Aurinkorannikon koripallon ystävät pääsevät nauttimaan Espanjan huippuliigan otteluista

Meteli on helvetillinen. Yleisö mylvii, ulvoo, kannustaa, laulaa…Kun paikalla on liki 10 000 kannattajaa, elämys on etenkin esikertalaiselle ikimuistoinen. Espanjassa koripallolla on vankka asema.

Malagalaisen Unicaja Baloncesto suosiosta ja suuruudesta kertoo jotain se, kun otteluissa ”rumpuryhmä” muodostuu kokonaisesta puhallinorkesterista. Kotijoukkueen hyökätessä päätykatsomon äänekkäät torvet törisevät tahtia hyökkäyskuvioille. Onnistuneet suoritukset palkitaan spontaanisesti ylös nousemalla ja käsiä yhteen hakaten.

– Ei kiinnosta. En lähde. Olen jalkapallomies. Koripallo ei innosta.

Näin totesi piinkova futismies Veppe Tervaskangas kaverilleen, joka pyysi lähtemään mukaan Malagan koripallo-otteluun.

Tervaskangas lähti kuitenkin kynsin hampain elämänsä ensimmäiseen koripallo-otteluun ja jäi välittömästi koukkuun.

– Päätin urheilun suurena ystävänä antaa koripallolle mahdollisuuden. Paluuta ei ollut. Paikalle on mentävä aina, kun siihen on mahdollisuus. Tunnelma on päätähuimaava.

Tervaskangas on yksi Fuengirolan Malaga CF Fan Club Finlandin vetäjistä. Kyseessä on kannattajayhdistys, jonka jäsenet seuraavat tiiviisti jalkapallojoukkue Malaga CF:n otteluita. Yhdistyksen perustaja on Lauri P. Pietikäinen, joka pyörittää nykyään Aurinkorannikolla lomailevien suomalaismatkailijoiden hyvin tuntemaa Uusi Refla -nimistä sporttiravintolaa. Paikka on Aurinkorannikon suomalaisten penkkiurheilijoiden kohtaamispaikka ja kannattajayhdistyksen tukikohta.

Pietikäinen kiinnostui oman kylän joukkueen Malaga CF:n jalkapallo-otteluista. Aurinkorannikon suomalaisten jalkapallon ystävien toiminta lähti pienestä liikkeelle, mutta kannattajien määrä kasvoi nopeasti. Nyt Malagan otteluluihin mennään useammalla bussilla.

Kun jalkapallo on ollut kannattajayhdistyksen ohjelmassa jo pitkään, tuli koripallo mukaan vasta muutama vuosi sitten.

– Olen nyt pari vuotta vetänyt näitä koripalloretkiä. Aina saadaan bussillinen kiinnostuneita. Eikä ihmekään, sillä Unicaja pelaa Espanjan pääsarjassa ja on menestynyt yleensä hyvin. Koripallo on lähes yhtä suosittua kuin jalkapallo, onhan Espanja hallitseva koripallon maailmanmestari. Pelimatkan hintaan kuuluu pääsylipun lisäksi edestakainen kuljetus.

Vuonna 1977 perustettu Club Baloncesto Málaga on alun perin kahden seuran fuusion myötä syntynyt iso koripallo-organisaatio. Nimi vaihtui, kun Unicaja-niminen vakavarainen pankki lähti voimakkaasti tukemaan seuran toimintaa. Pankin logo ja värimaailma näkyy vahvasti peliasuissa ja ottelutapahtumissa.

Menestystäkin on tullut, kuten Espanjan Liga ACB:n mestaruus vuonna 2006 ja Espanjan Cupin voitto vuotta aikaisemmin. Pari vuotta sitten Unicaja voitti EuroCupin, Euroopan toiseksi suurimman Euroopan joukkueiden turnauksen. Joukkue on viime vuosien aikana osallistunut myös Euroopan suurimpaan Euro-sarjaan, Euro Leagueen.

Otteluiden taso Espanjan liigassa on korkea. Lahjakkaimmat nuoret pelaajat jatkavat uraansa NBA:ssa. Osa pelaajista on jo NBA-uran tehneitä, mutta haluavat vielä jatkaa Euroopan kovissa sarjoissa, kuten Espanjan liigassa.

Fuengirolan suomalaisilla koripallon ystävillä oli vielä viime vuonna suuri nautinto, kun Sasu Salin pelasi Malagan joukkueessa.

– Sasun kanssa tultiin hyvin juttuun. Hän on ihmisenä ja urheilijana esimerkillinen, aina valmis auttamaan ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Salin kävi pari kertaa tervehtimässäkin meitä kannattajia Fuengirolassa. Viime kauden päätteeksi Sasu siirtyi Kanarialle, Tenerifen joukkueeseen.

Puitteet tasokkaalle koripallolle on Malagassa hulppeat. Lentokentän läheisyydessä sijaitseva Palacio de Deportes Jose Mária Martin Carpena -halliin mahtuu noin 11 000 katsojaa. Keskimäärin otteluissa käy 7000-8000 ihmistä. Otteluita kertyy kauden mittaan useita. Pääsylippujen hinnat vaihtelevat istumapaikan mukaan, mutta halvimmillaan otteluun pääsee noin kymmenellä eurolla. Halli on rakennettu niin, että kaikilta paikoilta on kentälle hyvä näkyvyys.

– Runkosarjassa pelataan seitsemäntoista kotiottelua. Kahdeksan parasta pääsee vielä jatkopeleihin. Kun mukaan lasketaan vielä europelit, kotiotteluiden määrä on jo noin 25. Pudotuspeleissä viimeistään tai, kun huippujoukkueet Real Madrid ja Barcelona saapuvat, on halli aina loppuunmyyty.

Täältä löydät elävää kuvaa siitä, mistä on kysymys.

Joukkue on tunnettu upeasta fanitoiminnasta.

Palacio de Deportes Jose Mária Martin Carpena -halliin mahtuu noin 11 000 katsojaa.
Halliin on useita sisääntuloportteja, joten yleisö pääsee jouhevasti hallin sisätiloihin.
Malagan jokaisessa ottelussa on tuhansia katsojia. Kun huippujoukkueet Real Madrid ja Barcelona saapuvat, on halli aina loppuunmyyty.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!