Varsinais-Suomen futsalderby TPK-AU täytti katsomon – kalsea Samppalinna koetaan kotietuna

Pitää oikein hieraista silmiään, kun astuu sisälle Samppalinnan purkua odottavaan palloiluhalliin. Salin hämäryys, oikeastaan pimeys, on hämmästyttävä, erityisesti Kupittaan palloiluhallin kirkkaisiin valoihin tottuneelle.

Silti kaksi turkulaista palloilujoukkuetta, TPK ja ÅIFK, pelaavat täällä pääsarjatason ottelunsa. Jälkimmäinen olosuhteiden pakosta. Pihkaongelman johdosta Kupittaa ei ole käsipallolle vaihtoehto. Erikoista on se, että mieluummin parketilla pelaava TPK:n futsaljoukkuekin on valinnut pelipaikakseen Samppalinnan, mutta syykin on selvä.

– Samppalinna on perinteinen futsalhalli, sillä täällä on pelattu liigaa jo 1990-luvulla. Koemme, että tämä mahdollistaa meille kotiedun. Salin akustiikka on jäänyt viime vuosituhannelle, mutta ehkä juuri hallin kolkkous tekee siitä meille kotiedun. Täällä myös treenaamme. Kupittaan palloiluhallissa pelaaminen on myös niin kallista, että seuran talous ei sitä kestä, kertoo TPK:n valmentaja Miika Mendolin.

On alkamassa Futsal-liigan ottelu, jossa vastakkain ovat TPK Turusta ja Alastaron Urheilijat Loimaalta. Kyseessä on eräänlainen paikallisottelu, sillä molempien joukkueiden useimmat pelaajat asuvat Turussa. Vastustaja on siis perin tuttu molemmille joukkueille.

– Illan ottelussa hyviä kavereita pelaa vastakkain. Olemme pelanneet piirisarjasta alkaen toisiamme vastaan. Ottelussa onkin erityinen lataus.

Kotijoukkue TPK pelaa jo kolmatta kauttaan liigatasolla. Tasonnosto edellisistä kausista on ollut suuri. Joukkue taistelee nyt tosissaan paikasta Futsal-liigan kuuden parhaan joukkoon.

– Alastaron Urheilijoiden tilanne on toinen, sillä emme ole pelanneet aikaisemmin liigatasolla. Kaudella 2012-2013 pelasimme vielä Vitosessa. Nyt olemme liigassa karsijan paikalla, eli se ei ole ihan sitä, mitä lähdimme tällä kaudella hakemaan. Joukkueessamme on kahdeksan loimaalaistaustaista pelaajaa, pari Huittisista, yksi Pöytyältä, yksi Köyliöstä ja kuusi Turusta. Hommaa pyörittää kolme alastarolaista veljestä, jotka hekin kaikki asuvat Turussa, kertoo yksi veljistä, Jesse Happonen.

Yhteistä molemmille amatöörijoukkueelle on se, että pelaajat eivät saa minkäänlaisia korvauksia, mutta vakuutukset, ruuat, hotelliyöpymiset jne. tulevat seuran puolesta.

Lähtökohdat seuratoiminnalle kuulostavat kovin erilaisilta Loimaalla verrattuna Turkuun. Vai mitä turkulaiset tuumaatte?

– Loimaalla joukkueen budjetista kaksi kolmasosaa on sponsorirahaa ja loput ovat niitä tuloja, mitä tulee ottelutapahtumista. Loimaan kaupunki tukee meitä 16 000 eurolla vuosittain. Loimaalaiseen brändiin kuuluu tukea isosti liigatason joukkueita. Loimaalla samassa hallissa pelaa kolme pääsarjatason liigajoukkuetta, meidän lisäksi myös Hurrikaani ja Bisons. Samoista sponsoreista kuitenkin taistelemme, mutta on paljon niitäkin yrityksiä, jotka tukevat kaikkia kolmea seuraa. Loimaalla vähintään joka toinen puhelinsoitto tärppää, kertoo Happonen.

Vaikka futsalia on pelattu Turussa jo vuosikymmeniä, muun muassa Caribian palloiluhallin parketilla, laji on jäänyt kaupungissa muiden lajien varjoon.

– Futsalissa olisi paljon potentiaalia, sillä harrastajamäärät ovat suuria. Pelipasseja on Suomessa jo enemmän kuin esimerkiksi jääkiekossa. Lajista olisi mahdollista luoda kova etenkin nyt, kun Suomen maajoukkue on pärjännyt. Seurat eivät ole toistaiseksi pystyneet hyödyntämään sitä tarpeeksi. Palloliitto on nyt palkannut yhden henkilön tekemään brändityön uudistamista. Yhdelle ihmiselle se on kuitenkin valtava duuni, toteaa Mendolin.

Molemmat haastateltavat uskovat illan ottelusta tulevan kiihkeän. Joukkueet tarvitsevat kipeästi pisteitä.

Molempien joukkueiden pelaajilla on vahva futistausta. Osa Alastaron joukkueen pelaajista on pelannut muun muassa FC Interissä, kuten Tuomas Happonen, mutta nyt hänenkin fokus on futsalissa. Vastaavasti TPK:n Sibakovin veljekset, Mikael ja Samuel, ovat tunnettua jalkapallosukua.

Eräs nimekkäimmistä futistaustaisista pelaajista illan ottelussa on FC Interissä ja KaaPo:ssa pelannut Joona Järvistö. Hänelle futsal on tullut tutuksi pelaamalla ensin alasarjoissa. Nyt pelipaikka löytyy TPK:n liigajoukkueen hyökkäyksen laidalta.

Illan vieras Alastaro on hävinnyt seitsemän edellistä liigaotteluaan. Sarjataulukossa AU on toiseksi viimeisenä kuudella pisteellään takanaan vain espoolainen GFT. Alastarolaiset ovat olleet kuitenkin TPK:lle hankala vastus liigassa, sillä loimaalaiset ovat vieneet neljästä edellisestä kohtaamisesta voiton.

Varsinais-Suomen derby TPK-AU tarkoittaa sitä, että Samppalinna täyttyy ääriään myöten. Se on harvinaista Turussa.

Ottelu päättyy kotijoukkueen TPK:n voittoon 5-3. Se on TPK:lle ensimmäinen voitto Alastarosta pitkään aikaan. TPK:n sankari on uransa ensimmäisen hattutempun Futsal-liigassa tehnyt Järvistö.

Vieraat yrittivät tasoitusosumaa lentävällä maalivahdilla, mutta kävikin päinvastoin. TPK:n veskari Peetu Savikko laukoi loppuluvut suoraan torjunnan jälkeen uransa ensimmäisellä osumalla pääsarjassa. TPK nousi ainakin toviksi Futsal-liigassa kuudenneksi.

ETUSIVU