Turun keväässä on menossa melkoinen salibandyhuuma – FBC Turkukin on valmiina liigakarsintojen finaaleihin

Medialiigan mainostaulut eri puolilla Turkua hehkuttavat värikkäästi turkulaisittain harvinaista tapahtumaa. Kaupungissa pelataan salibandyn liigakarsinnan finaaleja.

Onpa muutenkin melkoinen salibandykevät Turussa. Kun FBC Turku pelaa liigakarsintoja, TPS:n naiset pelaavat Suomen mestaruudesta ja saman seuran miehet piinaavat Tampereen Classicia F-liigan välierissä.

Paljon on siis saatu aikaan, mutta pitkään siinä kestikin. Turku tuli vuosien ajan jälkijunassa.

Keväällä 2001 FBC Turun miesten edustusjoukkue ylsi ensimmäisenä turkulaisjoukkueena liigakarsintaan. Joukkue pelasi silloin ensimmäistä kauttaan Divarissa. Elettiin aikaa parikymmentä vuotta sitten.

– Ensimmäisellä kerralla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Halisten palloiluhallissa Toni Lötjösen ollessa maalissa hävisimme ratkaisevan ottelun rankkareilla Pirkkalan Pirkoille. Pirkat meni jatkoon, mutta ei noussut, muistelee FBC Turun perustaja Antti Vääri.

Jo samana vuonna elokuussa 2001 FBC Turku sai yllättäen uuden mahdollisuuden.

– Nurmon Jymy luopui liigapaikasta ja sen takia järjestettiin erillinen kolmen joukkueen, Pirkkojen, Loviisan Torin ja FBC Turun, välinen liigakarsinta. Voitimme Pirkat Caribialla ja ratkaisuottelussa Loviisassa johdimme kahden erän jälkeen, mutta lopulta Loviisa voitti ja nousi Salibandyliigaan.

Vielä seuraavan kauden alku, syksy 2001, meni FBC Turulta hyvin, mutta vuodenvaihteen tienoilla alkoivat vaikeudet. Keväällä 2002 runkosarjassa joukkue oli kuitenkin toinen.

– Pääsimme karsimaan joensuulaisen TPK:n kanssa, mutta hävisimme. Kausi oli raskas ja joukkueen eväät oli syöty jo ennen pudotuspelejä.

Edellä kerrotuista liigan karsintapeleistä on vierähtänyt parikymmentä vuotta ja FBC Turku on jälleen liigakarsinnoissa. Tällä kertaa pidemmällä kuin aikaisemmilla kerroilla – jos ei lasketa kesällä 2001 järjestettyjä ylimääräisiä karsintoja.

Pari vuotta sitten koronan iskiessä FBC Turulla oli kasassa laadukas joukkue, joka ehti edetä jo välieriin. Sitten kausi päätettiin. Sillä joukkueella olisi ollut hyvät edellytykset nousta liigaan. Näin ei tapahtunut. Pääsarjaan nostettiin kabinettipäätöksellä runkosarjan ykkönen Nurmon Jymy, joka oli kauden aikana hävinnyt FBC Turulle.

Myös TPS:llä oli 2000-luvun alkuvuosina kunnianhimoinen tavoite nousta Salibandyliigaan. Realiteetti oli se, että kumpikaan, TPS Salibandy ja FBC Turku, eivät organisaatioiltaan olleet lähelläkään liigavalmiutta. Tosin salibandymaailma oli siihen aikaan vielä toisenlainen kuin nykyään. Divaritasollakin oli kaveriporukoita.

Sitten tapahtui kummia. Divarin sarjanousija AFC Campus oli kauden 2005-2006 paras turkulaisjoukkue. Se voitti muun muassa TPS:n neljästi kauden aikana, kolme kertaa sarjassa ja kerran Suomen cupissa. Joukkue eteni liigakarsintoihin häviten ensin AC HaKi:lle. Koska liigaa laajennettiin, AFC Campus sai vielä toisen mahdollisuuden. Paras viidestä -systeemillä pelatussa ottelusarjassa HIFK:ta vastaan helsinkiläiset olivat parempia.

Jos olisimme nousseet, se olisi vain viivyttänyt parilla vuodella TPS:n nousua liigaan, on todennut Campuksen Jani Penttilä. TPS nousi ensimmäisenä turkulaisjoukkueena miesten Salibandyliigaan keväällä 2007 (I.K.A. SBS pelasi liigassa yhden kauden lajin hämärässä alkumenneisyydessä).

FBC Turku eteni liigakarsintojen finaaliin Josbaa vastaan kaatamalla ensin KooVeen ja Hawksin.

– Joukkueessamme on divaritasolle taitoa, mutta ennen kaikkea leveyttä. KooVeella ja Hawksilla oli todella hyvät ykköskentät, mutta FBC Turulla on kolme tasavahvaa kenttää. Yksikään pelaajamme ei ollut pistepörssin kärjessä, mutta joukkueessa on useita paljon pisteitä tehneitä pelaajia.

FBC Turun viimeisessä kotiottelussa oli poikkeuksellisen hieno tunnelma. Innokas kannattajajoukko sai meteliä Kupittaan palloiluhalliin.

– Iso kiitos seuran omalle akatemiaryhmälle ja 2008-syntyneille pojille. Melkein pari vuotta meni, kun yleisöä ei ollut juurikaan. Nyt saattoipa käydä jopa niin, että kannustus, jota ei vähään aikaan pelaajat olleet kokeneet, sai joukkueen ylihyökkäämään. Josba on tuomassa Turkuun omaa faniryhmää. Oletettavasti väkeä on hyvin tulossa otteluihin. Pelaajat tulevat muistamaan finaalit koko ikänsä.

Hyvä viisaus on, että liigaan noustaan liigajoukkueena. Liigastatus toki lisää kiinnostusta pelaajamarkkinoilla. Maailma on kuitenkin muuttunut parissa kymmenessä vuodessa. Ison osan, etenkin kovimpien pelimiesten kohdalla, uudet sopimukset tehdään jo talven aikana.

– Salibandyssäkin liigatasolla on joukkueiden välillä hierarkia. Huippujoukkueiden ulkopuolelta on turha soitella maajoukkuetason pelaajille. Kyseeseen tulee korkeintaan nuorten maajoukkuepelaajat. Heikommista joukkueista voi päästä näytille maajoukkueeseen, mutta usein nämäkin pelaajat siirtyvät isompiin seuroihin. Näinhän se menee kaikissa muissakin lajeissa.

F-liigakarsintojen finaalisarjan otteluohjelma:

La 16.4. klo 15.00 FBC Turku – Josba

Su 17.4. klo 17.00 Josba – FBC Turku

To 21.4. klo 18.30 FBC Turku – Josba

Tarvittaessa:

La 23.4. klo 17.00 Josba – FBC Turku

Su 24.4. klo 15.00 FBC Turku – Josba

ETUSIVU