TUTO Hockeyn U20-joukkueen arki ei ole glamouria – taustoilla Iiro Hautala painaa hommia aamusta iltaan

Liiga auki! Päivä päivältä kasvaa vaatimus, ei pelkästään liigan avaamisesta, vaan myös koko sarjajärjestelmän uusimisesta. Aito kilpailu nousuineen ja putoamisineen halutaan palauttaa takaisin. Kyse ei ole pelkästään pääsarjan uudistuksista. Suljetun järjestelmän omituisuudet mandaattipaikkoineen koskevat myös A-nuorten sarjoja.

A-nuorten SM-sarjassa (U20) liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan. Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Sama sääntö koskee myös U20 Mestis-sarjaa.

Huoltaja, monitoimimies, toimiston työmyyrä…TUTO Hockeyn Iiro Hautalaa voi tituleerata monella eri nimellä. Pienessä organisaatiossa jokainen työntekijä on valmis tekemään kaikkea mahdollista. Jos Hautala ei ole toimistolla, hänet näkee Kupittaan jäähallilla. Vieläpä aamusta iltaan.

Iiro on isossa roolissa, kun on kyse seuran U20-joukkueen asioiden pyörittämisestä, niin toimistolla kuin hallillakin. Otteluissa hän toimii huoltajana vaihtoaitiossa. Muuna aikana Hautala pitää huolta joukkueensa varusteista luistimien teroituksesta alkaen.

A-nuorten SM-sarjassa on peräti kaksikymmentä joukkuetta ja U20 Mestiksessä on yhdeksäntoista joukkuetta. Molemmissa sarjoissa tasoerot ovat suuria. Nyt nuorten SM-sarjan sarjataulukossa Mestis-seura Jokerit on liigaseurojen HIFK:n ja Tampereen Ilveksen edellä. Jälkimmäiset eivät voi kuitenkaan pudota, mutta Jokerit voi.

Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Moni nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle. Sarjatasoa alempana nuorten Mestiksessä on joukkueita, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassakin. Mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on pieni.

Hautala tuntee Mestiksen U20-sarjaa pelaavan joukkueen arjen ja sarjajärjestelmän erikoisuudet.

– Ilves on ollut viime vuosina aina sarjataulukon häntäpäässä. Seura panostaa B-junioreihin ja Ilveksen A-juniorikäisiä pelaa Kooveessä Mestistä. Mikä on pelatessa, kun joukkue ei voi pudota. Sen sijaan viime keväänä TUTO Hockeyn U20 Mestis-joukkueena koki putoamisen liigatasolta.

Nyt Hautalan joukkue johtaa U20 Mestistä kahdeksan kierrosta ennen alkusarjan päättymistä. Piikkipaikka ei takaa vielä nousua liigatasolle.

– Jatkopelit nousuineen ja putoamisineen on hyvin monimutkainen järjestelmä. Kaikki riippuu siitä, mitkä joukkueet ovat loppujen lopuksi siinä vaiheessa mukana.

Miten TUTO Hockeyn U20-joukkueen pelaajat valitaan?

– Tunnemme hyvin seuran B-juniorit. Pidämme myös ennen kautta tryout-tapahtuman. Kesällä on vielä iso rinki mukana. Vaatimustaso on kuitenkin sen verran kova, että osa tippuu pois. Haluamme pitää tason pääsarjatasolla, vaikka emme nyt pelaa SM-sarjaa. Tällä hetkellä meillä on hyvä tilanne, kun viimevuotinen runko on pysynyt kasassa. Joukkueessa on yhteensä kolmisenkymmentä pelaajaa.

Miten pelaajat suhtautuvat tilanteeseen, kun vieraspelimatkoille kaikki pelaajat eivät lähde mukaan?

– Meillä on pelaajien roolit selvillä, mutta jokainen on jo päässyt pelaamaan.

Lähtökohdat jääkiekon harrastamiselle ovat aivan toiset Tuton pelaajilla kuin liigaorganisaatiossa. TUTO Hockeyn A-juniorit toimivat taloudellisesti omana yksikkönä. Käytännössä se tarkoittaa, että pelaajat maksavat itse kausimaksuillaan jääkiekkoharrastuksensa. Summat ovat suuria.

– Meillä pelaajat maksavat itse kaiken, kuten mailat ja luistimet. Kukaan ei ole koskaan lopettamisen syyksi kuitenkaan kertonut maksuvaikeudet, mutta voihan siellä taustalla olla se syynä.

Mestis-tasolla ei nuortenkaan kohdalla pystytä käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajista menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä.

– Osa pelaajista pääsee pari kertaa viikossa aamujäälle. Se tapahtuu ennen koulupäivän alkamista. Teemme seurana paljon yhteistyötä eri koulujen kanssa. Työssäkäyvät eivät pääse aamujäälle. Pelaajan on tärkeä ymmärtää tämä tilanne. Omalla panoksellaan voi kuitenkin vaikuttaa saamaansa peliaikaan. Jos saat vain viisi minuuttia, pelaa se mahdollisimman hyvin.

Kuinka moni U20-joukkueen pelaajista on päässyt pelaamaan aikuisten Mestis-sarjaa?

– Joukkueemme kapteeni Niclas Karjalainen pelaa siellä lähes säännöllisesti. Ilmari Suistio on päässyt pelaamaan yhden pelin. Maalivahdit ovat olleet kokoonpanossa varamaalivahtina, mutta edustuksen treeneissä on käynyt useampikin pelaaja.

Juniorijoukkueista poistuu iän puolesta kausittain kymmenkunta pelaajaa, mutta harva A-nuorista saa sopimuksen miesten joukkueeseen.

Mikä tilanne on sinun joukkueellasi?

– Meillä on nyt poikkeuksellisen nuori joukkue. Toivottavasti se pysyy hyvin kasassa ensi kaudellakin. Vaikka ei saisi heti Mestis-sopimusta, Suomisarjan kauttakin voi hakea nostetta uralleen. Ja Liigaan voi nousta myöhemmälläkin iällä. Jokainen kehittyy eri tahdilla. Osalla tietysti jääkiekon harrastaminen päättyy. Tosin Turun alueella on useita alasarjajoukkueita, joissa voi jatkaa jääkiekon harrastamista. Niihin mahtuu aina pelaamaan.

ETUSIVU