Ura Basket otti opiksi viime kaudesta

Senegalilaissyntyinen 206-senttinen, satakiloinen Malik Dime teki viime kaudella sopimuksen Ura Basketin kanssa. Ulkomaanavut ovat aina onnenarpoja, mutta Dime osoittautui yhdeksi Korisliigan parhaimmaksi pelaajaksi. Hänen vaikutuksensa Uralle oli pelillisesti valtava.

Malik kahmi levypalloja molemmissa päissä kenttää ja teki paljon pisteitä. Kesken kauden Uran paras pelaaja päätti yllättäen lähteä Bulgariaan pelaamaan. Se oli käännekohta myös Ura Basketin kaudelle. Suunta oli alaspäin. Malikin lähdön lisäksi joukkue kärsi myös lukemattomista loukkaantumisista. Joukkue säilyi Korisliigassa vasta karsintojen kautta.

– Kyllä meitä Dimen lähtö harmitti. Se oli yksi sellainen asia, mistä otimme opiksi. Emme alun perin edes ajatelleet, että hän lähtisi. Malikin sopimuksen purkusumma oli liian pieni. Sopimuksessa luki, että tietyllä summalla hänet voidaan ostaa muualle. Saimme hänestä rahaa, mutta olisi voitu saada enemmänkin. Jos ei olisi ollut mitään mainintaa sopimuksen purusta, hän olisi ollut meillä koko kauden, kertoo Ura Basketin taustojen energinen puuhamies, GM Petri Mäkitalo.

Dimen tapauksesta Ura otti jo opiksi.

– Nyt meillä ei ole enää sopimuksissa sellaista siirtopykälää. Jos pelaaja haluaa lähteä meiltä, siinä on taustalla jokin muu syy.

Dimen kannalta lähtö isompiin ympyröihin oli ymmärrettävää.

– Bulgaria ei ole koripallossa mikään hohdokas maa, mutta Malikin korvaus oli neljän- jopa viisinkertainen verrattuna siihen, mitä hän sai Suomessa. Dime ei kuitenkaan yltänyt Bulgariassa aloitusviisikkoon. Myöhemmin hän siirtyi Turkkiin, mutta sai sieltäkin lopputilin. Jos Malik olisi pelannut Suomessa huippukauden, hän olisi päässyt muualle kuin Bulgariaan.

Dime lähtö ei pelkästään vaikeuttanut Uran peliä, vaan se synnytti myös koripallopiireissä tutun lumipalloefektin, pelaajarekrytoinnin.

– Pelimme oli rakennettu niin, että meillä olisi ollut uhka molemmissa päissä kenttää. Pelasimme yksinkertaista peliä. Dimen lähdön jälkeen pelitapamme oli jotain muuta. Yritimme hakea korvaavaa pelaajaa, mutta emme löytäneet. Tuli kalliita hutihankintoja. Opimme viime kaudesta myös sen, että pitää hakea uutta pelaajaa rauhassa, muuten tulee turhia kuluja.

Ura Basketin debyyttikausi tuli taloudellisesti kalliimmaksi kuin etukäteen varauduttiin. Yleisömääräkin jäi tappio-otteluiden myötä pienemmäksi kuin ennakoitiin. Uuteen kauteen jouduttiin lähtemään taloudellisesti takamatkalta. Vuoden kokeneempana tulevaisuutta on helpompi rakentaa.

– Kauden jälkeen listasimme, mitä teimme oikein ja mitä tehtiin väärin. Fakta on se, että nousimme liian nopeasti. Meillä oli alkuperäinen tavoite nousta myöhemmin, mutta kun tilaisuus tuli, käytimme sen hyväksi. Pitkään pohdimme kannattaako nousta vai ei. Taloudellisen tilanteen kanssa on vain elettävä. Tänä vuonna pitää saada enemmän rahaa kerättyä kuin viime vuonna.

Yhteistyökumppaneiden saaminen Turun alueella on haasteellista, kun kilpailu sponsorirahoista on kova eri lajien ja seurojen välillä. Vaikka Ura Basket pelaa korkeimmalla sarjatasolla, joutuu Mäkitalokin tekemään seuran tunnettavuuden eteen ihan perusasioita.

– Kun lähestyy yhteistyökumppania, niin ensimmäinen kysymys on usein, missä sarjassa pelaatte. Turun alue on ollut pitkään poissa koripallon pääsarjatasolta, joten ihan perusasioita joutuu kertomaan yhteistyökumppaneille.  Kauhajoella tai Salossa ei tarvitse selitellä, mistä on kysymys. Hienoa kuitenkin, kun kaikki vanhat yhteistyökumppanimme ovat mukana tänä vuonnakin. Heistä puolet on korottanut viime kauden summaansa.

Ura Basketin pelipaitaa koristaa uuden kumppanin nimi, eGameStars. Kolmivuotinen sopimus on siksi arvokas, että kaarinalaisesta Korisliiga-joukkueesta tulee tuleviksi vuosiksi nimeltään Ura Basket eGameStars. Ilmiö ei ole nykyurheilumaailmassa uusi. Koripallossa on sponsorin mukaan nimettyjä joukkueita nähty ennenkin. Eri asia on, miten hankala nimi vakiintuu käytännössä.

Uutta Kaarinan palloiluhallia odotellessa Ura Basket pelaa toistaiseksi Kupittaan palloiluhallissa.

– Olemme tällä hetkellä ihan tyytyväisiä tilanteeseen. Pelaamme päällekkäisyyksien takia muutaman ottelun Koripalloliiton poikkeusluvalla Littoisten monitoimitalolla. Siellä olosuhteet eivät ole riittävät. Korisliigassa on isoja pelaajia ja turva-alueet ovat Monnarilla ahtaat. Siellä on välillä hurjannäköistä pelaamista.

Jos ja kun Kaarinan halli valmistuu, sielläkin Korisliigaotteluiden pelaaminen edellyttää poikkeuslupaa.

– Liitto vaatii 1 000 hengen katsomoa. Kaarinassakin jouduttaneen hakemaan poikkeuslupaa, koska hallista tuskin tulee riittävän iso Korisliigaotteluille.

Rahakirstunvartija Mäkitalo rajoittaisi mielellään ulkomaalaisten määrää Korisliigassa. Aikoinaan sallittiin yksi. Nyt määrä on neljä.

– Haluaisin rajoittaa ulkomaalaisten määrän kolmeen. Perusteluna olisi muun muassa suomalaisen koripallon kehittäminen. Pitää antaa mahdollisuus kotimaisten nuorten koripalloilijoiden kehittymiselle. Ura aloittaa tämän kauden kolmella vahvistuksella.

Stephaun Branch (vas.) on nyt Ura Basketin parhaimpia pelaajia.

ETUSIVU