TUTO Hockeyn Jasper Ranniston paluu kaukaloon lähestyy – ”Jasper on sitkeä kuin tilliliha”

TUTO Hockeyn Mestis-joukkueella on menossa aamuharjoitukset Kupittaan Rajupaja Areenalla. Yksi joukkueen pelaajista seuraa harjoituksia katsomon puolelta. Jasper Rannistolle tilanne on valitettavan tuttu. Jäälle ei ole ollut asiaa moneen kuukauteen.

Kuinka paljon asteikolla yhdestä kymmeneen ketuttaa, kun et voi osallistua joukkueen yhteisiin jääharjoituksiin?

– Yksitoista!

Näin vastaa kaveri, joka on todennut, miten aina kun on mahdollista, asenne pitää olla positiivinen.

Kas, siinä yllä lähtökohta tälle tarinalle.

Kaikesta tekemisestä näkyy, että kyseessä on tulevaisuudessa liigapakki. Muutaman vuoden kuluttua pelaa ihan varmasti Liigassa. On fyysisesti kova ja pystyy tekemään kiekon kanssa muutakin kuin lyömään sitä ränniin”. (Miika Elomo)

Kaikki edellytykset on olla sarjan kärkipakki. Isokokoinen, liikkuu erittäin hyvin, kiekolla tasaisen hyvä ja fysiikaltaan sekä kamppailukovuudeltaan nyt jo sarjan kärkeä”. (Jonne Virtanen)

Jasper näytti pudotuspeleissä, kuinka kova pelaaja on tällä tasolla. Loistava kamppailemaan ja puolustamaan. Tosi tärkeä palanen tulevan kauden puolustusta”. (Jouni Virpiö)

Siinä kolmen kokeneen kiekkovaikuttajan arviot Helsingin IFK:sta TUTO Hockeyn joukkueeseen muutama vuosi sitten siirtyneestä Jasper Rannistosta. Vielä silloin A-juniori-ikäinen aito Stadin kundi otti nopeasti oman paikkansa turkulaisessa Mestis-joukkueessa. Viime keväänä pelit sujuivat siihen malliin, että TUTO oli valmis jatkamaan luottopakin sopimusta jälleen vuodella.

Sitten tapahtui jotain.

Osa luulee jopa, että Rannisto on lopettanut pelihommat. Miestä ei ole näkynyt pitkään aikaan kaukalossa. Toki ottelupäivinä Jasper istuu katsomossa, mutta siviilit yllään.

– Noin vuosi sitten, viime vuoden helmikuussa, sairastin koronan. Siitä puolentoista kuukauden päästä pelattiin Mestiksen pudotuspelejä. Espoo-sarjan ensimmäisessä ottelussa tunsin rintakipuilua ja vähän muitakin oireita.

Ongelmat alkoivat pahentua kauden päätyttyä.

– Kävin sydäntutkimuksissa, mutta niissä ei näkynyt mitään huolestuttavaa. Sain luvan pelata kauden loppuun, jos oireet eivät pahene. Vasta, kun kausi päättyi ja alkoi loma, tilanne paheni. En pystynyt kunnolla nukkumaan eikä ruoka maistunut. Jatkettiin tutkimuksia, mutta vieläkään ei löytynyt mitään kummempaa. Lääkäreiden mukaan ehkä se jollain tapaan liittyi vielä koronan jälkiseurauksiin tai sitten se olikin ylirasittumista.

Pitkä loukkaantumisjakso syö jokaista pelimiestä.

– Aluksi arki meni lähinnä sängyn pohjalla maatessa. Ei ollut energiaa tehdä yhtään mitään. Sitä vain toivoi, että olotilani paranisi. Kun myöhemmin kesällä oli parempia päiviä, jaksoin lähteä kodin ulkopuolelle näkemään kavereitani.

Miten arkesi nyt sujuu?

– Tutolle iso kiitos, miten asioitani on hoidettu. Siitä olen seuralle tosi kiitollinen. Olen saanut rauhassa toipuakin. Mahdollisimman paljon olen pyörinyt hallilla porukan mukana. Vähän olen auttanut huoltajiakin täyttämällä pulloja. Kaikki kotipelit käyn katsomassa, mutta vieraspelit ovat jääneet väliin.

Milloin on mahdollista palata kaukaloon?

– Ei tässä auta liikaa murehtia, vaan pitää uskoa, että tilanne normalisoituu. Koko ajan mennään parempaan päin. Eilen kävin jo kerran pyörähtämässä omatoimisesti luistimet jalassa jäällä. Kuntopyörääkin pystyn polkemaan. Olisihan se hienoa, jos vielä tällä kaudella pääsisin pelin tai kaksi pelaamaan. Se olisi iso asia minulle.

Vuonna 2000 syntynyt Rannisto on kulttiseura HIFK:n kasvatti. Lätkäura alkoi punanuttujen kiekkokoulusta. Sen jälkeen tuli käytyä läpi kaikki IFK:n juniorikäluokat. Nuoren Ranniston taidot huomattiin, niinpä hän sai kutsun nuorempien ikäluokkien maajoukkueturnauksiin. Tilastoihin on kirjattu yli kolmekymmentä maaottelua.

Kaudella 2018-2019 Rannisto vietti vuoden Kanadassa pelaamalla Quebecin osavaltiossa juniorisarjaa.

Stadilaisen nuorukaisen unelma oli yltää HIFK:n liigajoukkueeseen. Se oli kova haaste. Yksi liigapeli tuli tilastoihin, mutta se meni penkillä istuen seitsemäntenä pakkina.

Rannisto sai paljon peliaikaa HIFK:n A-junioreissa, mutta tavoitteellinen pelaaja halusi päästä pelaamaan miesten pelejä. Miesten pelit kehittävät enemmän kuin junioripelit. Uusi pelipaikka löytyi Turun Kupittaalta.

Rannisto siirtyi talvella 2020 loppukauden kattavalla sopimuksella TUTO Hockeyn riveihin. Sen jälkeen on edetty Turussa vuosi kerrallaan.

Vaikka tällä kaudella pelit ovat jääneet väliin, on 23-vuotiaalla Rannistolla nuoresta iästään huolimatta takana jo yli 100 Mestis-ottelua. Alun perin ajatuksena oli, että miesten pelien myötä himoittu liigasopimus olisi lähempänä toteutua. Joka tapauksessa Ranniston kohdalla edessä on reilusti enemmän pelivuosia kuin mitä on takana päin.

Onko tavoitteesi yhä päästä pelaamaan liigapelejä?

– Edelleen pyrin menemään ylöspäin. Haluan ottaa urallani seuraavan askeleen. Aion katsoa niin pitkälle, mihin on edellytykset. Koen, että kehityskaareni on yhä ylöspäin.

Mikäli on uskomista TUTO Hockeyn nykyistä myyntipäällikkö Kristian Tuohilampea, niin Ranniston paluulle kaukaloon ei ole jatkossa esteitä.

– Jasper on sitkeä kuin tilliliha.

LUE: Jasper Rannisto on pesunkestävä Stadin kingi

ETUSIVU