Visainen kysymys – Voiko häirikölle antaa porttikiellon urheilutapahtumaan

Porttikielto loppukaudeksi. Entä miltä kuulostaisi ikuinen porttikielto…

TUTO Hockeyn ja Helsingin Jokereiden Mestis-ottelua ehdittiin pelata vain runsas minuutti, kun peli keskeytettiin. Ja keskeytettiinkin hieman pidemmäksi ajaksi. Ottelu pääsi jatkumaan vasta runsaan tunnin odottelun jälkeen.

Keltainen sakea savu täytti Kupittaan jäähallin.

Täyteen halliin oli ahtautunut kolmisen tuhatta jääkiekon ystävää. Heistä moni oli saapunut värikkäästi pukeutuneena pääkaupunkiseudulta asti kannustamaan narripaitoja. Osa Jokereiden ”kannattajista” oli sonnustautunut muista poiketen mustiin vaatteisiin ja kommandopipoihin.

Savupommin seurauksena oli uhkana viranomaisten käskystä Jokereiden kannattajakatsomon, ainakin osittainen, tyhjentäminen. Onneksi kiekkoillan antisankarin idioottimaiset touhut tallentuivat tarkasti videolle. Niinpä asianomainen pääsi nopeasti järjestysmiesten ja paikalla olleiden siviilipukuisten poliisien hoteisiin. Ottelu saattoi jatkua.

Näitä vastaavia ilmiöitä on useamman kerran ilmaantunut kotimaan jalkapallo- ja jääkiekkokatsomoihin. TPS:n Ykkösen jalkapallo-ottelusta poistettiin stadionilta useampi rasistisia huutoja päästellyt katsoja. Helsingissä on sytytetty soihtuja futismatseissa enemmänkin. Pääkaupungin seurat ovat joutuneet maksamaan häiriökäyttäjien takia kymmenientuhansien eurojen sakkoja.

Porttikiellot tulisivat tarpeeseen, ajattelee varmasti moni.

Porttikieltoja on ilmeisesti jaeltu tai tarkemmin ilmaistuna, olisi haluttu jakaa. Käytännön ongelma on se, kun laki ei tunne Suomessa käsitettä porttikielto. Eli maassamme ei ole käytössä varsinaista porttikieltojärjestelmää, vaikka useimmissa Euroopan maissa sellainen on voimassa urheilutapahtumien yhteydessä.

Porttikieltoon liittyvän henkilörekisterin perustaminen edellyttäisi Suomessa lakimuutoksia. Itse valvontakin toisi omat haasteensa. Tehokkaat turvatarkastukset eivät ole aukottomia. Rasistista huutoakin on etukäteen mahdotonta ennakoida.

Ainakaan toistaiseksi Suomen lainsäädäntö ei siis mahdollista porttikiellon antamista urheilukatsomoiden häiriköille. Porttikielto on enemmänkin kansankielinen sanonta. Tosin laki ei myöskään varsinaisesti kiellä asettamasta ”porttikieltoa”.

Kuulostaa monimutkaiselta, ja menee entistä vaikeaselkoisemmaksi, mitä enemmän asiaan perehtyy. Internetin asiantuntijapalstoilta löytyvät neuvot kuulostavat äkkiseltään ristiriitaisilta:

Porttikiellolla tarkoitetaan sitä, että henkilölle annetaan pääsykielto urheilutapahtumaan, jos on olemassa perusteltu riski siitä, että hän häiritsee tapahtuman turvallisuutta Esimerkiksi sytyttämällä pyroteknisiä tuotteita, käyttäytyy väkivaltaisesti, heittelee esineitä, ryntää kentälle tai käyttäytyy rasistisena.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) mukaan nykyisten lakien puitteissa porttikieltojärjestelmää ei ole mahdollista tuoda urheilutapahtumiin.

Määräaikaista pääsyn estoa ei voi asettaa automaattisesti, vaan jokainen tapaus on harkittava erikseen.

Jääkiekko-otteluihin voi saada porttikiellon. Asiasta on liikkunut viime aikoina julkisessa keskustelussa virheellistä käsitystä. Suomessa urheiluseura voi toteuttaa katsojalle porttikiellon järjestämiinsä tapahtumiin.

Porttikieltoa ei voida antaa asiakkaalle etukäteen sillä olettamuksella, että hän saattaisi aiheuttaa häiriötä.

Koska tarjolla on useita ristiriitaisiakin päätelmiä, pitänee varmistaa vielä turvallisuusalan asiantuntijalta. Asia on kuitenkin nyt niin herkkä ja pinnalla Suomessa, niin suodaan varmuuden vuoksi vastaus anonyymisti.

Onko Suomessa mahdollista antaa jollekin katsojalle porttikielto urheilutapahtumaan?

– Suomen laki ei tunne porttikielto-termiä. Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden estää katsojan pääsy sisälle, jos voidaan osoittaa aiemman käyttäytymisen perusteella hänen vaarantavan järjestystä ja turvallisuutta. Tällä tavoin voi tulla pääsyesto-oikeus. Pysyvää tai tietyn ajan pituista kieltoa ei pysty antamaan.

Porttikieltojärjestelmä on voimassa useissa Euroopan maissa. Syntyykö ristiriita, kun Suomessa pelataan kansainvälinen ottelu?

– Ei synny, koska aina toimitaan järjestävän maan lakien mukaan.

Suomessa on käynnistetty keskustelu eduskuntatasoa myöten porttikieltojärjestelmän tulosta myös Suomeen. Tietyt teot halutaan urheilutapahtumissa rangaistaviksi. Urheiluseurat toivovat epäasiallisen käytöksen puuttumiseen parempia työkaluja.

Turussa jalkapallo- ja jääkiekko-ottelut ovat olleet katsomohäiriköinnin otsikoissa. Rasistinen huutelu, väkivaltainen käytös tai soihdun salakuljettaminen katsomoon ovat olleet ongelmia. Ideat on apinoitu muualta Euroopasta.
Kannattajien törttöilystä koituu aina sakkoja omalle joukkueelle. Kuulostaa nurinkuriselta kannattajakulttuurilta.
TPS:n ja Pietarsaaren Jaron välinen ottelu keskeytettiin rasististen huutojen takia.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!