Veikkausliigan alku lähestyy – on iso haaste saada Kupittaan viheriö pelikuntoon huhtikuun alkuun mennessä

Kupittaan jalkapallostadionin nurmen peittävän lumen alta paljastuu paksu jääkerros. Veikkausliigan kauden alku lähestyy.

Joku irvileuka voisi todeta, että Kupittaan jalkapallostadionilla valmistaudutaan juuri nyt jääpallo-ottelun järjestämiseen. Sen verran omituiselta näyttää Veritaksen ”viheriöllä”. Puskutraktori kärrää paksua lumikerrosta kentän pinnasta. Ja mikä on kärrätessä, sillä kantoa raskaan koneen alla riittää. Lumen alta paljastuu peilikirkas paksu jääkerros.

Talvi on ollut Turussakin poikkeuksellinen. Jälkiviisaana voisi todeta, että ehkä lumikerros olisi pitänyt kasata saman tien pois eikä antaa muodostua sen alle paksua jääkerrosta. FC Interin toimiston ikkunasta voi seurata reaaliajassa epätoivoiselta vaikuttavaa tilannetta. Veikkausliigan alku nimittäin lähestyy.

– Kyllähän tilanne mietityttää, vaikka emme voi itse sille mitään. Nyt kenttää peittävää jäätä yritetään rikkoa. Toivottavasti ilmat suosisivat ja tulisi lämpöä, jotta saataisiin jääkerros sulamaan, toteaa FC Interin urheilupäällikkö Jani Meriläinen.

Veikkausliigan kausi 2022 alkaa täydellä kuuden ottelun avauskierroksella lauantaina toinen päivä huhtikuuta. Inter aloittaa vierasottelulla Kuopiossa. Sinimustien ensimmäinen kotiottelu pelataan Kupittaalla lauantaina 9. huhtikuuta, kun AC Oulu saapuu Turkuun.

Ykkösen otteluohjelma on myös julkaistu. TPS käynnistää kautensa Interiä myöhemmin maanantaina 18. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan. Ensimmäisen kerran TPS pelaa Kupittaalla lauantaina 23. huhtikuuta. Vastustaja on JäPS Järvenpäästä.

Viime keväänä kauden alkaessa Kupittaan kentät olivat kurjassa kunnossa. Ensimmäiset ottelut Veritas Stadionilla pelattiinkin umpisurkeissa olosuhteissa. Keväällä 2018 TPS joutui pelaamaan kauden ensimmäisen kotiottelunsa Valkeakoskella. Kupittaan nurmea ei saatu pelikuntoon ottelupäivään eli 15. huhtikuuta mennessä.

– Interin varakenttä on Helsingin Bolt Areena ja Valkeakosken Tehtaankenttä sekä Paavo Nurmi Stadion.

Moni muistaa vielä, miten aikoinaan kotimaan pääsarjan ottelut pelattiin täydellä kierroksella sunnuntaisin.

– Ottelut alkoivat sunnuntaisin kello 15.00. Kun Mika Häkkinen alkoi pärjäämään formuloissa, sunnuntaipelit sijoitettiin sunnuntai-iltaan. Vain aivan poikkeustapauksessa pelattiin muulloin.

Entiseen aikaan ei ole täysin paluuta, mutta tulevalle kaudelle Veikkausliigassa pelit painottuvat viikonloppuihin. Lauantai on pääpelipäivä. Otteluiden alkamisajankohtaakin on aikaistettu. Arkiottelut alkavat kello 18 ja lauantaisin ottelut alkavat pääsääntöisesti kello 15 tai 17. Sunnuntaisinkin iso osa peleistä alkaa jo kello 16.

Seurat ovat saaneet ilmaista omat toivomuksensa.

– Olen ihan tyytyväinen. Itse olen lauantaiotteluiden kannalla. Otteluiden aikaistaminenkin on ihan ok, mutta ottelut voisivat alkaa vieläkin aikaisemmin. Seurana pitää myös ajatella taloutta. Sunnuntaiottelut ovat kalliimpia, tuplahinta. Arkipelit olisivat varmasti yritysvieraille parempia. Heille peli keskellä viikkoa olisi ehkä paras ajankohta. Voi olla myös, että otteluiden ajankohdat vielä siirtyvät riippuen joukkueiden europelien menestyksestä.

Turku on kesäkaupunki. Moni lähtee viikonloppuisin mökille tai veneilemään. Osa saattaa jäädä tulematta Kupittaalle jalkapalloa katsomaan.

– Jos niin ajatellaan, ottelu pitäisi aloittaa mahdollisimman myöhään. Turussa liikkuu kuitenkin ihmisiä ihan tarpeeksi. Jos pystymme kentällä esittämään sellaista peliä, mikä kiinnostaa ihmisiä, he tulevat kyllä paikalle.

Jos kauden avaus olosuhteiden osalta tällä hetkellä mietityttää, ongelma poistuu viimeistään vuoden kuluttua. Tosin siirtyminen luonnonnurmesta tekonurmeen piti alun perin tapahtua jo tulevalle kaudelle. Ajatus keinoalustasta närästää jalkapalloromantikkoa, vaikka enemmistö Veikkausliigapeleistä pelataan jo nyt tekonurmialustoilla.

Lähivuosina loputkin kentät muuttunevat tekonurmiksi. Suomen leveysasteilla ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa, jos halutaan pidentää poikkeuksellisen lyhyttä jalkapallokautta molemmista päistä. Nyt Kupittaa on käytössä vain Interin ja TPS:n kotiotteluissa ottelu kerrallaan, mutta jatkossa kenttä on vuoden jokaisena päivänä muidenkin joukkueiden käytössä, myös junioreiden.

Mielenkiintoista nähdä, mikä on Turun kaupungin hintapolitiikka kenttää vuokrattaessa. Tuleeko siitä yhtä kallis paikka harjoitella ja pelata kuin Kupittaan palloiluhallista?

Viime keväänä kauden alkaessa Kupittaan kentät olivat kurjassa kunnossa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!