TUTO Volley on uuden aikakauden edessä – taustavoimia on vahvistettava, muuten jatko on uhattuna

“TUTO Volley Oy on uuden aikakauden edessä. Seuran hallitus on päättänyt käynnistää avoimen rekryn taustavoimien vahvistamiseksi…”

Turkulaisseuralta ilmestyi keskellä lentopallokautta mielenkiintoinen tiedote, jossa ennakoitiin jo tulevia, seuraavan syksyn tapahtumia. Tällä kertaa oli syytä lukea tiedote useampaan kertaan huolella – sen verran painavaa tekstiä oli tarjolla.

Poikkeuksellista on se, että TUTO Volley halusi kertoa jo tässä vaiheessa avoimesti ja rehellisesti, missä mennään. Moni seura jättäisi kertomatta. Kyse on perin tutusta tilanteesta: talkootoimintaan perustuva seuraorganisaatio joutuu venymään äärirajoille. Taustalle tarvitaan lisää voimaa ja osaamista. Turussakin joukkueen omistus- ja hallituspohja on perustunut intohimoisten lentopalloihmisten varaan.

Nyt on menossa TUTO Volleyn kolmas Mestaruusliigakausi. Ennen nousua pääsarjaan turkulaisjoukkue eteni nopeaan tahtiin 1-sarjan kärkijoukkueeksi. Viimeisellä kaudellaan ennen nousua liigatasolle joukkue kulki voitosta voittoon häviämällä vain yhden ottelun.

Maailmantapahtumat koronapandemioineen vaikuttivat monen kotimaisen urheiluseuran toimintaan. TUTO Volley ei ole ollut poikkeus. Ja mikä pahinta, joukkueen liigataipaleen alku osui juuri siihen ajankohtaan, kun korona tiukkoine rajoituksineen jylläsi pahimmillaan. Nuorelle liigaorganisaatiolle, kun kädet olivat täynnä muutenkin uusia asioita, tuli pandemian myötä paljon lisätehtäviä.

Pienellä budjetilla operoiva TUTO Volley on tuonut turkulaiseen palloiluvalikoimaan pikantin lisän. Asioita on tehty poikkeuksellisen positiivisella energialla ja ennen kaikkea isolla sydämellä. Rima on asetettu ottelutapahtumaa myöten korkealle.

Kysytään TUTO Volleyn monitoimimieheltä Oskari Ekolta, Oy:n toimitusjohtajalta, ajatuksia, mitkä liittyvät seuran antamaan tiedotteeseen.

Onko Mestaruusliigatason lentopallojoukkuetta haastavaa pyörittää, jos taustoja pyöritetään pelkästään talkoovoimin?

– Moni lentopalloseura toimii talkoovoimin. Harvalla seuralla on esimerkiksi päätoimista toimitus- tai toiminnanjohtajaa. Niitä on, jotka tekevät seuratöitä jonkin toisen työn ohella. Seuratoimintaa voidaan pyörittää talkoillakin, mutta silloin ei pysty kehittämään toimintaa. Jos seura haluaa erottautua joukosta ja kehittyä yhä edelleen, tarvitaan lisäväkeä.

TUTO Volleyn ensimmäisellä liigakaudella olit itse virkavapaalla ja keskityit ainoastaan joukkueen asioiden hoitamiseen. Millaisia kokemuksia se antoi?

– Ensimmäisen kauden aikana kehitimme toimintatapojamme ja itse ottelutapahtumaa. Jos siinä vaiheessa ei olisi ollut päätoimista työntekijää, emme olisi seurana yltäneet siihen, missä nyt olemme. Tosin siitäkin ajasta ison osan söi koronaan liittyvät asiat. Aikaa meni kaikenlaiseen ylimääräiseen, kun joka otteluun oli aina erilaiset ohjeet. Välillä pelattiin tyhjillekin katsomoille. Saimme kuitenkin luotua pohjat ja tehtäväjaot toiselle liigakaudellemme.

Mitkä asiat ovat olleet ne suurimmat haasteet, jotka synnyttivät kyseisen TUTO Volleyn hallituksen laatiman tiedotteen?

– Maailmantilanteen epävarmuus vaikuttaa siihen, miten yritykset lähtevät mukaan ja kuinka paljon katsojat käyttävät rahaa. Eli kyse on rahasta. Jos rahaa olisi riittävästi voisimme palkata eri tehtäviin henkilökuntaakin. Toisin sanoen tarvitsemme myös lisää tekijöitä.

Turussa yleisön saaminen otteluihin on vaikeaa. Tämä koskee kaikkia lajeja ja jokaista seuraa.

– Välillä olimme jopa yllättyneitä siitä, kuinka paljon väkeä kuitenkin on tullut otteluihimme. Lähtökohta ensimmäiseen liigakauteen oli hankala, kun ratkaisevassa 1-sarjan finaalissa ei ollut koronarajoitusten takia lainkaan yleisöä. Olisi ollut ihan eri tilanne liigakauteen lähdettäessä, jos olisimme päässeet pelaamaan ratkaisuottelut Nunnavuoressa täysille katsomoille. Meillä ei ollut kannattajien kanssa edes nousujuhlia.

Moni seura on vastaavassa tilanteessa kuin turkulaisseura, mutta TUTO Volley antoi monesta muusta seurasta poiketen rehellisen tilannekatsauksen, vieläpä kesken kauden.

– Seuraavan kauden pelaaja- ja valmentajaneuvottelut käydään talven aikana, joten kaikkien on hyvä tietää, missä mennään. Pelaajat ovat tietoisia tilanteesta. Seurahistoriamme on lyhyt eikä meillä ole turvauduttu lainarahaan. Yhdenkään omakotitaloa ei ole kiinnitettynä lainojen vakuudeksi. Emme halua olla jatkossakaan sellaisessa tilanteessa.

TUTO Volleyn hallitus on päättänyt käynnistää avoimen rekryn taustavoimien vahvistamiseksi. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

– Haluamme herätellä kiinnostuneita. Haluamme olla avoimia kertomalla, mikä on tilanne ja pyrimme keskustelemaan mahdollisesta kiinnostuksesta kaikkien halukkaiden kanssa avoimesti. Näin olemme saaneet yhteydenottoja lentopallopiirien ulkopuoleltakin.

Jääkiekkoliiga on ainoa todellinen ammattilaissarja Suomessa. Silti esimerkiksi monet lentopallon Mestaruusliigan pelaajatkin pyrkivät olemaan ”ammattilaisia”, vaikka seurojen resurssit ovat niukat.

Olisiko Suomessa tarve pyrkiä vielä enemmän selkeään puoliammattilaisjärjestelmään, jossa pelaajat olisivat rehdisti mukana myös osa-aikaisesti normaalissa työelämässä? Näin seuroille tuleva taloudellinen rasite olisi inhimillisempi.

– Meilläkin on ollut pelaajia, jotka ovat tehneet töitä normaalisti. Jos kaikille pelaajille ja valmentajille maksettaisiin edes vähimmäispalkka, puhutaan jo isoista summista. Suomessa on joitain pelaajia, jotka pystyvät elämään lentopallolla. Sitten on niitä, joita esimerkiksi vanhemmat tukevat. Osa opiskelee, osa on töissä. Itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että niin kauan, kun ei olla täysin ammattilaisorganisaatio, on hyvä olla pelaamisen ohella muutakin, esimerkiksi töitä. Se tuo sopivasti sisältöä elämään kentän ulkopuolella.

TUTO Volley on panostanut laadukkaaseen ottelutapahtumaan myös visuaalisesti.

ETUSIVU