Elmo is back – lyhyt hieno kokemus on paljon parempi kuin kokematon kokemus

Mestiksen kohuvalmentaja palasi Tanskasta Turkuun kesken kauden. Näin otsikoi eräs iltapäivälehti Elmo Aittolan paluuta takaisin kotipuoleen.

– Olihan se hienoa, kun minusta oli tehty Mestis-valmentaja, vaikka olen ollut vain yhdessä Mestis-ottelussa päävalmentajan roolissa Miika Elomon ollessa pelikiellossa. Mielenkiintoista myös, kun iltapäivälehdessä mainittiin ensimmäisen kerran tänä syksynä sana ”mestis”. Siihen tarvittiin turkulainen ”kohuvalmentaja”, toteaa tämän tarinan päähenkilö Elmo Aittola.

Tosiasia on, että Aittolan vuoden pituinen pesti Herningin idyllisessä pikkukaupungissa keskellä Jyllannin niemimaata kesti vain kolme kuukautta. Pitkittynyt koronapandemia sotki Aittolankin suunnitelmat. Lopputuloksena oli ranskalainen visiitti Tanskaan.

– Itse asiassa minulla on nyt kuitenkin etuoikeutettu olo, sillä monella on mennyt koronan takia suunnitelmat paljon pahemminkin uusiksi.

Viime kausi oli Aittolan kohdalla turhankin värikäs. Ensin tulivat potkut TUTO Hockeyn A-nuorten päävalmentajan paikalta ja lopulta koko seuran organisaatiosta.

– Tutossa olisi pitänyt jättää viimeinen kauteni väliin. Oli turha jäädä sinne roikkumaan.

Keväällä työttömäksi jäänyt Aittola sai nopeasti huomata, miten kiinnostavia työtarjouksia alkoi ilmestyä. Yksi niistä tuli Tanskasta. Suomalaisille tuttu seura Herning IK tarjosi uuden mahdollisuuden. Koronan jo silloin jyllätessä neuvottelut käytiin puhelimessa.

Aittolan tehtäväksi sovittiin Herning IK:n U20- ja U15 -joukkueiden valmentaminen ja lisäksi koko seuran juniorijoukkueiden valmennuspäällikön tehtävien hoitaminen. Sen lisäksi Aittola valmentaisi aamupäivisin seuran koulua käyviä akatemiapelaajia.

Keskellä kesää Aittola suuntasi täyteen pakatun autonsa kohti Tanskanmaata.

– Minua ei varsinaisesti jännittänyt, koska olin enemmänkin innostunut. Oli iso juttu lähteä muualle kahdeksan vuoden paikalla olon jälkeen. Halusin ja sain uuden mahdollisuuden kokeilla elämää jossain muualla kuin Turussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen asunut kotikaupunkini ulkopuolella.

Perheenisän lähtiessä maailmalle kotiin jäi puoliso ja pieni poika. Tanska sijaitsee kuitenkin lähellä ja vierailut olisivat helppo järjestää. Näin aluksi otaksuttiin, mutta toisin kävi.

Tanskalaiset ottivat hyvin suomalaisen vastaan. Vahva yhteisöllisyys oli heti aistittavissa.

– Suomessa on totuttu elämässä kaikkeen hyvään, mutta huomasin heti, että tanskalainen yhteiskunta on vielä askeleen edellä. Sain käyttööni tilavan ja valmiiksi kalustetun kolmion kävelymatkan päässä keskustasta. Se oli selkeä viesti seuralta, että haluavat minun viihtyvän. Siellä olisi ollut tilaa koko perheelle ja Suomesta vierailulle tuleville kavereilleni.

Aittolan työn täyttämä arki alkoi välittömästi.

– Alku oli karu. Aloitin heti Tanskaan tullessani lasten kiekkokoulun vetämisen. Vedin harjoituksia sadalle juniorille kuuden päivän ajan. Olin päivittäin kahdeksan tuntia jäällä. Kun en ollut käynyt muutamaan kuukauteen jäällä, ei alkua voi kutsua pehmeäksi laskeutumiseksi. Siitä oli yksitoista vuotta aikaa, kun olin viimeksi vetänyt lapsille kiekkokoulua. Hyvin selvisin, mutta olihan se fyysisesti raskasta. Oli kuitenkin positiivinen kokemus, kun huomasin, miten palkitsevaa oli tehdä töitä lasten kanssa.

Herning on Jyllannin niemimaan keskellä sijaitseva viehättävä Porin kokoinen kaupunki. Ajomatkaa Kööpenhaminasta kertyy kolmisen tuntia. Herning on siitä harvinainen, että jääkiekko on siellä yhtä suosittu laji kuin jalkapallo tai käsipallo.

Aittola ei suuremmin ehtinyt nauttia tanskalaisen pikkukaupungin tarjonnasta, sillä työpäivistä tuli pitkiä. Työkuormaa alkoi kasaantua ja vapaa-aika kävi vähiin.

Aittola huomasi elävänsä kiekkokuplassa.

– Elämäni oli vain pelkästään työtä. Elin lätkäkuplassa. Suurin ongelma oli se, kun ei ollut elämässä vastapainoa. Alun perin oli ajatus, että käyn välillä Suomessa ja perhe sekä kaverit tulevat kylään. Koronan ansiosta suunnitelmat eivät toteutuneet. Yksikään ystävistäni ei ehtinyt käymään, vaan joutuivat perumaan lentonsa. Kun lätkäarjen vastapainona olivat vain videopuhelu tai tekstiviesti, niin se ei riittänyt.

Kieli ei ollut esteenä sopeutumiselle.

– Puhun englantia sujuvasti ja samoin tekevät tanskalaiset, mutta ruotsin kielestä ei ollut juurikaan hyötyä. En myöskään pettymyksekseni saanut paikalliseen kieleen mitään otetta.

Uuden sosiaalisen ympäristön rakentaminen lyhyessä ajassa oli haasteellista, etenkin kun korona vaikeutti ihmisten kanssakäymistä. Monet sosiaaliset paikat olivat kiinni.

– Uusien ystävyyssuhteiden luominen juniorivalmentajana on vaikeaa. Parhaiten opit tuntemaan vain apuvalmentajan. Aikuisikäisellä pelaajalla tilanne on toinen, sillä saat väkisinkin ystäviä pelikavereistasi. Ehdin löytämään suosikkikahvilan ja kantabaarini. Jälkimmäinen oli sattumalta myös Jonne Virtasen kantapaikka.

Aittola huomasi, miten lähikaupasta saattoi löytää ajankulua.

– Kun kaljakori kaupassa maksaa kahdeksan euroa tai neljällätoista eurolla saat kaksi litraa vodkaa kaupasta, on helppo tiedostaa, mihin suuntaan elämä saattaisi suomalaisella helposti mennä.

Elokuussa Aittolan töiden alkaessa korona ei suuremmin vaikuttanut vielä ihmisten arkeen. Syksyn myötä tilanne paheni aikaisemmin kuin Suomessa.

– Olimme suunnitelleet poikkeustilanteen takia näkevämme vaimon ja koko perheen kanssa Riiassa. Sinne olisi ollut molemmilla suora lento. Sekin suunnitelma peruuntui, kun Latviakin joutui karateenilistalle. Niinpä vähitellen alkoi kypsyä ajatus kotiinpaluusta. Tavallaan siinä vaiheessa alkoi miettimään homman järkeä. Kun elät vain lätkäkuplassa, suhtaudut asioihin ylikilpailullisesti. Jääkiekosta alkoi taas tulla liian tärkeä. Olin menossa taas siihen suuntaan, mihin vuosi sitten ja en halunnut kulkea enää “pimeälle puolelle”.

Pitkittyvä koronatilanne rassasi myös seuran taloutta. Otteluita peruttiin. Joillakin seuroilla toiminta keskeytettiin pariksi viikoksi. Aittolan palkanmaksaja, Herning IK:n edustusjoukkue Blue Fox, saattoi ottaa kotihalliinsa rajoitusten takia vain 300 katsojaa.

– Tanskassa on haastava tilanne. Vaikka Blue Fox on rikas seura, mutta kun keskustelimme tilanteestani, jäi sellainen kuva, että ottavat säästöt mielellään vastaan.

Lyhyt hieno kokemus on paljon parempi kuin kokematon kokemus. Aittola palasi kotiin yhden upean kokemuksen rikkaampana.

– Elämässä pitää tehdä rohkeita päätöksiä ja tulen tekemään niitä jatkossakin. Päällimmäisenä Tanskan reissusta on huomata, että minulla oli rohkeutta lähteä. Samalla sain itselleni mielenrauhaa ja todistin, että saan töitä muualtakin. Parasta oli huomata, että lasten kanssa tekeminen oli mukavaa. Ilman koronaa tästä olisi tullut minulle täydellinen vuosi.

ETUSIVU