Turku Card Expo – Keräilykorttimessuilla ollaan lätkässä kortteihin

Marko Vehmanen, Mikko Kivimäki ja Pekka Raunio ovat mukana Keräilykorttimessuilla.

Ketola, Jantunen, Selänne, Koivu, Javanainen, Peltonen…

Pekka Raunion mailakokoelma on häkellyttävän komea. Mailaviidakko vilisee tunnettujen lätkäpelaajien nimiä. Turussa järjestetään lauantaina Kauppakeskus Skanssissa Keräilykorttimessut, Turku Card Expo. Pääpaino on lätkässä, mutta tarjolla on muutakin.

Aikoinaan KooVeen tähtihyökkääjä Heino ”Hepa” Pullin yhdellä kuvalla sai kolme Juuso Wahlstenin kuvakorttia ja useamman Juhani ”Tami” Tammisen kuvalla koristellun jääkiekkokortin. Jälkimmäinen oli vasta nouseva tähti, kun tamperelainen kiekkoikoni Pulli kuului jo SM-sarjan eliittiin.

Amerikasta aikoinaan lähtenyt keräilykorttivillitys rantautui Suomeenkin. Monenlaisia purukumikuvia myytiin maassamme 1930-luvulta alkaen. Kuvista löytyi esimerkiksi autoja, moottoripyöriä, sarjakuvahahmoja, elokuvatähtiä ja laulajia.

1960-luvulla ilmestyivät ensimmäiset jääkiekkoaiheiset kortit. Makeistehdas Hellas julkaisi ensimmäisenä sarjan suomalaisista kiekkoilijoista. Kuvat tulivat makeisten kylkiäisinä. Kuviin ikuistettiin kauden 1964-1965 SM-sarjapelaajat. Heti perään ilmestyi Oy Champion Ab:n jääkiekkoaiheinen purukumisarja.

Kiekkokorttien suosioon vaikutti erityisesti vuonna 1965 Suomessa järjestetyt lajin ensimmäiset MM-kotikisat Tampereen Hakametsässä.

1970-luvulla tarjonta laajeni. Erilaisia korttisarjoja oli useampia. SM-liiga julkaisi oman sarjansa Kiekkoilijat kuvina kaudella 1978-1979. Keräilykirjatkin ilmestyivät. Kun kansio oli täynnä, innokas korttien keräilijä palkittiin muun muassa jääkiekkomailalla.

1980-luvulla kortti-intoilu hiipui, mutta alkoi uudestaan 1990-luvulla. Jääkiekkokorttien keräilyn kovin huuma nähtiin 1990-luvun puolivälissä. Maailmanmestaruuden myötä lätkän suosio oli Suomessa kuumimmillaan.

Turkulaiset Marko Vehmanen ja Mikko Kivimäki ovat kokeneita keräilijöitä, mutta myös innokkaita puuhamiehiä. Parivaljakko järjestää Kauppakeskus Skanssissa keräilykorttimessut (Turku Card Expo), missä kaikki paikalle tulleet pääsevät ostamaan, vaihtamaan tai vain ihastelemaan erilaisia keräilykortteja. Vastaavanlainen tapahtuma on ollut harvoin Turussa.

Esillä on lätkäkorttien lisäksi muun muassa jalkapallo-, Pokemon- ja Formula 1 -kortteja. Nähtävänä on myös näyttely ammattipelaajien pelipaidoista ja mailoista.

TUTO Hockeyn Mestispelaajat Valtteri Virtanen ja Topias Kaski (klo 12-14) ovat tulossa paikalle. Kaverit kertovat viime hetken kuulumiset Mestiskauden kynnyksellä. Haastattelijana on itseoikeutetusti Markku Silvennoinen.

Nykyään täysien sarjojen keräämisestä on siirrytty suosikkiseurojen ja suosikkipelaajien korttien keräämiseen. Marko Vehmanen on erikoistunut Juuso Pärssiseen liittyvien korttien keräilyyn.

– Kerään nykyään Pärssiseen liittyviä kortteja Suomesta, mutta Juuson NHL-kortitkin kiinnostavat. Itseltäni löytyy myös Juuson pelipaita ja maila. Tykkään hänen pelityylistä, mutta en ole koskaan Pärssistä henkilökohtaisesti tavannut.

Mikko Kivimäen kokoelmaan kuuluu pelaajien käyttämät pelipaidat. Lajina jääkiekko on edustettuna parhaiten, mutta joukossa on muutama poikkeus. Yksi tällainen on lentopalloilija Riikka Lehtosen arvokas pelipaita vuodelta 2008 hänen pelatessaan Turkissa.

– Sain paidan henkilökohtaisesti Riikalta. Kyseessä on turnauspaita, jonka Riikan joukkue voitti ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Yksi pelipaita on ylitse muiden.

Ville Vahalahden paita. Vaikka Tappara-miehenä en ole Lukon kannattaja, mutta tykkään Vahalahdesta. Kunpa saisin hänen TPS:n pelipaidan, mutta sen saaminen on vaikeaa.

TURKU CARD EXPO – KERÄILYKORTTIMESSUT

Kauppakeskus Skanssi

lauantaina 2.9. klo 10-16

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!