TUTO Cheerleaders ylläpitää turkulaista lätkäperinnettä

– Tanssimisessa parasta on meidän ryhmähenki. Se on aivan uskomaton. Teemme yhdessä kaikkea muutakin mukavaa.

Näin tiivistävät kuin yhdestä suusta Janina Nummela ja Henna Hällfors, mikä saa tanssista ja esiintymisestä innostuneet tytöt tulemaan TUTO Hockeyn kiekkomatseihin. Kaupungin ainoat lätkämatsien tanssitytöt, TUTO Cheerleaders, on tärkeä osa Tuton Mestisottelua. Onpa tanssitytöt nähty jo useamman kerran Tuton Ykkösessä pelaavan lentopallojoukkueen otteluissakin.

Vaikka porukalla työstetään otteluillan koreografiaa, toiminta vaatii ”päällepäsmärit”. Janina on tanssiryhmän kapteeni ja Henna toimii varakipparina.

Kun peliin tulee katkos, tanssijat suuntaavat katseensa kohti kapteeni Nummelaa. Hän valitsee tilanteeseen ja musiikkiin sopivan liikesarjan. Kapteeni antaa merkin muille ja muut seuraavat perässä. Tanssijoiden pitääkin seurata tarkasti ottelutapahtumia ollakseen valmiina oikeaan aikaan. Ottelun katkoille on varattu erilaiset valmiiksi sovitut kuviosarjat.

– Musiikki on meille tärkeää. Olemme tällä kaudella tehneet soittolistan yhdessä kaikkien ottelutapahtumasta vastaavien kanssa.

Tuton tanssityttöjen toiminta alkoi Maiju Heinosen aloitteesta vuonna 2014 juuri sopivasti pudotuspelien alkaessa. Maiju ei ole enää toiminnassa mukana. Syykin on varsin selvä.

– Keskimäärin melkein joka kaudella joku tanssijoistamme jää äitiyslomalle.

Vaikka ajan myötä ryhmään on tullut vaihtuvuutta, on osa alkuperäisistä perustajajäsenistä yhä mukana. Perheenperustamisen ohella myös opiskelupaikan saaminen muualta kuin Turusta synnyttää vaihtuvuutta.

– Tosin meillä on tyttöjä, jotka opiskelevat muualla, mutta haluavat silti jatkaa yhä tätä harrastustaan. Vaihtuvuus ei ole ongelma, sillä kaikilla on suuri motivaatio harjoitella.

Nummela ja Hällfors painottavat, miten sitoutuneisuus on tanssiharrastuksen kannalta tärkeää, mutta joustoakin löytyy.

– Koska otteluita on paljon, ihan jokainen ei opiskelu- ja työkiireiden johdosta pääse aina paikalle. Sairaanakaan ei tietysti pidä tulla hallille. Meitä on tällä kaudella seitsemäntoista tanssijaa. Pyrimme tietysti siihen, että mahdollisimman moni pääsee otteluun mukaan.

Ihan kenestä tahansa ei ole tanssijaksi yli tuhatpäisen yleisön keskelle. Rima on asetettu korkealle, joten mukaan pääsee vasta karsintojen kautta. Ehdoton edellytys on hyvä rytmitaju. Kaikilla mukaan valituilla on taustana tanssiharrastus. Osalla on myös voimistelutaustaa.

–  Kesätreenit aloitetaan heinäkuussa, joten karsinnat pyritään järjestämään jo touko-kesäkuun aikana. Toinen karsinta pidetään vielä ennen kauden alkua. Varmistamme silloin, ovatko kaikki riittävän sitoutuneita ja testaamme, että jokainen osaa sovitut liikesarjat.

Tanssittavat kuviot sovitaan ja hiotaan jo kesällä, mutta talvellakin kokoonnutaan säännöllisesti.

– Lätkäkauden aikana harjoittelemme kerran viikossa, joko Tutolassa seuran omassa jumppasalissa tai Kupittaan jäähallilla.

Tanssijoiden tulevaisuuskin on turvattu, sillä Kupittaan jäähallin katsomossa voi nähdä innokkaita tanssityttöjen faneja. Pikkutytöt tanssivat ja heiluttavat mukanaan tuomia huiskujaan idolejansa liikesarjoja jäljitellen.

Ihan kenestä tahansa ei ole tanssijaksi yli tuhatpäisen yleisön keskelle.
Tanssityttöjen asujen värimaailma noudattaa Tuton, kotijoukkueen, värejä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!