TPS 100 vuotta – Ratkaisiko myyttinen Kultatakki Suomen mestaruuden – turkulaisten provosoiva asu koettiin muualla Suomessa ylimielisenä tempauksena

HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Eero Tuominen tuntee Kultatakin tarinan. Aikanaan paljon huomiota saanut asu on palanut takaisin seuran hallintaan.

TPS 100 vuotta. Siitä tuli Turun kuuluisin pikkutakki. Värikin oli poikkeuksellinen. Kultainen. Irvileuat väittävät vieläkin, että kyseinen Kultatakki ratkaisi Suomen mestaruuden keväällä 1985. Tampereen Ilves voitti Kanadan maljan juuri, kun mestaruus oli jo menossa Turun Palloseuralle.

Vahvasti yhä elävän tarinan mukaan TPS:n valmentaja Matti Keinoselle räätälillä teetetty kultainen mestaruustakki olisi provosoinut Ilveksen pelaajia. Tamperelaiset tupsukorvat intoutuivat korskean takin nähdessään hurjaan loppukiriin ja ottivat lopulta mestaruuteen vaadittavat kolme voittoa.

Näin ei asia todellisuudessa ollut.

TPS:n seuraikoni Juhani Wahlsten valmensi joukkueensa kaudella 1980-1981 ensin pronssille ja seuraavalla kaudella hopealle. Kun TPS:n sijoitus Wahlstenin kolmannella kaudella ja hänen viimeisellään oli vasta viides, hän sai väistyä. Tilalle tuli kiekkolegenda Keinonen, mutta kauan himoittua mestaruutta ei tullut vieläkään Turkuun. TPS:n ideoima, mutta muualla Suomessa pöyhkeäksi koettu Kulta on värimme -slogan, ei oikein saanut tuulta purjeisiinsa.

Keinosen jälkeen vastuun otti Juhani Tamminen. Tulos ei ollut yhtään sen parempi. Tammisen kolmen kauden aikana TPS jäi kokonaan mitalien ulkopuolelle. Mestaruus tuli Turkuun vasta, kun puheenjohtaja Hannu Ansas palkkasi valmentajaksi Hannu Jortikan.

Komeroon varastoitu ja parempia aikoja odottamaan jätetylle Kultatakille tuli käyttöä keväällä 1989. Sitä oli pidetty piilossa, mutta se ommeltiin Jortikalle sopivaksi, kaiken varalta. Niinpä valmentaja Jortikka saikin ihmetellä, kun hänen päälleen sovitettiin mestaruuden kunniaksi kiiltävää takkia. Jortikka sai tutuksi tulleen asunsa ylleen toistamiseen vuoden 1990 mestaruusjuhlissa.

Palataan kevääseen 1985, kun ihmetystä herättäneelle Kultatakille oletettiin olevan ensimmäisen kerran käyttöä. Pitää muistaa, että eletään aikaa, kun ei ollut vielä tapana teetättää mestaruuden kunniaksi edes mestaruuslippiksiä. Niinpä kullanvärinen takki koettiin muualla ylimielisenä tempauksena. Turkulaiset olivat kuitenkin markkinoinnissa aikaansa edellä.

Kevään finaalisarja TPS:n ja Ilveksen välillä oli legendaarinen. Sen ajan sanomalehdet kirjoittivat paljon kaikkien aikojen finaalisarjasta ja kiihkeästä ratkaisuottelusta. Ilveksen Risto Jalo oli viimeisen ottelun sankari. Sen sijaa Kultatakkia ei mainittu lainkaan. Se putkahti julkisuuteen vasta paljon myöhemmin.

Aniharva tiesi silloin Keinoselle teetetyn kullanvärisen pikkutakin olemassaolosta. Eivät edes TPS:n kevään 1985 hopeajoukkueen pelaajat muista nähneensä Kultatakkia.

Kuuluisaksi tullutta asua säilytettiin vuosien ajan turkulaisen kapakan Olavin krouvin vitriinissä. Kun baarin toiminta siirtyi uusille omistajille, Kultatakkikin vaihtoi paikkaa. Uusi sijoituspaikka löytyi Jortikan omasta Turun kodista.

Kun Jortikalle tuli muutto muualle ajankohtaiseksi, syntyi ajatus luovuttaa kuusi henkilökohtaista mestaruusmitalia ja hyvässä kunnossa oleva Kultatakki Turun Palloseuran hallintaan. Eiköhän kuuluisalle takille ja mitaleille löydy sopiva vitriini Turkuhallista.

ETUSIVU