Hämeenlinnan palomuseo esittelee visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla

KANTA-HÄME / HÄMEENLINNA – Talkootyölläkin saa hienon museon aikaiseksi. Hämeenlinnan palolaitoksen kellarikerrokseen rakennettu tunnelmallinen museo on niin kiehtova, että sen soisi olevan keskellä kaupunkia kaikkien nähtävänä. Palomuseo on toteutettu tavalla, josta moni museo voisi ottaa mallia. Palomiehiä esittävät hahmotkin on taitavasti tehty.

Palomuseo kertoo visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla. Taustalle on luotu historiallinen Hämeenlinna katunäkymineen ja iltavalaistuksineen. Vain himmeät katulyhdyt antavat valoa kaupungin katuja kiertävälle palovartijalle.

Elävästi tehty katukivetys vaihtelee eri aikakauden mukaan. Vanhimmat kuvaelmat kertovat aikakaudesta ennen vakituisen palokunnan perustamista. Vettä kuljetettiin hevoskärryillä. Seuraavassa kuvaelmassa on jo mukana vesiposti, joka merkitsi suurta edistysaskelta palontorjunnassa. Vesiposteja oli ydinkeskustan jokaisessa kadunkulmassa. Museossa on nähtävänä myös 1800-luvun lopun asuinhuone. Kynttilät, lyhdyt ja puulämmitteinen uuni olivat paloturvallisuusriskejä.

Museon vanhin esine on 1700-luvun lopun kruununruisku, joka hankittiin Hämeen linnaan. Se oli käytössä, kun Hämeenlinna paloi vuonna 1831. Silti keskustasta ehti palaa kaksi kolmasosa. Nuorimmat esineet ovat 1950-luvulta. VPK perustettiin Hämeenlinnaan vuonna 1873 ja vakituinen palokunta 1911.

Heti museoon sisään tullessa on tehty malli kirkontorniin sijoitetusta palovartiointikopista. Päivystäjällä oli käytössään pumpputorvi, jota töräyttämällä tehtiin hälytykset. Töräysten määrä kertoi, missä kaupunginosassa paloi. Tornista näki kaikkiin viiteen kaupunginosaan.

Museoon johtavalla käytävällä on valokuvanäyttely Hämeenlinnan palokunnasta. Paloaseman hallin puolella on esillä kunnostettuna komea tikaspuuauto vuodelta 1924. Museo on avoinna vain sopimuksesta.

HÄMEENLINNAN PALOMUSEO

Osoite: Kutalantie 1 B, Hämeenlinna.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeen linna – tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on harvinainen

LUE MYÖS: Museo Militaria on eräs Suomen tasokkaimmista museoista

LUE MYÖS: Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää 100 vuotta sitten

LUE MYÖS: Restaurointityön jälkeen Sibeliuksen syntymäkodin tunnelma on saatu alkuperäisen tuntuiseksi

LUE MYÖS: Hämeenlinnan Vankilamuseo on lapsiperheiden suosiossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.