Turun ainoat tanssitytöt

Ei nakkien myyntiä. Ei pähkinäpussien jakamista. TUTO Cheerleaders saa keskittyä olennaiseen: tanssimiseen. Kaupungin ainoat lätkämatsien tanssitytöt on tuttu näky TUTO Hockeyn kotiotteluissa.

Nykyisen ryhmän toiminta käynnistyi muutama vuosi sitten Maiju Heinosen aloitteesta. Tanssista kiinnostuneita tyttöjä saatiin heti mukaan niin paljon, että TUTO Cheerleaders -toiminta saatiin vilkkaasti käyntiin. Vaikka ajan myötä ryhmään on tullut vaihtuvuutta, on osa alkuperäisistä perustajajäsenistä yhä mukana.

Uudet jäsenet pääsevät ryhmään vasta koetilaisuuden jälkeen. Kriteerit ovat sen verran tiukat, että ihan jokaisesta ei olisi esiintymään ison yleisön eteen.

– Kaikilla on taustana tanssiharrastus. Osalla on myös voimistelutaustaa. Yhteistä kaikille on hyvä rytmitaju. Se on ehdoton edellytys. Lätkäkin pitää kiinnostaa, eikä siis pelkästään tanssiminen, kertovat TUTO Cheerleaders -kapteenistoon kuuluvat Henna Kuusisto, Marika Nummela ja Mira Turkki.

Ryhmä harjoittelee kauden aikana vain kerran viikossa, sillä kuviot on hiottu ahkerasti kesällä. Vaikka tanssiryhmä tarvitsee kapteeniston, päätetään tulevista kuvioista yhdessä.

– Jokainen voi esittää uusia ideoita ja yhdessä katsotaan, mikä toimii. Vaikka ryhmässä on joka vuosi nuorten tanssijoiden elämäntilanteista johtuen vaihtuvuutta, on jokainen samalla viivalla uusia koreografioita opeteltaessa. Vaihtuvuus ei ole ongelma, sillä kaikilla on iso motivaatio harjoitella.

TUTO Cheerleaders -ryhmä koostuu nyt neljästätoista tanssijasta. Turun Palloseuran lopettaessa vuosikymmeniä kestäneen tanssiperinteen lätkämatseissaan, on jo yksi tanssija siirtynyt naapuriseuraan.

Koska otteluita on paljon, ihan jokainen ei opiskelu- ja työkiireiden johdosta pääse aina paikalle. Kotijoukkueen kannustaminen ja tunnelman luominen on tytöille rakas harrastus, palkkioita ei makseta. Organisaatio, TUTO Hockey, saa tytöiltä kuitenkin iso kiitoksen.

– Lähes päivittäin olemme seuran johdon kanssa yhteydessä. Pyrimme toteuttamaan molempien osapuolien toivomuksia. Seura on auttanut muun muassa esiintymisasujen hankkimisessa. Ja saamme harjoitella Tutolassa, seuran omassa liikuntapaikassa.

Musiikkivalinta on olennainen osa tanssijoiden esiintymistä.

– Musiikki on meidän työkalu. Annamme kauden alussa toivomuslistan hallin tiskijukalle. Ottelun eri tauoille on varattu erilaiset kuviosarjat. Tanssijoiden pitää seurata tarkasti ottelutapahtumia ollakseen valmiina oikeaan aikaan. Yksi kapteenistoon kuuluva valitsee tilanteeseen sopivan kuvion ja antaa merkin muille.

TUTO Hockeyn kotiotteluissa tarkkasilmäinen voi nähdä katsomossa tanssityttöjen faneja. Cheerleaderit ovat monen pikkutytön idoleja. Osalla vanhempien mukana otteluun tulleista pikkutytöistä on oma huisku esikuviensa innoittamana.

– Olemme saaneet jopa näiden fanien meistä piirtämiä piirustuksia.

TUTO Cheerleaders -ryhmässä on toistakymmentä taitavaa tanssijaa. Kuva: Tauon Paikka

ETUSIVU