Tuto Volley jatkaa turkulaisia lentopalloperinteitä

Marko Ekon puheessa toistuvat sanat lentopallo ja Tuto. Mies on ilmiselvästi hurahtanut molempiin. Yhdessä pikkuveljensä Oskari Ekon kanssa miehet pyörittävät Tuto Volleyn toimintaa.

– Olen itse pelannut 25 vuotta lentopalloa Turun alueella ja sitä kautta olen tullut mukaan jo vuosia sitten Tuton toimintaan. Pikkuveljeni Oskari ylsi urallaan aina nuorisomaajoukkueeseen ja pelasi Raision Loimussakin yhden kauden pääsarjatasolla. Itse olen saanut paljon lajilta ja seuralta, joten haluan antaa nyt jotain takaisin, kertoo joukkueenjohtaja Marko Eko.

Tuto Volleyn ensimmäisen kausi vuosi sitten Ykkössarjassa oli menestys. Joukkue eteni aina liigakarsintoihin asti. Turkulaiset etenivät välieriin häviten korkeimmalle tasolle nousseelle Karelian Hurmokselle. Menestys on jatkunut nykyiselläkin kaudella. Tuto Volley on jälleen eräs sarjan parhaimmista joukkueista.

Menetys ei ole yllätys, jos katsoo Tuton pelaajaluetteloa. Nimet Ossi Rumpunen, Kimmo Kutinlahti, Tuomas Koppanen ja Tuomas Siirilä ovat perin tuttuja lentopalloa seuraaville.

– Joukkueessamme on kokemusta noin 2 000 mestaruussarjaottelusta. Rumpunen on yksinään tehnyt 4 000 pistettä ja uusin vahvistuksemme Ismo Moilanen peräti 5 000 pistettä. Raision Loimusta siirtyneellä Koppasella on Mestaruusliigan yhden kauden suomalaispelaajien torjuntaennätys (108).

Kysymys kuuluukin, miten Tuto on saanut houkuteltua joukkueeseen kovanluokan pelimiehiä.

– Olen itse pelannut monen kanssa, eli tunnen kaikki entuudestaan. Lentopallossa piirit ovat pienet. Pelaajat ovat muutenkin kavereita keskenään. Ja organisaationa hoidamme minkä lupaamme. Isolla rahalla ei ole kerätty pelaajia joukkueeseen, mutta pyritään hoitamaan muut asiat kunnolla.

Lentopallolegenda Moilasen ilmestyminen kesken kauden Tuto Volleyn kokoonpanoon oli Ykkössarjassa iso uutinen. 2000-luvun eräs kovimmista suomalaisista lentopalloilijoista palasi pelikentille Tuton peliasussa. Vanhoilla hyvillä kaverisuhteilla oli tässäkin siirrossa iso merkitys.

Lentopallo on ollut korkeimmilta sarjatasoilta pitkään poissa Turusta. Tutossa on selvä mielipide siitä, mahtuisiko Turun alueelle kaksi lentopallon pääsarjatason joukkuetta. Seurassa ymmärretään kuitenkin varsin hyvin taloudelliset realiteetit.

– Joukkueen tavoite on nyt liigakarsinnat. Olen sen verran vanhanaikainen, että nouseminen tapahtuu vain pelaamalla. Sitä tavoitetta kohti mennään, mutta koko organisaatio pitää olla siinä vaiheessa liigatasoa. Ei ole myöskään järkeä pelata Mestaruussarjassa vuosi tai kaksi ja pudota takaisin. Haluan sielläkin voittaa pelejä. Pääsarjassa kaikki kolminkertaistuu. Rahasta on aina loppupeleissä kyse.

Miten motivoida pelaajia voittamaan, jos nousu liigaan ei ole vielä mahdollista?

– Pelaajat tietävät ja hyväksyvät, että näillä resursseilla ei voida vielä nousta. Töitä tehdään jatkuvasti sen eteen, että liiganousu olisi myös organisaation kannalta mahdollista ja ylipäätään järkevää. Monella on jo kokemusta pääsarjatasolla pelaamisesta. Pelaajilla ei ole painetta, mutta emme löysäilekään. Siitä pitää huolen meidän vaativa venäläinen valmentaja Ruslan Zhbankov.

Tuto Volley tekee yhteistyötä Loimun kakkosjoukkueen kanssa. Lentopallossa juniori-ikäiset pelaajat voivat liikkua eri seurojen välillä, mutta lentopallon ongelmaksi on tullut pienevä nuorten harrastajamäärä.

– Lentopallossa ongelmana on junioripelaajien määrän pienuus. Ongelma näkyy esimerkiksi nuorten pelaajien tasoerojen kasvuna. Samassa joukkueessa voi olla kovin eritasoisia pelaajia. Lentopallo on tekninen laji, joka vaatii harjoittelua jo nuorena. Tutollakaan ei ole vielä omaa junioritoimintaa. Meillä ei ole ollut aikaa eikä resursseja käynnistää sitä.

Olosuhteet Turussa lentopallon pelaamiselle ovat hyvät.

– Meillä olisi ollut mahdollisuus päästä Kupittaalle, mutta Nunnavuoren palloiluhalli on meille parempi. Täällä olemme eräs pääkäyttäjistä ja halliin on saatu pieniä uudistuksia meidän toiveesta. Harjoitusvuoroajat ovat meille hyvät. Valoisa Nunnavuori 280 hengen katsomoineen on tälle tasolle hyvä halli ja lisäkatsomolla saadaan noin 150 paikkaa lisää hallin päätyyn kenttätasolle.

Aika näyttää, miten orastavan turkulaisen lentopallon käy. Tavoitteet on asetettu Tutossa korkealle. Toimintaa pyrittää kehittämään siihen suuntaan, että nousu pääsarjaan olisi mahdollista. Moni asia hoidetaan jo nyt hyvin. Jos seuraa Tuto Volleyn aktiivista tiedottamista sosiaalisessa mediassa, niin huomaa nopeasti, että se on jo parempaa kuin monella palloilusarjojen liigatason joukkueilla.

Marko Eko (vas.) ja Oskari Eko pyörittävät Tuto Volleyn toimintaa. Veljet ovat tehneet paljon töitä, jotta Turussa nähtäisiin laadukasta lentopalloa

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!