Ykkössarjassa pelaavalla TUTO Volleylla on huippuvalmentaja, Ruslan Zhbankov

Suomen mestari sekä pelaajana että myös valmentajana. Vahvat meriitit Venäjän maajoukkueesta ja Ranskan sekä Turkin ammattilaissarjoista. Venäläissyntyinen Ruslan Zhbankov edustaa alansa huippua. Halutessaan hän voisi valmentaa rahakkaassa Venäjän Superliigassa.

Kysymys kuuluukin: Miten ihmeessä maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavalla TUTO Volleylla voi olla näin korkeatasoinen ja piinkova valmentaja?

– Onhan se joka vuosi haasteellisempaa. Ruslan on henkeen ja vereen huippuammattilainen. Hänen tasoiselle valmentajalle riittäisi ottajia maailman kovimmistakin sarjoista. Venäjän Superliiga pystyy tarjoamaan isoja summia. On selvää, että emme pysty rahalla kilpailemaan jättiläisiä vastaan, mutta usein taustalla on monia muitakin syitä, kertoo TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Ollessaan aikoinaan Raision Loimun päävalmentajana Zhbankov sai jo rahakkaan tarjouksen naapurimaan Superliigasta. Venäjän pääsarja on eräs maailman kovimmista sarjoista. Seurojen budjetit ovat suuria. Ruslan kuitenkin kieltäytyi mielenkiintoisesta tarjouksesta. Zhbankovin ja hänen perheensä elämä oli asettunut luonnikkaasti Turun alueelle.

– Venäjän Superliigassa painetila on täysin toinen ja joutuu olemaan koko kauden ajan erossa perheestään. Nunnavuoresta on mukava ajella treenien jälkeen perheen luo kotiin. Viime kaudella Zhbankovin oma poika, Turussa koulua käyvä Aleksei, pelasi TUTO Volleyssa isänsä valmennuksessa.

Heti viime kauden päättyessä TUTO Volley on aloittanut seuraavan kauden joukkueen rakentamisen. Yhtäkään uutta pelaajasopimusta on vaikea tehdä, jos valmentajan nimi ei ole tiedossa. Se kiinnostaa pelaajia eniten. Zhbankovin nimi sopimuspaperissa tarkoitti sitä, että seura saattoi julkaista nopeaan tahtiin uusia pelaajasopimuksia. Zhbankoville tuleva kausi on jo kolmas TUTO Volleyn peräsimessä. Kahdella edellisillä kausilla Zhbankovin joukkue oli eräs ykkössarjan kärkijoukkueista.

– Olemme iloisia ja nöyriä, kun Ruslan halusi jatkaa. Ykkössarjassa pelaajat eivät pelaa ammatikseen. Osa opiskelee tai käy töissä pelaamisen ohella. Zhbankovkin tekee muita töitä valmennuksen rinnalla. Hän on muun muassa Turun Seudun Urheiluakatemiassa poikien lentopallovalmentajana. Ruslanin ja TUTO Volleyn jatkosopimuksessa on pykälä, joka mahdollistaa valmentajan siirtymisen ulkomaille.

Zhbankov on Pietarin Automobilistin kasvatti. Hän oli Venäjän sarjojen lisäksi ammattilaisena Ranskan Tourcoingissa ja turkkilaisessa Petrol Ofisissa. ”Ruti” muutti Suomeen syksyllä 1999. Loimun venäläistaustainen valmentaja Vjatsheslav Platonov suositteli pitkänhuiskeaa Zhbankovia. Värväys oli onnistunut, sillä keväällä 2001 Raisiossa juhlittiin Suomen mestaruutta.

Zhbankov jatkoi pelaajauraansa vielä muutaman vuoden Savonlinnan East Volleyssa, mutta palasi takaisin Loimuun syksyllä 2004 – ei pelaajana, vaan joukkueen kakkosvalmentajana. Vielä saman kauden aikana Zhbankovista tuli päävalmentaja, kun seurajohto vapautti valmentaja Eero Alatalon. Ruslanin valmennuspesti Loimussa kesti vuodesta 2004 vuoteen 2007.

Zhbankov jatkoi valmentajana Vaasan Kiistossa. Pahoissa talousongelmissa kärvistellyt seura putosi sarjaporrasta alemmaksi. Uusi mahdollisuus tarjoutui Pohjois-Savosta. Ruslanin valmentama Pielaveden Sampo voitti Suomen Cupin ja Suomen mestaruuden. Tämän jälkeen oli aika palata jälleen takaisin Raisioon ja Loimuun.

Kaudella 2011-2012 raisiolaiset ajautuivat pitkään tappioputkeen. Niinpä Zhbankov joutui väistymään. Ura jatkui Venäjällä. Uusi työnantaja oli neljän vuoden ajan Superliigan Gazprom-Ugra Surgut.

Zhbankovin poika Aleksei täyttää kesällä vasta 17-vuotta. Kaikesta näkee, että jo nyt yli kaksi metrinen poika on perinyt isänsä geenit. Kyseessä on eräs suurimmista kotimaisista lentopallolahjakkuuksista. Ei kahta sanaa, etteikö nuorten maajoukkueen kapteeni pelaisi tulevaisuudessa eurooppalaisessa huippujoukkueessa.

Aleksei palaa Tutossa vietetyn kahden kauden jälkeen takaisin kasvattajaseuraansa Loimuun. Tavoite on ottaa Mestaruusliiga-joukkueesta aloituskuusikon paikka.

– Jos nuori pelaaja haluaa päästä urallaan eteenpäin, esimerkiksi pelaamaan Mestaruusliigaa, emme seurana pidä kynsin ja hampain kiinni, vaan päinvastoin koemme hienona asiana, jos pelaaja kokee kehittyneensä meiltä liigatasolle. Tutossa isä Ruslan ja poika Aleksei olivat yhdessä aamusta iltaan, myös viikonloppuisin yhteisillä pelireissuilla. Nyt Ruslan voi seurata poikansa kehitystä enemmänkin isän roolissa.

Poika Aleksei Zhbankov pelaa nykyisin Raision Loimussa. Isä Ruslanin pesti TUTO Volleyn peräsimessä päättyi keväällä 2022.

ETUSIVU