Turkulainen Hunks Basketball Club voitti II divarin mestaruuden – Turun alueella olisi tilaa uudelle joukkueelle korkeammallakin sarjatasolla

Hunks Basketball Clubin Emeritus-joukkue on pahasti alakynnessä vierasottelussaan BC Lapuaa vastaan. Panoksena on Läntisen alueen II divisioonan mestaruus. Eroa on pahimmillaan jo 27 pistettä lapualaisten hyväksi.

Kun ottelun viime hetket ovat menossa, HBC on vielä parikymmentä sekuntia ennen ottelun päättymistä kahdeksan pistettä jäljessä. Turkulaisjoukkue tulee kuitenkin Lauri Tuomelan kolmosilla jo aivan kannoille. Timka Jaakkola tasoittaa pelin juuri ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Mennään jatkoajalle.

Joukkueen tehopelaaja Tuomela on tehnyt tähän mennessä liki 30 pistettä, mutta ei tee enempää. Henkilökohtainen virhetili täyttyy. HBC Emeritus voittaa kuitenkin jännitysnäytelmän ja varmistaa samalla runkosarjan ykköstilan sekä II divisioonan mestaruuden Turkuun, vieläpä Hunksien 20-vuotisjuhlakauden kunniaksi.

– Kyseessä oli käsittämättömin koripallo-ottelu, missä itse olen ollut mukana. Todennäköisyys voittoon tilanteessa, missä olimme, oli olematon. Vastustaja myös itse töpeksi ottelun lopun pelaamalla tyhmästi, kertoo Tuomela.

Hunksin lopullinen kauden tilasto on komea: kuusitoista runkosarjan ottelua ja niistä vain yksi tappio.

Koripallon neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, II divisioonassa, pelataan piilossa julkisuudelta, isojen medioiden ulkopuolella. Todellisuudessa koripallonkin kotimainen tulevaisuus ja ylipäätään lajin elinvoima, muiden palloilulajien tavoin, ratkaistaan koulujen liikuntasaleissa puolapuiden keskellä ja Turun Nunnavuoren tapaisten palloiluhallien alemman sarjatason otteluissa.

Turkulainen Hunks Basketball Club ei ole mikä tahansa koripalloseura. HBC:n organisaatiossa on kaksi joukkuetta: HBC Emeritus ja HBC Currentus. Jälkimmäinen on joukkue, johon rekrytoidaan syksyisin uusia jäseniä Turkuun saapuvista opiskelijoista.

Työelämään siirtyneet hunksit jatkavat pelaamista seuran Emeritus-joukkueessa. Se on hyvä jatkumo koripallon harrastamiselle. Osa kokeneista pelaajista jatkaa näin pelaamista tutussa ympäristössä tilanteessa, kun perhe-elämä ja työura ovat jo isommassa roolissa. Nyt saman seuran kaksi joukkuetta pelaa samalla sarjatasolla. Ainakin toistaiseksi.

Onpa Turussa koettu sellainenkin tilanne, että keväällä 2010 joukkueen voittaessa vielä silloin KY-Sport -nimisenä koripallon Läntisen alueen II divisioonan mestaruuden, joukkue oli turkulaisen koripallon lippulaiva. Eipä nytkään olla kovin kaukana siitä tilanteesta. Kaarinan Ura Basket ja TuNMKY pelaavat ensi kaudella vain yhtä sarjaporrasta ylempänä eivätkä Turun alueen joukkueiden tasoerot ole suuret.

HBC Emeritus sai täksi kaudeksi kaksi kovan luokan vahvistusta, Johan Kotavuon ja Lauri Tuomelan. Molemmat siirtyivät Turun Namikasta. Parivaljakosta jälkimmäiselle Hunks Basketball Club on alun perinkin tuttu seura, sillä Tuomela siirtyi taannoin ”höntsäporukasta” suoraan valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Mikä sai sinut siirtymään takaisin Hunkseihin?

– Tuli nähtyä Namikan taival. Seuraava kausi ei olisi tuonut henkilökohtaisetsi enää mitään uutta. Namikassa tahtotila oli myös kasvattaa nuoriso-osastoa. Hunksissa on puhuttu viimeiset kymmenen vuotta mestaruuden voittamisesta ja halusin lähteä mukaan neljän vuoden tauon jälkeen.

Hunks kieltäytyi nousemasta seuraavalle sarjatasolle. Se olisi edellyttänyt myös osallistumisen jatkokarsintoihin.

Mitä mieltä pelaajana itse olet tehdystä linjauksesta?

– Monet Hunksien pelaajista ovat jo aikaisemmin pelanneet korkeammalla sarjatasolla. Karsintaottelutkin olisivat olleet vasta yli kuukauden kuluttua, vähän ennen vappua. Kun alun perin ei ollut aikomusta nousta, emme halunneet osallistua karsintoihinkaan. Nyt ei siis nousu ollut ajankohtainen, mutta ehkä jonain päivänä se on mahdollista. Olisihan se hienoa, jos Turun alueella olisi useammin paikallisotteluita.

Jos pelattaisiin Hunksien ottelut Ura Basketia ja TuNMKY:tä vastaan, miten kävisi?

– Oikein hyvä kysymys! Uraa vastaan pelasimme tasaväkisiä harjoitusotteluita ennen kautta. Namikaa emme kohdanneet. Tällä hetkellä joukkueiden pelaajamateriaaleissa ei ole isoa eroa. Ero voi tulla siinä, kuinka paljon harjoitellaan ja missä kunnossa pelaajat ovat.

Kysellään myös Hunksien toimintaa jo pitkään pyörittäneiltä henkilöiltä Aku Virtaselta ja Henri Hyppöseltä, missä kaksikymmentä vuotta sitten perustetussa seurassa mennään tulevaisuudessa. II divarin mestaruus tuli nyt useamman vuoden tauon jälkeen, mutta tyydyttääkö tämä taso myös jatkossa.

Kuinka mahdollista on, että koripalloseura Hunks nähtäisiin tulevaisuudessa valtakunnan sarjoissa?

– Pelillisesti Hunks pärjäisi Divisioona B:ssä. Vastaan tulevat kuitenkin muut realiteetit, kuten salivuorot, matkustaminen, liiton asettamat tiukat ehdot, kuten junioritoiminta sekä kustannukset. Nousu ei ole kuitenkaan poissuljettu tulevaisuudessa. Mahdollisesta noususta keskusteltiin ja äänestettiinkin pelaajien kesken.

Mitä käytännön muutoksia nousu ylemmäksi edellyttäisi seuratasolla?

– Nykyinen Hunksien toiminta perustuu kahden joukkueen, Currentuksen ja Emerituksen, toiminnan pyörittämiseen. Näin halutaan toimia jatkossakin. Nousu valtakunnan sarjoihin tarkoittaisi käytännössä uuden kolmannen joukkueen, seuran edustusjoukkueen perustamista. Silloin pitäisi siirtyä myös nykyisten seuran periaatteiden ulkopuolelle, eli pelaajia tulisi joukkueeseen muualtakin kuin opiskelumaailmasta.

Nousu ylemmäksi on osoittautunut toisinaan myös uhkaksi koko seuralle.

– On joukkueita, jotka ovat käyneet kokeilemassa Divari B:ssä, mutta ovat palaneet nopeasti takaisin II divariin. Divari B:ssä pelaa useita joukkueita pääkaupunkiseudulta, joten siellä II divarissakin on kova taso. On tärkeää myös pitää huolta Turun alueella alemmistakin sarjatasoista. Esimerkiksi monella korkeammalla sarjatasolla pelaavalla seuralla ollut nuorisopainotteinen joukkue II divarissa, mutta ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Mikä on Hunks Basketball Clubin toiminnan painopiste jatkossa?

– Hunks haluaa toiminnassaan mieluummin leventyä kuin mennä piikkinä ylös ja pudota sieltä alas. Seura on muun muassa pitänyt onnistuneita opiskelijatapahtumia koripallon ympärillä. Viimeksi Samppalinnassa oli haalarikansaa katsomo täynnä. Painopiste on tulevaisuudessa keskittyminen myös alumnitoimintaan ja opiskelijamaailmaan. Nostetaan joukkueiden kiinnostavuutta. Sen verran voin jo paljastaa, että kolmas joukkue ”suunnitteilla”. Kyse ei ole kuitenkaan HBC:n edustusjoukkueesta.

Hunkisen puuhamiehet Henri Hyppönen (vas.) ja Aku Virtanen valmistautuvat tärkeään tehtävään.

Lauri Tuomela (oik.) pelasi muutaman vuoden Divisioona A:ssa, mutta halusi palata takaisin tuttuun seuraan.

LUE MYÖS: Akateeminen Hunks pelaa koripalloa tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!