TUTO Volley liigaan – kaksi lentopallojoukkuetta Turun alueelta tekisi vain hyvää lajille

Kolme vuotta on lyhyt aika. Sen verran on ikää kesällä 2018 kotimaiselle lentopallokartalle ilmestyneellä TUTO Volleylla. Ja jo nyt seurassa mietitään liigaan nousua – tosin tällä kertaa se on vielä muiden päätettävissä. Ykkössarjan voitto antoi kuitenkin turkulaisille mahdollisuuden anoa ensi kaudeksi paikkaa Mestaruusliigasta.

Ihan tyhjästä ei TUTO Volley ole sentään ilmestynyt, sillä se jatkaa TuTon lentopallojaoston pitkiä perinteitä. Toimintaa lähti pyörittämään TUTO Volley Oy.

Pelikentillä homma on sujunut heti alusta alkaen mainiosti. Ensimmäinen 1-sarjan kausi päättyi putoamiseen välierissä Karelian Hurmokselle, joka lopulta nousi liigaan. Toisella kaudella koronan keskeyttäessä sarjatoiminnan Tuto lähti pudotuspeleihin kakkostilalta. Kolmas kausi olikin sitten täysosuma. Ensin tuli runkosarjan ylivoimainen voitto ja lopulta finaaliotteluiden jälkeen koko sarjan mestaruus.

Ja mikä parasta, koronasta huolimatta, TUTO Volley pääsee aloittamaan seuraavan kauden taloudellisesti puhtaalta pöydältä.

Perinteisessä palloilukaupungissa, Turussa, lentopallo on ollut korkeimmilta sarjatasoilta pitkään poissa. Naapurikaupungin Raision Loimu on saanut olla alueen ykkösseura ilman varteenotettavaa kilpailijaa. Loimu onkin pelannut pääsarjatasolla pidempään kuin yksikään toinen Mestaruussarjajoukkue. Seuran menestysvuodet ovat kuitenkin kaukana takana. Loimu on kuulunut viime vuosina sarjan peräpään joukkueisiin.

Jalkapallossa TPS:llä on FC Interin kirittäjänä. Salibandyssä divarijoukkue FBC Turku hengittää TPS Salibandyn niskaan. Koripallossa Ura Basket ja Kristika Turku ovat kilpailleet keskenään alueen hegemoniasta. Lätkässä on ihan itse tyritty niin, että Liigan ja Mestiksen kuilu on kasvanut syväksi.

Loimu tarvitsee kirittäjän. Siihen rooliin TUTO Volley sopisi mainiosti. Lentopallossa ongelmana on kuitenkin junioripelaajien määrän pienuus. Ongelma näkyy esimerkiksi nuorten pelaajien tasoerojen kasvuna. Samassa joukkueessa voi olla kovin eritasoisia pelaajia. Tutollakaan ei ole vielä omaa junioritoimintaa.

Pelaajia voi toki etsiä Turun alueen ulkopuoleltakin, sillä lentopallossa piirit ovat pienet. Pelaajat tuntevat toisensa. TUTO Volleyn puuhamiehet Marko Ekon ja pikkuveli Oskari Ekon tuntevat kaikki ja veljekset tuntevat kaikki lentopallopelaajat. Isoveli Marko on pelannut lentopalloa Turun alueella jo vuosien ajan. Pikkuveli Oskari ylsi urallaan aina nuorisomaajoukkueeseen ja pelasi pääsarjatasollakin yhden kauden Raision Loimussa.

TUTO Volley ilmoitti 1-sarjan voiton jälkeen laittavansa liigahakemuksen sisälle. Seura ilmoitti myös, että ei lähdetä tekemään yhden kauden ihmettä suurilla tavoitteilla. Toiminta pitää olla taloudellisesti tasapainossa ja kokonaisuus järkevällä pohjalla niin, että seura ei kamppaile koko ajan olemassaolostaan.

Kysytään Oskari Ekolta, missä nyt mennään. Päätöksiä on tiedossa Lentopalloliiton taholta toukokuun puoleen väliin mennessä.

Tuto ilmoitti aikoinaan, että liigaan noustaan vain pelaamalla. Mikä sai ajatukset muuttumaan?

– Tällä kaudella ei järjestetty lainkaan liigakarsintoja. Voitimme runkosarjassa kaikki ottelut ja lopulta voitimme 1-sarjan. Pelasimme myös hyvät pelit liigajoukkueita, Loimaata ja Savoa, vastaan sekä voitimme Loimun harjoitusottelussa. Syntyi vahva usko, että olisimme pärjänneet liigakarsinassa, jos ne olisi järjestetty.

Loimu on ollut alueen yksinvaltias Turun alueen lentopallossa. Sille olisi aika saada paikalliskilpailija. Miten itse koet tilanteen?

– Olisi hienoa pelata paikallisotteluita. Eiköhän tälle alueelle mahtuisi kaksi lentopallojoukkuetta. Se tekisi vain hyvää lajille. Toki samoista pelaajista olemme tähänkin mennessä neuvotelleet. Osa valitsi meidät, osa halusi liigaverkkarit.

Jos joukkue on 1-sarjan kärkijoukkue kausi toisensa perään, niin toiminnan uskottavuuden kannalta on jossain vaiheessa nousu liigaan oltava edessä. Mitä mieltä olet tästä?

– Meidän tapauksessa on osittain näin. Olemme puhuneet avoimesti pyrkimyksestä liigaan.  Kaikilla 1-sarjan joukkueilla liiga ei ole tavoite. Esimerkiksi Lempäälän tavoite on voittaa 1-sarja, mutta he eivät halua nousta. Naisten puolella RaisU:n tavoite on sama. Molemmat seurat tekevät silti hyvää työtä lentopallon hyväksi kehittämällä pelaajia. Tärkeää on myös, että Mestaruusliiga pysyy auki.

Tutolla ei ole lainkaan junioritoimintaa. Kuinka paljon sillä on merkitystä, kun arvioidaan liigakelpoisuutta?

– Juniorivaatimus on kuulunut liigalisenssiin, mutta nyt se poistuu. Eihän osalla liigajoukkueesta ole nytkään todellista junioritoimintaa. TUTO Volley Oy keskittyy jatkossakin vain edustusjoukkueeseen, mutta Tuto ry on käynnistämässä junioritoimintaa.

Suurin ongelma liigakelpoisuuden saamiseksi on varmasti talous. Kuinka paljon budjettia Tuton pitää kasvattaa ollakseen liigajoukkue?

– Pakolliset kulut kolminkertaistuvat. Siihen kuuluvat muun muassa korkeammat tuomarimaksut, isompi määrä salivuoroja, kalliimmat lisenssit ja vakuutukset. 1-sarjassa pelaajabudjetti on käytännössä olematon, mutta liigassa tulee jo jotain. Kun kaikki lasketaan yhteen, budjetin tulee kasvaa viisin- tai kuusinkertaiseksi.

Liigaottelut tulee pelata liigaolosuhteissa. Onko TUTO Volley valmis siirtymään Kupittaalle?

– Nunnavuori on loistava pelipaikka 1-sarjaan, mutta Kupittaa on ainoa vaihtoehto liigatasolle. Jos Nunnavuori on täynnä, sinne mahtuu noin 350 henkeä. Eli se olisi liian pieni. Eikä Nunnavuoresta löydy kunnon kahviota, aitioita ja vessoja.

Tutossa pelaa useita entisiä liigapelaajia, joista osa on jo uransa ehtoopuolella. Onko tarkoitus saada heidät vielä suostumaan mukaan, jos liigapaikka aukeaa?

– Pelaajien kanssa on keskusteltu eli he ovat tietoisia, missä mennään. Sopimuksia tehdään vasta, kun sarjapaikka on tiedossa. Runko on kuitenkin pitkälti säilymässä, mutta muutoksiakin tulee. Näyttää siltä, että meillä on ensikaudella täysin kotimainen joukkue.

Tuton liigakelpoisuutta arvioidaan kabineteissa. Nykyisistäkään liigajoukkueista eivät kaikki täytä jokaista liigalisenssivaatimusta. Mitä ajatuksia tämä synnyttää?

– Oma toiveeni on se, että olivat ne vaatimukset mitkä tahansa, seurat myös täyttäisivät ne.

Harjoitusottelussa TUTO Volley voitti Raision Loimun.
Marko Eko (vas.) ja Oskari Eko pyörittävät TUTO Volleyn toimintaa. Veljet ovat tehneet paljon töitä, jotta Turussa nähtäisiin laadukasta lentopalloa.

ETUSIVU