TPS 100 vuotta – Kiekkovalmentaja Kaskisen kujanjuoksu

TPS 100 vuotta. Tampereella painettiin paniikkinappula pohjaan. Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi sai lähteä jo muutaman ottelun jälkeen. Jäljellä olisi ollut vielä 53 runkosarjanottelua ennen mahdollisia pudotuspelejä. Kyse on sarjasta, josta ei yksikään joukkue putoa ja suurin osa pääsee jatkopeleihin.

Todennäköisyys Kiven potkuille ennen kauden alkua oli peliyhtiöiden kertoimien mukaan eräs liigavalmentajien pienimmistä. Vastaavasti Turun Palloseuran Kalle Kaskisen arvioitiin saavan potkut ensimmäisenä.

Muutama vuosi sitten TPS pelasi Liigan pohjamudissa. Valmentajat vaihtuivat tiuhaan. Ari-Pekka Selin saapui nostamaan perinteistä suurseuraa suosta. Harva uskoi kurssin muuttumiseen. Mutta näin vain kaikkien hämmästykseksi kävi. Selinin toisella kaudella jo hyvissä ajoin marraskuussa TPS ilmoitti, että se ei enää jatkossa tarvitse kovan luokan valmentajan ammattitaitoa. Käytännössä syksyn yllättävä uutinen tarkoitti kauden päätteeksi potkuja Selinille.

Tilalle Selinin paikalle kerrottiin tulevan uusi valmentaja seuran sisäpiiristä. Kyse oli Kaskisesta, jolla oli jo takanaan pitkä ja värikäs valmentajaura, mutta silti häntä pidettiin liigaympyröissä kokemattomana keltanokkana, riskikorttina. Ei ole toista liigavalmentajaa, joka on edennyt Liigan päävalmentajaksi Espanjan jääkiekkosarjasta.

Jos Kaskinen ei olisi intohimoinen jääkiekkovalmentaja, hän olisi ehkä veroasioihin erikoistunut piinkova juristi. Kun hyvistä ennusmerkeistä huolimatta Aurajoen urheilulukion laudatur-ylioppilaan ja Saku Koivun juniorivuosien ketjukaverin kiekkoura ei lähtenytkään etenemään, oli edessä lakitieteen opinnot. Ne etenivät lähes loppusuoralle, kunnes lätkä vei voiton.

Oma mielenkiintoinen vaihe Kaskisen urheilu-urassa on kokeilu soudun puolella. Huonosti ei mennyt sielläkään, sillä hän saavutti kaksi nuorten SM-kultaa pariairokaksikossa.

A-nuorten Suomen mestaruuden voiton jälkeen Kaskinen oli tyrkyllä TPS:n edustusjoukkueeseen. Hän ylsi Vladimir Jursinovin joukkueen kesätreeniporukkaan, mutta tie oli lopulta tukossa liigatasolle. Kaskisen mentori, oppi-isä Juhani Wahlsten lähti Espanjaan käynnistämään FC Barcelonan jääkiekkotoimintaa ja houkutteli nuoren Kaskisen mukaansa.

Yhden Espanjassa pelatun kauden jälkeen lakiopinnot jatkuivat Turussa ja Kaskinen siirtyi pelaamaan alasarjoihin, III-divisioonan korkeakouluopiskelijoista kasattuun Chiefsiin. Vähitellen syntyi valmennuskipinä ja päätyminen kursseille.

Kaskinen siirtyi TPS:n valmennusorganisaatioon 2000-luvun alkuvuosina, ensin A-junioreiden valmentajaksi ja myöhemmin liigajoukkueen apuvalmentajaksi. Siinä välissä Kaskinen ehti vielä toimia vielä kerran Espanjassa, kun hän Wahlstenin avulla päätyi FC Barcelonan päävalmentajaksi.

Viimeisimmän Espanja-vuoden jälkeen Kaskinen kuului Hannu Virran kanssa Hannu Jortikan liigajoukkueen valmennustiimiin. Jortikan siirtyessä valmennuksesta syrjään Virrasta tehtiin päävalmentaja ja Kaskisesta apuvalmentaja. Kun menestystä ei tullut vielä toisellakaan Virran kaudella, saivat molemmat, sekä päävalmentaja että apuvalmentaja, lähteä kesken kauden. Kai Suikkanen tuli tilalle.

Kaskisen kohdalla, kuten monella muullakin potkut saaneella valmentajalla, uusi työpaikka löytyi Suomen Jääkiekkoliitossa. Kaskinen muun muassa valmensi Suomen juniorimaajoukkueita. Jääkiekkoliiton kautta Erkka Westerlund kutsui Kaskisen KHL-Jokereihin ja edelleen Lauri Marjamäki A-maajoukkueeseen. Ennen omaa päävalmentajuuttaan Kaskinen oli saanut siis olla usean meritoituneen valmentajan adjutanttina.

Kaskisen valinta TPS:n päävalmentajaksi sai ristiriitaisen vastaanoton. Hän on saanut vakuutella osaamistaan heti ensimmäisestä päävalmentajapäivästä alkaen. Runkosarjan toinen sija ensimmäisellä kaudella ja neljäs viime kaudella eivät ole riittäneet kriittisille kannattajille. Tämän kauden vaatimaton alku on lisännyt vettä kiukaalle.

Jääkiekkopelissä on aina myös valmentajasta riippumattomia tekijöitä. Oula Palven, Kaapo Kakon ja Ilkka Heikkisen poislähdön myötä katosi yli 100 tehopistettä. Vuorineuvoksen palkkaa nauttivat kokeneet sotaratsut Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula eivät ole vielä toistaiseksi ottaneet joukkueettaan selkäreppuunsa.

Tapaus Jonne Virtanen on kivi Kaskisen kengässä, vaikka urheilutoimenpäällikkö Antero Niittymäen mukaan valmentaja ei liity tapaukseen mitenkään. ”Monni” ilmeisesti ilmaisi myös mielipiteensä Kaskisen ammattitaidosta. Ei tiedetä, oliko se kulttipelaajan henkilökohtainen mielipide vai pelaajien yhteinen pukukoppinäkemys.

Lisää vettä myllyyn saatiin, kun HC TPS ilmoitti palkanneensa kokeneen valmentaja Erkka Westerlundin hallitukseensa. Moni ihmetteli, tuotiinko Westerlund mukaan TPS:n toimintaan vain, koska hänet halutaan ensi kauden valmentajaksi?

Näiden kahden kokeneen pelaajan edesottamuksiin kaukalossa kulminoituu Kalle Kaskisen tulevaisuus valmentajana. Kovapalkkaiset Lauri Korpikoski ja Ilari Filppula ovat isossa roolissa. Tulosta on tultava, jotta TPS menestyisi.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!