TUTO Volley – Raision Loimu – odotettavissa on tavallista kiihkeämpi kauden avausottelu

Mestaruusliiga Turun alueella käynnistyy herkkupalalla, kun TUTO Volley saa avausotteluunsa vieraaksi Raision Loimun. Luvassa on kiihkeä paikallisottelu. Todennäköisempi kiihkeämpi kuin yksikään viime kauden kohtaaminen.

Vielä viime kaudella TUTO Volley oli sympaattinen nousijajoukkue, joka hävisi kaikki kauden kolme paikallisottelua Loimua vastaan. Nyt on vahva tunne, että panokset ovat kauden ensimmäisessä derbyssä kovemmat kuin kertaankaan aikaisemmin. Sen verran on ollut etukäteen aistittavissa sopivasti nokitteluakin kahden organisaation välillä.

Keskiviikon ottelu (28.9.) on joukkueiden runkosarjan kolmesta keskinäisestä ottelusta ensimmäinen ja turkulaisten isännöimä. Ottelu pelataan Kupittaan palloiluhallissa. Viime kaudella Loimu sai järjestää paikallisottelun kahdesti. Nyt on Tuton vuoro olla pari kertaa isäntänä.

Vaikka välimatka Turun ja Raision välillä on vain muutama kilometri, joukkueet eivät ole kohdanneet kertaakaan ennen kauden alkua harjoitusottelun merkeissä. Avausottelu tuleekin olemaan poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä joukkueet ovat kesän aikana uusiutuneet melkoisesti. Viime kauden tuloksilla ei ole minkäänlaista merkitystä.

Udellaan TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Ekolta, miksi joukkueet eivät ole halunneet kohdata toisiaan ennen varsinaisen kauden alkua.

– Pelasimme muita pelejä. Kisakallio-viikolla pelasimme Vantaan Ducksia vastaan. Perttelissä järjestävä taho halusi sinne Loimaan Hurrikaanin. Keiju Baltic -turnauksessa vastustajina olivat virolaiset joukkueet. Toisin sanoen ei kumpikaan taho, ei Loimu eikä Tuto, lähestynyt toisiaan harjoituspelin pelaamiseksi. Ei meillä ainakaan ollut siihen mitään tarvetta, toteaa Eko.

Jos on Loimun joukkue mennyt osittain uusiksi, sitä samaa voi sanoa myös Tutosta. Viime vuoden joukkueen pelaajista vain Tuomas Siirilä, Antti Karttunen ja Tatu Vuorenmaa jatkavat. Edustukseen nostettu nuori Oleksii Bulgyn pelasi viime kaudella lähinnä Tuton kakkosjoukkueessa ja toimi edustuksen tilastomiehenä.

Uusia pelaajia on toistaiseksi peräti kahdeksan (Akseli Lankinen, Ville Sihvonen, Risto Ruohola, Matias Tihumäki, Joonas Kontio, William Groffier, Roope Keskinen, Eetu Lähteenmäki)

Valmennuspuolella Ruslan Zhbankov vaihtui Olli Kuoksaan.

Joukkueen vaihtuvuus on suuri. Onko se uhka vai mahdollisuus?

– Jos se olisi enemmän uhka kuin mahdollisuus, emme olisi tehneet tällaista ratkaisua. Halusimme tietoisesti toimia niin, että porukka nuorenee. Useammalla pelaajalla on kahden vuoden sopimus. Eli vuoden päästä joukkue ei vaihdu paljoa.

Pelaajien yhteismäärä on pudonnut viime kaudesta kahdella. Nyt heitä on kaksitoista. Tuoko tämä haasteita esimerkiksi harjoituksiin ja mitä lukumäärän pudotuksella haetaan?

– Onkohan meillä keskiviikkona paikallisottelussa kaksitoista? Vai tuleeko ennen sitä julkaisuja uusista pelaajista? Kaksitoista on hyvä määrä, mutta harjoitusten kannalta määrä voi olla isompikin. En sano nyt, että joukkue olisi valmis. Kaksi paikkaa on vielä mahdollista täyttää. Joka kausi budjetoimme menopuolelle kahdellekymmenelle henkilölle. Siinä ovat mukana myös valmennus ja huolto.

Vertaa nykyistä joukkuettasi viimevuotiseen. Mitä eroa näissä kahdessa joukkueessa on?

– Nykyinen joukkue on kymmenen vuotta nuorempi ja kokemattomampi. Jokainen pelaaja on urallaan menossa eteenpäin. Isot johtajat puuttuvat eli nyt on jollain pelaajalla tilaisuus nousta siihen asemaan.

Millaiset odotukset ovat kauden ensimmäisen paikallisottelun yleisömäärästä?

– On vielä mysteeri, kuinka paljon tulee väkeä. Ennakkomyynnissä Lippupisteen lipuissa hintaan lisätään palvelupalkkio ja tilausmaksu. Ehkä vain parikymmentä prosenttia lipuista myydään ennakkoon, kun pääsylippu on ovelta myytynä edullisempi.

Olli Kuoksa saapui Oulusta TUTO Volleyn uudeksi päävalmentajaksi.

ETUSIVU