Turun Nappulaliigan Loppiaisturnauksella on pitkä perinne

Impivaaran palloiluhalli mahdollistaa jalkapalloturnaukset, vaikka ulkona paukkuu pakkanen. Turun Nappulaliigan Loppiaisturnaus kerää ikäluokkansa parhaimmistoa perinteiseen alkutalven tapahtumaan. 

Ulkona paukkuu kireä pakkanen, mutta Impivaaran jalkapallohallissa kirmaavat tulevat tulevaisuuden lupaukset nahkakuulan perässä. Turun Nappulaliigan Loppiaisturnaukseen osallistuu ikäluokkansa (E-juniorit) Suomen parhaimmistoa loppiaisesta toiseen. Jo useamman vuoden ajan.

Moni turkulainen nappulafutaaja on osallistunut perinteiseen alkutalven turnaukseen, sillä perinne ulottuu vuosikymmeniä taaksepäin. Tapahtumia on ollut jo lähes puolensataa, mutta onhan jäsenmäärällä mitattuna yhdellä Turun suurimmalla seuralla, Turun Nappulaliigalla, ikääkin liki 60 vuotta. Vanhimmat seuran juniorikasvatit ovat jo eläkeiässä.

Tällä kertaa Loppiaisturnauksen järjestelyistä vastaa Nappulaliigan 2012-syntynyt ikäluokka. Kyseessä on kutsuturnaus. Tänä vuonna (2023) mukana ovat isäntien TuNL:n ohella PPJ, RCDE, GrIFK Portugal, Pallo-Iirot ja KaaPo.

RCDE-lyhenne tarkoittaa RCD Espanyol Academy of Helsinki. PPJ (Pallo-Pojat) on myös helsinkiläinen jalkapalloseura.

– Tavoite on saada aina järjestettyä mahdollisimman kovantasoinen turnaus nappulaiän viimeiselle ikäluokalle. Nyt on mukana kolme joukkuetta pääkaupunkiseudulta. Koskaan ei ole ollut vaikeuksia saada turnaukseen mukaan kovia joukkueita. Päivän aikana pelataan kuuden joukkueen yksinkertainen sarja, yhteensä viisitoista ottelua, kertoo Turun Nappulaliigan toiminnanjohtaja Teuvo ”Tepa” Mäkinen.

Impivaaran jalkapallohallille on kertynyt ikää. Sen purkaminenkin on ollut usein esillä.

– En ole mikään rakennusmestari, joten en osaa arvioida hallin todellista kuntoa, mutta minusta tämä on yhä ihan toimiva. Vaikka se on hieman alamittainen, halli sopii mainiosti nappuloiden turnaukseen, paremmin kuin kuplahalli.

Vaikka kyseessä on vasta 11-vuotiaat poikapelaajat, näkee oitis, miten pallokäsittelytaidot ja taktinen osaaminen ovat hallussa. Osasta näistä veijareista tulee ehkä liigapelaajia, osa nousee jopa maajoukkueeseen asti. Esimerkiksi nimet Hradecky, Rajamäki, Jalon veljekset, Kauko, Aaltonen, Moisander, Lipponen ja Uronen ovat monille turkulaisille tuttuja. Ja nämäkin ovat vain murto-osa niistä Nappulaliigan pikkupojista, joista tuli aikuisena taitavia futaajia.

Turun Nappulaliiga perustettiin vuonna 1965. Aloitteen teki Turun Urheilutoimittajien Kerho. Turku jaettiin alueellisesti eri joukkueisiin, jotka pelasivat kaupungin mestaruudesta. Samalla periaatteella toimitaan yhä. Turun Nappulaliigan kantava periaate on aina ollut lähellä ja edullisesti.

– Turun Nappulaliiga tarjoaa kaikille turkulaisille tytöille ja pojille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa edullisesti ja ennen kaikkea lähellä kotia.

Kaupunginosajoukkueita on noin parikymmentä Aunelasta Varissuolle. Kaupunginosien parhaimmat yltävät Turun Nappulaliigan edustusjoukkueeseen. Sen toiminnasta vastaa TuNL:n valmennuspäällikkö.

Turkulainen järjestelmä on ollut Suomessa varsin poikkeuksellista. Vasta nappulavaiheen jälkeen pelaajat ovat siirtyneet muihin seuroihin. Nuorimmat pelaajat ovat perinteisesti Turussa olleet Nappulaliigan yksinoikeutta. Järjestelmää on kehuttu ja ihailtu muuallakin Suomessa.

Viime vuosina muut turkulaisseurat ovat halunneet tulla TuNL:n reviirille laajentamalla toimintaansa yhä nuorempiin ikäluokkiin. Muutoksista huolimatta TuNL on yhä kaupungin suurin jalkapalloseura. Seuran toimintaa on laajennettu nappulaiän ohittaneisiinkin.

Menestystäkin on yhä tullut. Esimerkiksi seuran jo nappulaiän ohittaneet 2007-syntyneiden 15-vuotiaiden joukkue oli viime kaudella, ei pelkästään Turun alueen, vaan myös koko valtakunnan parhaimmistoa. Onpa Turun Nappulaliigalla, nimestään huolimatta, myös miesten ja naisten edustusjoukkueet sekä ikämiesten joukkue.

Turun Nappulaliigan toiminnanjohtaja Teuvo ”Tepa” Mäkinen on ollut järjestämässä perinteistä Loppiaisturnausta ties kuinka monta kertaa.
Tuttuja turkulaisia jalkapallovaikuttajia on jälleen ilmestynyt paikalle.
Kahvilapuoli on kunnossa. Siitä pitävät huolen pelaajien taustajoukot.

LISÄKUVIA TURNAUKSESTA

TULOSPALVELU

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!