FC Inter ja TPS kohtaavat toisensa neljän vuoden tauon jälkeen

Lehdistötilaisuudessa olivat paikalla kapteenit TPS:n Atte Sihvonen (vas.) ja Interin Juuso Hämäläinen sekä päävalmentajat Interin Vesa Vasara että TPS:n Miika Nuutinen.Tunnelma oli paikallisottelun alla perin “riehakas”.

Pitkästä aikaa. Turkulaiset paikallisvastustajat, FC Inter ja TPS, kohtaavat toisensa. Keskiviikkona (3.7.) taistellaan Kupittaalla, ei Turun herruudesta, vaan jatkopaikasta Suomen Cupissa. Panoksena puolivälieräottelussa on pääsy neljän parhaan joukkoon.

Ensimmäisen kerran turkulaisjoukkueet kohtasivat kesällä 1996 FC Interin noustua Veikkausliigaan. Viimeksi joukkueet ovat taistelleet toisiaan vastaan syksyllä 2020. Inter voitti silloin TPS:n lukemin 3-0. Kauden päätteeksi mustavalkoiset raitapaidat putosivat sarjaporrasta alemmaksi.

Keskinäisiä otteluita on kertynyt yhteensä jo 44, joista TPS on voittanut kuusitoista. Inter on ollut parempi viisitoista kertaa. Kolmetoista kertaa on pelattu tasan.

Suomen Cupin derbyn alla FC Inter ja TPS järjestivät yhdessä lehdistötilaisuuden tulevaa paikallisottelua ennakoiden. Tilaisuuden tunnelma oli seesteinen, vailla ilman sähköä, kuten nykyään on tapana. Valmentajat ja nykypelaajat käyttäytyvät perin herrasmiesmäisesti.

Toista oli ennen.

Turun ensimmäiset paikallisottelut 1990-luvulla, ennen Veritas-stadionia, keräsivät yli 8000 katsojaa. Suurin yleisömäärä on vuodelta 2009, kun Kupittaalle ahtautui liki 10 000 molempien joukkueiden kannattajaa. Entisaikojen vastakkainasettelu Turussa todellakin sähköisti tunnelmaa. Molemmat joukkueet olivat täynnä seurojen omia kasvatteja. Aikakausi synnytti ikimuistoisia pelaajapersoonia.

Nyt tilaisuudessa olivat paikalla kapteenit TPS:n Atte Sihvonen ja Interin Juuso Hämäläinen sekä päävalmentajat Interin Vesa Vasara että TPS:n Miika Nuutinen. Molemmat valmentajat tulevat pääkaupunkiseudulta.

– En voisi, vastasi Sihvonen, kun häneltä kysyttiin, voisiko hän joskus pelata FC Interissä.

– Ei minkäänlaista, vastasi Hämäläinen, kun häneltä kysyttiin, millainen suhde hänellä on Tepsiin.

Kas, siinä tilaisuuden räväkkäimmät kommentit.

Syksyllä 2014 elettiin hieman värikkäimpiä aikoja. Kausi päättyi TPS:n osalta liigasta putoamiseen. TPS ehdotti maalivahti Jukka Lehtovaaralle sopimuksen purkamista. Niinpä TPS-ikoni vaihtoi Interiin. Osa mustavalkoisten kannattajista piti Lehtovaaraa petturina.

Jos Lehtovaaran siirto synnytti aikoinaan kohun, on hänen jälkeensä moni pelaaja siirtynyt Turussa paikalliskilpailijasta toiseen. Enää ei koeta kahden turkulaisen seuran välisiä siirtoja yhtä dramaattisena, vaan pikemminkin pelaajan peliuran kannalta luonnollisina vaihtoehtoina.

Onpa Suomen Cupin lehdistötilaisuuden entinen TPS-peluri, ikitepsiläinen Marko Rajamäkikin, pelannut aikoinaan Interissä.

FC Interin eräs tärkeimmistä seuraikoneista Henri Lehtonen muisteli oman pitkän peliuransa jännittävimpiä hetkiä. Se koettiin syksyllä 2016, kun Inter ja TPS kohtasivat toisensa kaksiosaisessa liigakarsinnassa. Panokset olivat kovat. Hävinnyt joukkue putosi Veikkausliigasta.

– Kyseessä oli elämäni kauheimmat päivät. En nukkunut koko edeltävällä viikolla. Kyse ei ollut se, että TPS oli vastassa, vaan se, kun edessä oli liigakarsinta. Ensimmäisessä ottelussa Paavo Nurmi stadionilla syksyn kosteassa säässä tunnelma oli huikea. Ottelu päättyi 0-0 -tasapeliin. Kupittaalla voitimme 2-0, ja sen jälkeen oli kyllä aika vapauttava tunnelma. Vuosien aikana on tullut paikallisotteluissa voittoja ja tappioita. Matkan varrella on ollut useita onnistumisia ja epäonnistumisia.

Kun FC Inter ja TPS eivät ole kohdanneet toisiaan liki neljään vuoteen, tuleva paikallisottelu kiinnostaa. Odotettavissa on, että paikalle saapuu viitisen tuhatta katsojaa. Ottelun kannattajakatsomot ovat sijoiteltu Veritas Stadionin kahteen päätykatsomoon, Interin kannattajat sijoittuvat stadion Itäpäätyyn ja TPS:n kannattajat stadionin jäähallin puoleiseen Länsipäätyyn.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!