HC TPS:n laadukasta Hunajacastia tehdään suurella pieteetillä – lopputulos onkin eräs Suomen parhaimmista

Satavuotisen seuran sadas Hunajacast-nauhoitus erikoisvieraineen on alkamassa. Eero Tuomisen (vas.) haastateltava juhlalähetyksessä on itseoikeutetusti seuralegenda Timo Nummelin.

– Otetaan alku uusiksi. Lisää spirittiä!

Näin kehottaa Hunajacast-ohjelman ohjaaja Markus Perttula kokenutta isäntä Eero Tuomista. Kyseessä on satavuotisen seuran sadas Hunajacast-nauhoitus, harvinainen juhlalähetys erikoisvieraineen.

Itse saan olla etuoikeutettuna paikalla seuraamassa juhlalähetyksen tekoa. Elämys on vaikuttava. Kaikesta näkee, miten Hunajacast-ohjelmaa tehdään suurella pieteetillä. Rima on asetettu korkealle. Lopputulos on sen näköinen, että pienimmätkin yksityiskohdat on otettu huomioon. Nyt ollaan kaukana niistä podcast-viritelmistä, mitkä on toteutettu keittiöpöydän ääressä.

HC TPS:n oma mustavalkoinen Hunajacast alkoi alun perin netissä julkaistavana puheohjelmana. Myöhemmin lähetystapahtumaa monipuolistettiin, kun siitä tuli myös useammalla kameralla kuvattava livelähetys. Samalla siirryttiin TPS:n toimiston mustilta sohvilta Hunajacastia varten suunniteltuun äänieristettyyn ja erikoisvaloilla varustettuun studioon. Sen graafisesta ilmeestä on vastannut Joon Ingberg.

Mistä syntyi ajatus Hunajacast-ohjelman aloittamisesta?

– Kun tulin mukaan HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäälliköksi, totesin, että seurasta puuttuu tällainen viestinnällinen konsepti. En itse ollut vastaavaa aikaisemmin tehnyt, mutta pitkästä toimittajaurastani ja radio- sekä TV-tekemisestä on ollut hyötyä.

Mitä Hunajacast-ohjelmalla halutaan tarjota kuuntelijoille?

– Mukana on ollut useita vieraita, kuten entisiä legendoja, nykyisiä ja tulevia tähtiä sekä tärkeitä taustavaikuttajia. Aluksi lista halutuista haasteltavista oli vielä pitkä, mutta nyt lista on tasaantunut toteutuneiden lukuisten kutsuvieraiden ansioista. Mukana on ollut ihmisiä kertomassa ajankohtaisista että ajattomista aiheista.

Ohjelma on poikkeuksellisen laadukkaasti toteutettu. Kaikesta näkyy ja kuuluu, että sitä ei ole tehty hätäisesti. Kerro, miten ohjelma teknisesti toteutetaan.

– Aluksi teimme ohjelman siis pelkästään äänellä kahdella mikillä ja yhdellä mikserillä. Yhteistyössä Onnipyörä-yrityksen avulla tuotiin kuva mukaan. Aloitimme omassa studiossa kahdella kameralla, mutta nyt niitäkin on jo kolme. Mediatuottaja Perttulan panos on ollut ratkaisevaa.

Onko haluttuja vierailijoita ollut vaikea saada mukaan ohjelmaan?

– Yksikään ei ole vielä kieltäytynyt, mutta aikatauluja on toki jouduttu sovittelemaan. Nykyisin kaikki kutsutut myös tietävät jo etukäteen, mistä on kyse.

Kenen vierailu on ollut itsellesi ikimuistoisin?

Hannu Jortikan. Häneltä tuli vaikka mitä mielenkiintoista tarinaa. Jortikan ei tarvitse miettiä, voiko jotakin kertoa. Toinen oli Mikko Koivu, joka vahvalla karismallaan oli hyvä keskustelukumppani.

Kenet vielä haluaisit haastateltavaksi, mutta se ei ole vielä toistaiseksi ollut mahdollista?

– Presidentti Sauli Niinistön. Hän on urheilumiehiä ja on ollut jo kerran pudottamassa meillä avauskiekonkin. Maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen tulee jossain vaiheessa haastateltavaksi.

On syntynyt vaikutelma, että Hunajacast keskittyy olennaiseen, eli jonninjoutava höpötys säästä ja golfin pelaamisesta ynnä muusta on jätetty pois. Miten kommentoit?

– En saa palkkaa HC TPS:ssä jonninjoutavasta tekemisestä, siksi sitä ei ole tarjolla myöskään Hunajacastissa.

On syntynyt myös vaikutelma, että vieras on pääosassa ja ohjelman juontaja pyrkii itse olemaan vähemmän äänessä. Miten kommentoit?

– Tämä seura pitää sisällään niin paljon mielenkiintoisia ihmisiä, että haluamme tuoda heitä esille. Haluamme kertoa heidän avullaan tarinoita seuran menneisyydestä ja nykyisyydestä sekä tulevaisuudesta. Hunajacastia tehdään vierasta ja kuuntelijoita varten.

Ohjelman juontajana edustat eri ikäpolvea kuin monet haastateltavasi. Kuinka työlästä on selvittää etukäteen kiekkolegendojen menneisyyttä, jotta voisit tehdä heille oikeanlaisia kysymyksiä?

– Ei ole ongelma. Entisenä toimittajana olen tottunut ottamaan asioista selvää. Nyt on jo viides kausikin menossa Tepsissä. Palloseuraa ja sen pelaajia olen seurannut muutenkin vuosien ajan. Hunajacastissa katsotaan vierasta silmiin, ei omiin papereihin. Eli ohjelmassa esitettäviä kysymyksiä en mieti etukäteen, vaan ne syntyvät vieraan kanssa keskustellessa. Siinä hyvä vieras auttaa antamalla itse aiheen seuraavaan kysymykseen.

Hunajacast tuottaa jälkipolville korvaamatonta materiaalia. Onko tarkoitus, että ohjelmat taltioidaan vuosiksi eteenpäin?

– Kaikki on arkistoitu. Esimerkiksi Spotifystä löytyy nyt kaikki 100 ensimmäistä jaksoa. Alkuperäiset tallenteetkin ovat tallessa.

Mediatuottaja Markus Perttula pitää huolen, että Hunajacast-lähetyksen tekninen puoli toimii.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!