Valmentaja Kuoksan pesti Turussa jää harmittavan lyhyeksi – Ollin uusi seura on jo tiedossa

Päivän yllättävin lentopallouutinen tulee Turusta. TUTO Volley kertoi, että Mestaruusliigassa pelaavan joukkueen päävalmentaja Olli Kuoksa ei jatka seurassa enää ensikaudella. Hänen pestinsä Tutossa jatkuu kuitenkin kauden loppuun.

Kuoksan nykyinen sopimus on vain vuoden pituinen, mutta alustavasti oli keskusteltu jo etukäteen mahdollisesta jatkosta. Olli on tällä hetkellä niitä harvoja Mestaruusliigan päävalmentajia, jotka ovat päätoimisia. Nyt TUTO Volleykin kokee, ettei sillä ole sittenkään varaa täysipäiväiseen päävalmentajaan.

Seuran tiedotteen mukaan päätöksen taustalla ei ole dramatiikkaa. Eli ei mitään henkilökohtaista, mutta jo itse uutinen kuulostaa ulkopuoliselle dramaattiselta. Kaikki Kuoksan taidot tuntevat lentopalloihmiset tietävät, että kyseessä on joka tapauksessa iso menetys turkulaisseuralle. Kukaan ei ole korvaamaton, mutta tässä tapauksessa päätös on ollut varmasti vaikea TUTO Volleyn toiminnasta vastaavalle taustaryhmälle.

On parempi kysellä suoraan TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Ekolta, miten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin ja miten tästä eteenpäin mennään.

Oliko päätös vaikea tehdä vai oliko taustalla yksinkertaisesti järkipäätös?

– Seuralla oli jo alun perin tiedossa, että Kuoksa haluaa ensimmäisen vuoden jälkeen pidemmän sopimuksen. Sovimme, että palaamme asiaan ajoissa. Kun näytti siltä, että taloudellinen tilanne ei seuran osalta mahdollista pitkää sopimusta, niin asia oli meidän osalta sillä selvä. Kun Kuoksa tiesi vallitsevan tilanteen, hän ilmoitti tehneensä sopimuksen muualle. Eli käytännössä asia ratkesi näin. Ollin uusi seura informoi uudesta sopimuksesta myöhemmin.

Kuvaile, kuinka paljon itseäsi harmittaa, kun oli pakko tehdä tällainen päätös.

– Tuleva tilanne oli tiedossa jo hyvissä ajoin, joten siihen pystyi henkisesti varautumaan. Harmittaa toki, mutta nyt vähemmän kuin silloin, jos tilanne olisi tullut yllätyksenä.

Onko mahdollista, että Ollin pesti sittenkin päättyy jo ennen kauden päättymistä?

– Kaikki on tietysti nykyisin mahdollista, mutta nyt ei ole sellaisia merkkejä ilmassa. Menemme täysillä eteenpäin kohti kevättä.

Onko seuraava tulkintani oikea? TUTO Volleylla oli rohkeutta, monista muista seuroista poiketen, tehdä päätös ajoissa, jotta vauriot olisivat pienemmät kuin, jos päätöstä olisi pitkitetty.

– Meillä oli alun perin rohkeutta tehdä jo viime keväänä sopimus Kuoksan kanssa. Mutta parempi hengissä oleva seura kuin tilanne, missä työttömäksi jäänyt valmentaja hakee korvauksia työttömyysturvasta seuran konkurssin johdosta. Haluamme olla jatkossakin seura, joka pitää lupauksensa.

Olet kertonut, miten Kuoksa vei koko seuraa näinkin lyhyessä ajassa uskomattoman paljon eteenpäin. Kerro jotain konkreettista, miten tämä on näkynyt joukkueen arjessa.

– Se on näkynyt esimerkiksi joukkueen harjoitusajoissa. Olli itse ehdotti harjoitusten aikaistamista, mutta se kuulosti aluksi mahdottomalta. Silti tällä kaudella olemme onnistuneet siirtämään joukkueen harjoituksia muutamalla tunnilla aikaisemmaksi. Lisäksi oma roolini urheilutoimenjohtajana on selkeytynyt eli tehtävien jako joukkueen taustahenkilöiden välillä on parantunut. Olemme saaneet Ollin avulla selvän käsityksen siitä, millainen meidän pitää olla seurana, mikäli haluamme olla huippuseura.

Mestaruusliigan runkosarjaa on jäljellä vielä reilu kolmannes. TUTO Volley on nyt sarjassa yhdeksäntenä. Kahdeksan parasta pääsee pudotuspeleihin ja sijat 10–11 joutuvat karsimaan sarjapaikastaan.

Kuinka suuri taloudellinen merkitys olisi päästä pudotuspeleihin?

– Se riippuu ihan siitä, mikä joukkue tulisi pudotuspelin alussa vastustajaksi. Jos esimerkiksi joutuisimme matkustamaan kahdesti Joensuuhun, kotiottelun pääsylipputuloilla ei vielä kattaisi kustannuksia. Paras vaihtoehto olisi, jos saisimme vastustajaksi Raision Loimun naapurista. Se olisi molemmille joukkueille varmasti taloudellisesti hyvä vaihtoehto. Katsomot täyttyisivät.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!