Hämeen Härkätien alkuperäinen reitti vielä hyvin löydettävissä

VARSINAIS-SUOMI / LIETO – Kiemurainen reitti, Hämeen Härkätie, tarjoaa nostalgisen aikamatkan Suomen varhaishistoriaan. Hämeen Härkätie on historiallinen maantie ja yksi Suomen virallisista Tiehallinnon luokittelemista matkailuteistä.

Noin 170 kilometriä pitkä reitti kulkee Turusta Hämeenlinnaan. Jo keskiajalla käytössä ollut reitti kulkee Liedon, Tarvasjoen, Marttilan, Kosken, Someron, Tammelan, Portaan ja Rengon kautta. Härkätie oli vuosisatojen ajan tärkeä hallinnollinen reitti, joka yhdisti Turun ja Hämeen linnat. Valtion virkamiesten ja kauppiaiden ohella tiellä kulki pyhiinvaeltajia, sillä Härkätie yhdisti myös Turun Tuomiokirkon, Rengon Pyhän Jaakon ja Hattulan Pyhän Ristin kirkot.

Niillekin, jotka eivät ole koskaan kulkeneet kilometriäkään Härkätietä, muistavat sen nimen tutusta kehtolaulusta: Tuu, tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla. Tulin pitkin Turun tietä, hämäläisten Härkätietä.

Seuraamalla ruskeavalkoisin häränkuvilla merkittyä tietä, voi yhä nykyisinkin kulkea esi-isiemme reittiä rannikolta sisämaahan Hämeeseen. Vaikka Härkätien tielinjausta on vuosisatojen aikana hieman muutettu, on alkuperäinen reitti vielä hyvin löydettävissä. Tosin pahimpia mutkia on suoristettu ja jyrkimpiä mäkiä on madallettu.

Tiehallinto on säilyttänyt pari kohtaa alkuperäisenä tienpätkänä. Toinen on Liedossa Vanhalinnan lähellä ja toinen Portaan jälkeen muutama kilometri ennen Renkoa. Hämeen Härkätie oli vuosisatojen ajan eräs Suomen tärkeimmistä ”valtaväylistä”, kunnes 1960-luvun alussa valmistunut valtatie 10 syrjäytti sen.

Teemallisesta tiestä löytää helposti tietoa, jonka avulla omatoiminen voi suunnitella matkaansa. Hakusanalla ”Hämeen Härkätie” osut internetissä lukuisiin linkkeihin, jotka johdattavat eteenpäin. Informatiivisin sivu on Hämeen Härkätien omat internetsivut . Sivut kertovat historiallisesta tiestä monipuolisesti. Sivuilla on myös suora linkitys reitin varrella sijaitsevien kuntien internetsivuille.

HÄMEEN HÄRKÄTIE

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kätkössä oleva helmi, Liedon Vanhalinna, on eräs Suomen mielenkiintoisimmista kotimuseoista

LUE MYÖS: Vanhalinnan linnavuori on muinainen vartiopaikka

LUE MYÖS: Nautelankoski on Aurajoen komeimpia koskialueita

LUE MYÖS: Vilkkimäen Kahvimuseo tarjoaa nostalgisia muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.