Turun palloiluhalli – tulikohan tehtyä virheratkaisu?

Komea siitä tulee. Turun kauan kaivattu uusi Kupittaan palloiluhalli etenee aikataulussaan. Ulkopuolelta voi jo aistia, millaiselta uusi halli tulee näyttämään. Myös hallin sisätilat alkavat hahmottua.

Viisitoista miljoonaa maksavasta ja 2 824 katsojan areenasta näyttää tulevan kelpo pelipaikka eri palloilulajeille ja voimistelulle. Eri asia on, miten kaikki halukkaat saadaan mahtumaan sekä kuinka moni seura alkuhuuman jälkeen lopullisesti asettuu hallinkäyttäjäksi.

Palloiluhallin omistajaksi tulee Turun Teknologiakiinteistöt Oy, jolle Turun kaupunki maksaa yli miljoonaa euroa vuokraa vuosittain. Palloiluhallin käytöstä perittävä tuntihinta (36 €) saattaa närästää niitä seuroja, jotka ovat tottuneet harjoittelemaan edullisesti kunnallisissa liikuntatiloissa.

Vastaavasti ne seurat ja lajit, jotka ovat vuosien varrella joutuneet ostamaan kalliiseen hintaan harjoitusaikaa yksityisiltä areenoilta, ottavat uuden palloiluhallin hinnoittelun ilolla vastaan. Todennäköistä on, että mitä korkeammat ovat uuden hallin taksat, sitä suurempi on hallin mattoalustalla pelattavan salibandyn käyttöaste. Salibandyn kasvu Turun ylivoimaisesti suurimmaksi sisäpalloilulajiksi tuleekin näkymään uuden hallin käytössä.

Seuroilta kerättävällä vuorohinnalla katetaan vain pieniosa kustannuksista. Puuttuva summa, yli miljoona euroa, pitää kerätä verovaroin turkulaisten kukkarosta. Niinpä maksavat ryhmät, aikuisjoukkueet, ovat etusijalla vuoroja jaettaessa.

Koripalloseuroista ainakin Turun NMKY:n edustusjoukkue Kristika siirtyy harjoittelemaan ja pelaamaan uuden palloiluhallin Kanadan vaahtera -alustalle. Ongelmana saattaa olla se, että harjoittelu tapahtuu eri kentällä kuin itse ottelut. Menettääkö joukkue näin kotiedun, jää nähtäväksi. Nykyisillä katsojamäärillä vajaa 3 000 hengen katsomo on Kristikallekin ylisuuri. Aika osoittaa koetaanko Turussa vuosikymmeniä kadoksissa ollut koripallohuuma uudestaan. Usko on ainakin seurassa luja.

Naiskoripalloa pyörittävä Turun Riento empii siirtoa uuteen halliin, sillä seurassa on harkittu koripallotoiminnan kokonaan lakkauttamista ja antaako uusi areena konkreettista hyötyä edullisempaan Nunnavuoreen. Riennon yleisömäärät otteluissa ovat niin pieniä, että Nunnavuoreenkin jää vielä runsaasti tilaa.

Kupittaan palloiluhallin pihkakiellon johdosta käsipalloilijoiden on jäätävä suosiolla Samppalinnan palloiluhalliin.

Todennäköisesti naapurikaupungin Raision Loimulla on aikomus pelata ainakin osa otteluistaan Kupittaalla. Hallin parketin päälle vedetty viivaviidakko ei loimulaisia innosta. Pääsarjatason lentopallopelit pelattaisiin Kupittaalla kansainväliseen tyyliin irtomatolla.

Uuden hallin myötä salibandyn pelaajat menettävät Fiskarsinkadun harjoitustilat. Lausteella sijaitseva halli on ollut tilapäisratkaisu, kun kylpylähotelli Caribian käyttö lopetettiin. Kupittaan palloiluhallin kolmesta kentästä todennäköisesti kaksi katetaan siirtomatolla, jonka alle jää suojaan kallis parketti. Salibandyn liigaotteluissa käytetään omaa erillistä alustaa. Se edellyttää parketin päällä olevan harjoitusmaton poistoa. Kaupunki on luvannut hoitaa parketin päälle teipatun harjoitusmaton purun ja uudelleen asennuksen.

Koska mattorumba tulee olemaan vaivalloinen ja pidemmän päälle kallis ratkaisu, siirtoalustoista tullee pysyvä ratkaisu. Siinä vaiheessa joku saattaa ihmetellä alkuperäisen parkettiratkaisun järkevyyttä. Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen tekemän selvityksen mukaan kokoparketti on kuitenkin paras ratkaisu – vaikka suuri enemmistö hallin tulevista käyttäjistä on päätöksestä eri mieltä. Ei tarvita suurta visionääriä, jos ennustaa, että enemmin tai myöhemmin harkitaan päälattiamateriaalin vaihtoa.

Kupittaan uusi palloiluhalli sijaitsee ahtaalla tontilla. Iltakäyttäjille on kuitenkin luvassa riittävästi parkkipaikkoja.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!