TPS:n ikikannattaja Kari Nätkynmäellä on ollut kausikortti jo vuosikymmenien ajan – tuleva kausi lupaa jotain aivan uutta

Kupittaan katsomo on tuttu paikka TPS:n ikikannattaja Kari Nätkynmäelle. TPS:n otteluissa on tullut istuttua kausikortti taskussa jo useamman vuosikymmenen ajan. Tuoreiden TPS-valmentajien Miika Nuutisen (vas.) ja Henri Jussilan tuomana puhaltavat uudet raikkaat tuulet, uskoo Nätkynmäki.

TPS voitti jalkapallossa Suomen mestaruuden vuonna 1975. Siitä on kulunut nyt liki viisikymmentä vuotta. Mustavalkoisten kannattaja Kari Nätkynmäki istui jo silloin Kupittaan Olympiastadionin katsomossa todistamassa syyskuun iltapäivän ottelussa, miten Raimo ”Kili” Toivanen ratkaisi kierteisellä vapaapotkullaan Vaasan Palloseuraa vastaan mestaruuden turkulaisille.

Tuskin silloinen nuorimies Nätkynmäki edes osasi aavistaa, että mestaruus jäisi historiankirjoihin toistaiseksi viimeiseksi Turun Palloseuran mestaruudeksi.

Vaikka mestaruutta ei ole tullut, ei joukkueen menestys 1970-luvun kultavuosienkaan jälkeen ole ollut huono. Siitä todisteena ovat kolme hopeaa ja seitsemän pronssia. Näistä viimeisin, pronssi, tuli vuonna 2012, mutta sen jälkeen TPS:n menestys on ollut vaatimatonta. Taloudelliset ongelmat ovat vieneet seuran ajoittain jopa konkurssin partaalle.

Nyt ollaan menossa kohti uutta kautta. Kesä 2024 tulee olemaan, mikäli Turun Palloseuraa on uskominen, myös uuden aikakauden alku. Kääntyy kokonaan uusi raikas sivu. Vanhat rasitteet joutavat romukoppaan.

Kun taskussa on ollut TPS:n kausikortti vuosikymmenien ajan, on Kari Nätkynmäki oikea henkilö arvioimaan kannattamansa joukkueen menneisyyttä sekä pohtimaan, miltä uudet mustavalkoiset tuulet nyt vaikuttavat.

Nätkynmäelle, Loimaan Palloseuran kasvatille, jalkapallon seuraaminen on tärkeä osa arkea.

– Nuorena 1960-luvun lopulla ja1970-luvun alussa kävin oman loimaalaisen joukkueeni kanssa Turussa katsomassa TPS:n jalkapallo-otteluita. Muuttaessani Turkuun tuli vierailtua ahkerasti Tepsin otteluissa. Interinkin pelejä kävin katsomassa, kun Paimion oma poika Mika Ojala pelasi Turussa. Myös Huuhkajia, Valioliigaa ja etenkin QPR:n otteluita on tullut seurattua jo viiden vuosikymmenen ajan.

Juniorisarjojen jälkeen Nätkynmäellä tuli aika pelata aikuisten sarjoissa.

– Muutin Turkuun opiskelemaan ja pelasin itse Naantalissa, Turussa ÅIFK:ssa ja Paimion Hakassa.

Kun TPS:n otteluita on seurannut kannattajana katsomosta jo vuosikymmenien ajan, on kohdalle osunut upeita, mutta myös vähemmän upeita hetkiä.

– Jalkapallo on ollut itselleni sen verran tärkeä asia, että kyllä TPS:n viime vuosien mateleminen on harmittanut. Seppo Sairasen rahojen aikakaudella joukkue oli vielä monta kertaa mitaleilla. Sitten tulivat talousvaikeudet. Kun alkoi osakeanti, minäkin ostin muutaman osakkeen. Oli mielenkiintoista käydä yhtiökokouksessa, vaikka kysehän on pelkästään seuran taloudellisesta tukemisesta.

TPS:n taival on ollut viime vuosina ylä- ja alamäkeä. Mitkä ovat olleet ikikannattajan mielestä tärkeimmät syyt, miksi näin on tapahtunut?

– Kyllähän TPS on ollut, kun meni hyvin, joissakin asioissa ylimielinen. Mutta silloin oli ehkä varaa ollakin. Niin vain kuitenkin Sairasen rahat tuhottiin jonnekin. Toimistolla oli monenlaista viskaalia. Ei ollut kunnon kulukuuria, tosin ei sitä ole nykyisin monella muullakaan seuralla. Hattua nostan niille, jotka ovat myöhemmin omasta pussistaan maksaneet laskuja pelastaakseen Turun Palloseuran.

Lista Turun Palloseuraan jo etukäteen kytköksissä olleiden valmentajien lista on pitkä. Joukkuetta on valmentanut 1970-luvulta alkaen toistakymmentä TPS:n entistä pelaajaa. Osa on todellisia seuraikoneja. Syystäkin Palloseuraa on pidetty sisäänpäin kääntyneenä seurana.

Nyt Turun Palloseurassa siirryttiin uuteen aikakauteen. Muutokseen haettiin apuja Turun ulkopuolelta. TPS:n miesten edustusjoukkueen valmennus meni lähivuosiksi kokonaan uusiksi. Samalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Nuoret eteenpäin urallaan pyrkivät valmentajalahjakkuudet astuivat esiin.

Valmentajakolmikolla, Miika NuutinenHenri JussilaMarko Ojaniemi, ei ole aikaisempia kytkentöjä Turun Palloseuraan. Joukkuetta käskyttävät seuraavat kolme vuotta kolmikymppiset nuoret valmentajat.

– Onhan se ollut aikaisemmin TPS:n sisäsiittoisuutta. Usein on valittu valmentaja, jolla on ollut jokin kytkös seuraan. Nyt nuorennusleikkauksen kautta melkein kaikki on uusittu. Aluksi kyllä hämmästelin Miika Nuutisen valintaa. Nyt, kun olen tutustunut häneen ja kuunnellut Nuutisen ajatuksia, niin vaikuttaa fiksulta kaverilta.

Kuinka suuri riski on siinä, kun valmennus ja pelaajat ovat tosi nuoria?

– Valmennusta myöten tuleva joukkuekin on nuori ja tuntuu olevan ihan hyvän tuntuisia tyyppejä, parikymppisiä pelaajia. Heistä osa on kotoisin pääkaupunkiseudulta. Osalla on alla joitakin liigapelejä ja useimmilla on kokemusta nuorten maajoukkueista. Pääkaupunkiseudulla on monta hyvää juniorityötä tekevää seuraa. Siellä pelaajat ovat olleet hyvässä valmennuksessa.

Turun alueen oma pelaajatuotanto on ollut viime vuosina syystä tai toisesta vaatimatonta.

– Nuutisella on hyvä maine nuorten pelaajien keskuudessa. Hän saa houkuteltua heitä Turkuun. Nyt on eteenpäin pyrkivät valmentajat ja lahjakkaita nuoria pelaajia. Monesta voi tulla Nuutisen valmennuksessa hyviäkin liigapelaajia.

TPS:n miesten edustusjoukkueen virallinen kausi 2024 alkaa Ykkösliigacupin otteluilla. Lauantaina helmikuun 3. päivä vastassa on LähiTapiola Areenalla FF Jaro. Seuraava ottelu on maaliskuun 9. TPS:n kohdatessa HIFK:n Veritas Stadionilla. Alkulohkon muut joukkueet ovat SJK Akatemia sekä SalPa.

Kauden 2024 kausikortit ovat voimassa jo Ykkösliigacupin alkulohkon kotiotteluissa. Ei liene yllätys, että kannattaja Kari Nätkynmäki on paikalla heti ensimmäisestä ottelusta alkaen.

Fysiikkavalmentaja Michael Oliphant edustaa uudistuneen joukkueen kokeneempaa osastoa.
TPS tiedottaa aktiivisesti ja tyylikkäästi uusista pelaajasopimuksistaan. Toimistolla vaikuttaa olevan hyvä pöhinä päällä.
Tällä kaverilla ei ole vielä sopimusta ensikaudeksi.

ETUSIVU