Trömperin kestikievari tarjosi lepopaikan Kuninkaantien kulkijalle

VARSINAIS-SUOMI / HALIKKO – Trömperiin ovat aikoinaan pysähtyneet niin tavalliset matkamiehet kuin aateliset, tiettävästi jopa kuninkaalliset. Trömperin kestikievari sijaitsi valtakunnan tärkeimmän maantien, Kuninkaantien varrella Halikon Hajalan kylässä.

Nyt liikenne on siirtynyt muualle, mutta vanha maantie on edelleen olemassa. Se kulkee Paimiosta Saloon kievarin vierestä lähes rakennuksen seinää viistäen.

Trömperi oli alun perin 1700-luvulla pappilan torppa. Mynämäeltä Hajalaan muuttanut Fredrik Strömberg muutti torpan kestikievariksi. Isännän sukunimestä väännettiin kievarille osuva nimi, Trömperin kestikievari. Vilkas rantatie, Turusta Helsingin kautta Viipuriin kulkenut Kuninkaantie tarjosi asiakkaita.

Tien varrella oli tasaisin välein majapaikkoja. Ne tarjosivat kulkijoille lepopaikan ja tarvittaessa kyydin seuraavaan kestikievariin. Talossa piti olla tilat nukkumista varten. Suuri osa rannikkoa seuraavasta keskiaikaisten kirkkojen, kartanoiden, satamapaikkojen ja muinaislinnojen kautta kulkevasta Kuninkaantiestä on edelleen käytössä.

Kuninkaantien helmi, Trömperin rakennussuojelulailla turvattu rakennus, on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Tosin alkuperäinen neliönmallinen umpipiha on ajan saatossa kadonnut. Hevosten juottopaikka sijaitsi tien toisella puolella. Pihan riukuaita muistuttaa entisajoista. Pärekattoisen Trömperin kestikievarin pohjakaava on perinteinen parituparakennus: keskellä porstuasta päästään tuvan puolelle, toisen pään sali toimii kesäisin kahvikamarina.

Sisustus yksityiskohtineen on säilytetty sellaisena, mitä se oli kauan sitten. Halikkolainen kotiseutuyhdistys Rikala-seura osallistuu museoalueen ja kesäkahvilan ylläpitoon. Vilkkainta on heinäkuussa Trömperi-päivien aikana.

TRÖMPERIN KESTIKIEVARI

Osoite: Vanha Turuntie 1326, Hajala, Halikko (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Halikon museo on eräs Varsinais-Suomen monipuolisimmista kotiseutumuseoista

LUE MYÖS: Kreivinmäen ulkomuseoalueen mylly on alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Wiurilan kartano huokuu arvokkuutta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.