Erik Julin (Walter Runeberg)

Kauppaneuvos Erik Julinin (1796-1874) näköispatsas on nykyisin juuri siellä missä sen pitääkin olla, Turun VPK-talon edustalla Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmassa. Uusrenessanssirakennus, ”Brankku”, on nykyisin yhtä hienossa kunnossa kuin valmistuessaan vuonna 1892.

Apteekkari Julin oli monessa mukana, mutta ehkä hänet tunnetaan parhaiten juuri Turun VPK:n eli vapaaehtoisen palokunnan perustajana. Sen perustamiskokous pidettiin Kupittaanpuiston kaivosalissa vuonna 1838. Turun VPK on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva vapaaehtoinen palokunta. Julin itse toimi Turun VPK:n päällikkönä liki parikymmentä vuotta.

Turun VPK:n perustamiselle oli iso tarve, sillä kaupunki oli tuhoutunut pahasti vuoden 1827 tulipalossa. Myös Julin itse kärsi suuret taloudelliset tappiot. Vapaaehtoisen palokunnan perustamisen tarkoituksena oli halu välttää jatkossa Turun palon kaltaiset suuronnettomuudet.

Eerikin isä Johan Julin oli apteekkari. Perheen muuttaessa Oulusta Turkuun isä Julin osti Turun kaupunginapteekin vuonna 1814. Poika Julin jatkoi isänsä kuoltua apteekin hoitamista vuosina 1820-1852.

Apteekkiuran ohella Julin oli aktiivisesti mukana muussakin liiketoiminnassa. Hän oli muun muassa osakkaana Turun konepajassa ja kotimaisessa telakkateollisuudessa sekä laivanvarustamossa. Eräs eksoottisimmista Julinin liiketoimista oli osallistuminen Tyynellämerellä tapahtuneeseen valaanpyyntiin 1850-luvulla.

Julin oli liikemiesuran ohella myös hyväntekijä tehden ansiokasta työtä Turun kaupungin ja turkulaisten hyväksi. Niinpä hänen työnsä arvo tiedostettiin jo Julinin eläessä. Kauppaneuvos-tittelin lisäksi hänelle päätettiin teettää näköispatsas. Kuvanveistäjä Walter Runebergin tekemä veistos valmistui 1873 vain vuotta aikaisemmin, kun Julin kuoli.

Julinin rintakuva asetettiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 1948, Eerikinkadun Julininkulman edustalle. Turun VPK täytti samana vuonna 110 vuotta. Patsas ehti olla tässä paikassa vuosikymmenien ajan, kunnes se vuonna 2012 se siirrettiin nykyiselle paikalleen Turun VPK-talon edustalle.

Julinin rintakuvan tekijä kuvanveistäjä Walter Runeberg (1838-1920) oli Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin poika. Walterin tuotantoa ovat muun muassa isänsä Johan Ludvig Runebergin muistomerkki Helsingin Esplanadin puistossa, Aleksanteri II:n muistomerkki Senaatintorilla ja Pietari Brahen patsas Turun Brahenpuistossa ja Raahessa.

ERIK JULIN

Osoite: Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulma, Turun VPK-talon edusta, Turku.

KARTTA

Turun VPK:n talo.

Pietari Brahe.
Aleksanteri I.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.