauksia ja pystyy tuottamaan maalintekotilanteita. Sellaisia ei ole jonoksi asti. Ehdottoman isona tekijänä pidän myös kovaa kilpailijan luonnetta. Rohkea pelityyli tarkoittaa, että joskus rapatessa roiskuu, mutta hän ei anna sen vaikuttaa seuraavaan vaihtoon, vaan sama ote jatkuu, ottelun merkittävyydestä riippumatta. Tämä ei ole kovin yleistä.

Kysytään Niemelältä, miten salibandyharrastuksesi aikoinaan alkoi?

– Olin urheilullinen jo nuorena ja tykkäsin kaikista lajeista. Kaikkea halusin testata. Hippo-kerhossa tartuin ensimmäistä kertaa sählymailaan ja siitä lähtien on tullut pelattua. Kävin läpi kaikki NST:n junnuikäluokat ennen kuin siirryin muiden tuttujen kavereiden mukana SaiPaan.

Miten ja miksi siirto Tepsiin tapahtui?

– Pelasin hyvän kauden Divarissa ja eri seuroista tuli kiinnostusta. Kytöhonka soitti Turusta. Lopulta Turku ja TPS oli selvä ykkösvaihtoehto.

Mietitkö mahtumista kovaan joukkueeseen?

– Totta kai. TPS:ssä oli hyviä pelaajia enkä osannut suhteuttaa omaa tasoani heihin. Olin valmis nelos- ja kolmoskentän kautta hakemaan peliaikaa. Sain kuitenkin heti hyvät näytönpaikat. Itseluottamukseni nousi ja homma alkoi tuntua helpolta.

Onko rohkeudestasi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä?

– Ehdottomasti hyötyä. Toki palautettakin on tullut, jos olen antanut tyhmänrohkeita syöttöjä. Niitä ei kannatta liikaa pelätä, mutta olen alkanut myös karsimaan turhia virheitä pois. Haluan silti pitää pienen riskielementin pelissäni, eli haluan pelata jatkossakin rohkealla pelityylilläni. Se on kuitenkin yksi vahvuuksistani. Olen oppinut tunnistamaan, milloin riskejä kannattaa ottaa. Virheistä oppii vain virheitä tekemällä. Maajoukkueessakin valmennus kehotti pelaamaan rohkeaa peliä.

Mikä on ollut toistaiseksi urasi hienoin hetki?

– Liigaan murtautuminen ja kutsu miesten maajoukkueeseen.

Mikä on ollut kovin pettymys?

– Isompia ei ole vielä tullut, tosin en ole vielä kertaakaan päättänyt kauttani voittamalla. Eniten tietysti harmittaa viimekeväinen pudotuspelisarja Classicia vastaan. Pääsimme hyvin haastamaan, mutta olisi ollut hieno päästä vielä pelaamaan seiskapeliä. Valitettavasti ei vaan riittänyt.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitää vielä kehittää?

– Vaikka olenkin puolustaja, niin hyökkäyspelaaminen on vahvuuteni. Samoin pelin avaaminen ja nopeus. Staattisestakin tilanteesta pystyn luomaan maalipaikkoja. Riskienhallintaa voin vielä kehittää. Sen oppii pelaamalla ja virheitä tekemällä.

Onko sinulla ollut salibandyssä esikuvia?

– Nuorena tuli seurattua NST:n miehiä, kuten Arto Vainikaista ja Jarkko Monthania.

Mitä harva ihminen tietää sinusta?

– Olen kova Arsenal-fani. Kentällä en ole ihan mukavimmista päästä, mutta kaukalon ulkopuolella olen leppoisa ja helposti lähestyttävä ihminen.

Mikä on tavoitteesi salibandyssä?

– Haaveeni muuttuivat nopealla aikataululla tavoitteiksi. Lähitavoite on päästä MM-kisoihin. Suomen mestaruus ja maailmanmestaruus ovat aina tavoitteitani.

Kokeneen maajoukkuekonkari Lauri Stenforsin parina rightilta ampuva puolustaja sopii mainiosti seurajoukkueen lisäksi myös maajoukkuekuvioihin. Kysytään vielä Kytöhongalta, osasiko hän aavistaa, kuinka nopeasti Niemelä nousee maajoukkuekuvioihin?

– Ajattelin, että hän tulee kyllä onnistumaan ja kauden aikana todennäköisesti pääsee U23-maajoukkueryhmään. Nousu MM-ehdokkaaksi on tullut positiivisena yllätyksenä, mutta paikka maajoukkueringissä on ollut ehdottomasti ansaittu.

Onko Jerellä oikeasti mahdollisuus vakiinnuttaa paikka maajoukkueessa?

– Ehdottomasti. Terävien vahvuuksien takia hän voi pelata itsensä MM-joukkueeseen jo tänä syksynä. Katto on korkealla. Työsarkaa riittää vielä pelaamisessa ja urheilijana, mutta eväitä löytyy pitkälle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!